dr sci. vet. med. Miloš Pelić, naučni saradnik
Odeljenje za mikrobiloška i senzorska ispitivanja namirnica
.
milosp@niv.ns.ac.rs
021 4895 316
064 818 54 07
.dr sci. vet. med. Miloš Pelić, naučni saradnik
Šef Službe za prijem materijala i uzorkovanje
Telefon: +38121 4895 316
E-mail: milosp@niv.ns.ac.rs
Scopus Author ID: 57140685400
ORCID iD: 0000-0002-9055-0625
ResearchGate: Milos-Pelic
Google scholar: hAOMGqbsAAAAJ
APVNT broj: 5132
Naučna oblast: Bezbednost hrane.
Ekspertske oblasti: Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla, Mikrobiologija namirnica animalnog porekla, Zdravstvena zaštita riba, Održivi razvoj akvakulture
Godina i mesto rođenja: 1987., Šabac, Republika Srbija
Obrazovanje:
Osnovne studije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Departman za veterinarsku medicinu, Univerziteta u Novom Sadu, 2014.
Master rad na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Departman za veterinarsku medicinu, Univerziteta u Novom Sadu 2014. – „Primena ribarskih tehnologija u održivom razvoju klaničnog sistema“.
Doktorski rad pod naslovom „Ispitivanje uticaja korišćenja otpadnih voda iz klanice na zdravlje i proizvodnju mesa šarana (Cyprinus carpio) bezbednog za ishranu ljudi “, odbranio 19.06.2020. godine na Fakultetu veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu.
Naučna zvanja:
– 2014 istraživač pripravnik
– 2017 istraživač saradnik
– 2021 naučni saradnik
Profesionalno iskustvo:
– od avgusta 2014. do oktobra 2017. – Odeljenje za Epizootiologiju, kliničku dijagnostiku, patologiju i DDD.
– novembra 2017 do oktobra 2022 – Odeljenje za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
– novembra 2022 do danas – Služba za prijem materijala i uzorkovanje
Naučno-istraživačka delatnost:
Osnovna istraživačka interesovanja:
- Bezbednost hrane – procesna higijena, tehnologija proizvodnje, parazitologija, mikrobiologija, organoleptika i prisustvo rezidua namirnica animalnog porekla.
- Savremene metode u dijagnostici kontrole namirnica animalnog porekla.
- Održivi razvoj akvakulture.
Projekti:
Nacionalni projekti
- ”Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje“, evidencioni broj projekta TR 31011, trajanje projekta 2011-2016. rukovodilac projekta prof. dr Miroslav Ćirković (učesnik na projektu)
Pokrajinski projekti
- “Kvantitet, kvalitet i mogućnost iskorišćenja sporednih proizvoda poreklom od gajenja i prerade riba iz ribnjaka sa teritorije AP Vojvodine“, evidencioni broj projekta 114-451-480/2016, trajanje projekta 2016-2017. rukovodilac projekta dr Tatjana Tasić (učesnik na projektu)
Međunarodni projekti
- „Safety Culture and Risk Management in Agriculture“ – COST Action CA16123 period realizacije 17.03.2017. do 16.03.2021. https://www.cost.eu/actions/CA16123/ (učesnik na projektu)
- “Biosecurity Enhanced Through Training Evaluation and Raising Awareness (BETTER)“– COST Action CA20103; Action Chair: Dr Alberto ALLEPUZ, 2021-2025. https://www.cost.eu/actions/CA20103 (učesnik na projektu)
Inovacioni vaučeri:
- Analiza menadžmenta procesa proizvodnje proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških kriterijuma; broj projekta: 1089; rukovodilac projekta: dr Miloš Pelić.
- Označavanje i deklarisanje proizvoda ribarstva – savremeni alat za osvajanje poverenja potrošača; broj projekta: 1190; rukovodilac projekta: dr Miloš Pelić.
Inovacioni vaučeri – učesnik na projektu:
- Unapređenje bezbednosti proizvoda uspostavljanjem nove tehnologije za dimljenje mesa šarana; broj projekta: 325;
- Iskorišćenje klaničnog otpada za ishranu šarana i soma; broj projekta: 387;
- Recirkulacioni sistem gajenja riba; broj projekta: 405;
- Analiza menadžmenta procesa klanja svinja upotrebom modela rezistotipizacije Escherichia coli; broj projekta: 505;
- Izvođenje studije održivosti i određivanje nutritivnih vrednosti poluproizvoda od mesa u cilju unapređenja roka upotrebe; broj projekta: 724;
- Izvođenje studije održivosti tri proizvoda ćurećeg svežeg mesa pakovanog u inertnom gasu u cilju unapređenja roka upotrebe; broj projekta: 1057;
- Unapređenje kvaliteta proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških i senzorskih parametara; broj projekta: 1129;
- Validacija roka trajanja svežeg svinjskog i junećeg mesa; broj projekta: 1182;
- Ispitivanje kriterijuma higijene procesa proizvodnje i deklarisanje proizvoda od mesa; broj projekta: 1189;
- Studije održivosti proizvoda od mesa upakovanih u vakuum i u MAP u cilju produženja roka trajanja; broj projekta: 1191;
Objavio preko 150 naučnih i stručnih raova
Kursevi i treninzi koji su realizovani u Republici Srbiji
- Procena rizika i komunikacija rizikom u lancu hrane; 23.02.2024., Beograd, Fakultet veterinasrke medicine, Beograd.
- Uticaj primene higijenskih mera u postupku muže na zdravlje vimena i kvalitet mleka; 34. Savetovanje veterinara Srbije; 07-10.09.2023.; Zlatibor
- Metode pregleda mesa na trihinele u skladu sa novim propisima; 10.09.2022., Zlatibor; Srpsko veterinarsko društvo, Beograd.
- Provera sposobnosti čula, obuka i trening lica za senzornu analizu hrane za životinje; 12.05.2022., u organizaciji Fakulteta veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu i Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.
- Provera sposobnosti čula, obuka i trening lica za senzornu analizu hrane, 11-12.05.2022., u organizaciji Fakulteta veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu i Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.
- Senzorska ocena – Prva impresija o kvalitetu hrane za životinje; 25.02.2022., Beograd; Fakultet veterinasrke medicine, Beograd.
- Kvalitet proizvoda od mesa; 19.02.2021., Beograd; Fakultet veterinasrke medicine, Beograd.
- Ocena parametara kvaliteta jaja i proizvoda ribarstva na osnovu novih pravilnika; 14.02.2020., Beograd; Fakultet veterinasrke medicine, Beograd.
- Kontrola kvaliteta proizvoda od mesa u skladu sa zahtevima zakonske regulative; 22.02.2019., Beograd; Fakultet veterinasrke medicine, Beograd.
Međunarodni kursevi i treninzi koji su realizovani u Republici Srbiji
- Radionica „Sprovođenje plana monitoring hrane životinjskog porekla“, organizovanom u okviru – Twinning project SR 13 IB AG 01 “Enhancing the Capacities of Serbian Authorities in Zoonoses and Food-Borne Disease Control“, 27. 02. 2018., Organizator: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Uprava za veterinu, Novi Sad, Srbija.
- Radionica „Fish Migration Workshop“, organizovan u okviru – COST Action FA1304, Swimming of fish and implications for migration and aquaculture (FITFISH), 06.04.2017., Organizator: Institut za multidisciplinarna istraživanja, Beograd, Srbija.
- Radionica „Na putu ka Inovacionoj Uniji: Evropska zakonska regulativa u oblasti hrane“, Novi Sad, 05. Septembar 2018., Food Stars projekat 692276 Horizon 2020, European Commission, FINS, Privredna komora Vojvodine.
Međunarodni kursevi i treninzi koji su realizovani u inostranstvu:
- Trening kurs Farm and abattoir interventions in a risk-based meat safety assurance system „How to design studies to investigate interventions’ performance in abattoir“; online; organizator: RIBMINS WG2/WG3 – COST CA18105; 20-22.06.2022.
- Radionica “Sustainable approaches to inland aquaculture and fisheries advances in novel technologies“, University of South Bohemia, Faculty of Fisheries and Protection of Waters, Research center CENAKVA, Vodnany, Czech Republic, 7-11.11.2022
- CEEPUS Letnji kurs “New fields, advances and inovation in aquaculture and fisheries“: 2016-CIII-HU-03@groen sproveden na The Institute of Aquaculture and Environmental Safety of the Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Szent István University, Gödöllő, Mađarska od 04. do 09.07.2016.
- Trening kurs pod nazivom “Design, maintenance and risk management of aquaponics systems: Animal-plant production and fish processing“, na LEGTPA Lozère institutu, u mestu La Canourgue, Francuska, od 24. do 28.04.2017.
- Trening kurs Farm and abattoir interventions in a risk-based meat safety assurance system „How to design studies to investigate interventions’ performance in abattoir“; online; organizator: RIBMINS WG2/WG3 – COST CA18105; 20-22.06.2022.
- Radionica “Sustainable approaches to inland aquaculture and fisheries advances in novel technologies, University of South Bohemia, Faculty of Fisheries and Protection of Waters, Research center CENAKVA, Vodnany, Czech Republic, 7-11.11.2022.
Učešće na naučnim simpozijumima
- 18 međunarodih simpozijuma
- 10 nacionalnih simpozijuma
Članstvo u naučnim i stručnim asocijacijama
- Srpsko veterinarsko društvo (SVD)
- Udruženje mikrobiologa
- Društvo parazitologa Srbije
Ekspertska oblast i uredništvo
- Ekspert na područiju bazbednosti hrane
- Ekspert na područiju akvakulture
- Recenzent radova međunarosdnih časopisa Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, Nutrition & Food Science, Life, Agriculture, Sustainability, Foods, Water
- Urednik specijalnog izdanja časopisa Water (ISSN 2073-4441, CiteScore 4.8, IF 3.530) Special Issue „Water Quality in Aquaculture Production“
Ostale sposobnosti:
- engleskijezik, govori i piše;
- napredno korišćenje računara;
- vozačkudozvolu „B“ i „C“kategorije;
- smisao za timski rad
Trenutna pozicija:
– Šef Službe za prijem materijala i uzorkovanje
– Naučni saradnik na Odeljenju za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“
Oženjen i otac dvoje dece.
Kontakt:
dr Miloš Pelić
Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“
Rumenački put 20
21113 Novi Sad
Faks: 021 4895 344
Telefon: 021 4895 316;
Mobilni: 064 818 54 07
E-mail: milosp@niv.ns.ac.rs
Odabrane reference:
Radovi objavljeni u naučnim časopisima međunarodnog značaja (M20)
Rad u vrhunskom međunarodnom časopisu – M21
- Dragana Ljubojević Pelić, Suzana Vidaković Knežević, Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Dubravka Milanov (2021). The epidemiological significance of duck meat as a source of Salmonella spp. a review. World’s Poultry Science Journal, https://doi.org/10.1080/00439339.2020.1866960
- Nikola Puvača, Jovana Milenković; Tamara Coghill Galonja, Vojislava Bursić, Aleksandra Petrović, Snežana Tanasković, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević Pelić, Tatjana Miljković (2021). Antimicrobial Activity of Selected Essential Oils against Selected Pathogenic Bacteria: In Vitro Study. Antibiotics 10, 5: 546. https://doi.org/10.3390/antibiotics10050546 M21 8,0
- Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Nikola Puvača, Dubravka Milanov (2017). Resistance to tetracycline in Escherichia coli isolates from poultry meat: Epidemiology, policy and perspective. World’s Poultry Science Journal, 73 (2): 409-417. https://doi.org/10.1017/S0043933917000216
Rad u istaknutom međunarodnom časopisu – M22
- Miloš Pelić, Brankica Kartalović, Vesna Đorđević, Nikola Puvača, Vlado Teodorović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić (2019). Occurrence and dietary exposure of organochlorine pesticides in common carp obtained from integrated production systems, Food Additives & Contaminants: Part B, 12, 4, 303-309, https://doi.org/10.1080/19393210.2019.1663372
- Dragana Ljubojević, Nikola Puvača, Miloš Pelić, Dalibor Todorović, Marko Pajić, Dubravka Milanov, Maja Velhner (2016). Epidemiological significance of poultry litter for spreading the antibiotic-resistant strains of Escherichia coli. World’s Poultry Science Journal, 72 (3): 485–494. https://doi.org/10.1017/S004393391600043X
- Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Miloš Kapetanov (2016). Link between pesticide use and the survival of grey partridge Perdix perdix. World’s Poultry Science Journal, 72 (3): 615–618. https://doi.org/10.1017/S0043933916000404
Rad u međunarodnom časopisu – M23
- Miloš Pelić, Brankica Kartalović, Milica Živkov Baloš, Milorad Mirilović, Milutin Đorđević, Vlado Teodorović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić (2020). Health Risks associated with residual pesticide levels in fish reared in purified wastewater from slaughterhouse. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 71, 1, 1991-1996. https://doi.org/10.12681/jhvms.22941
- Nikola Puvača, Dragana Ljubojević Pelić, Vedran Tomić, Robert Radišić, Spasenija Milanović, Dragan Soleša, Dragana Budakov, Magdalena Cara, Vojislava Bursić, Aleksandra Petrović, Gorica Vuković, Miloš Pelić, Bojan Konstantinović, Marijana Carić (2020). Antimicrobial efficiency of medicinal plants and their influence on cheeses quality. Mljekarstvo, 70, 1, 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0102
- Brankica Kartalović, Mira Pucarević, Zoran Marković, Marko Stanković, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković (2017). Determination of Niclosamide and its Metabolites in Liver and Muscles of Common Carp (Cyprinus carpio) Fingerlings. Acta Scientiae Veterinariae, ISSN 1679-9216, 45, p.1490.
- Boris Župan, Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković, Vesna Ðorđević, Ivan Bogut (2016). Common carp response to the different concentration of linseed oil in diet. Slovenian Veterinary Research, 53 (1): 19-28. https://www.slovetres.si/index.php/SVR/article/view/24
- Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Miloš Pelić, Vesna Đorđević, Milica Živkov Baloš, Miroslav Ćirković (2016). Fatty acid composition, chemical composition and processing yield of traditional hot smoked common carp (Cyprinus carpio, L). Iranian Journal of Fisheries Sciences 15 (4): 1293-1306. http://jifro.ir/browse.php?a_id=1959&sid=1&slc_lang=en
Predavanja po pozivu
Predavanje po pozivu sa međunarodnog skupa štampano u celini – M31
- Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Vesna Đorđević, Dragana Ljubojevic Pelic (2021). Health status and microbial quality of common carp reared in a pond fed with treated wastewater from a slaughterhouse. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 854 012070. doi:10.1088/1755-1315/854/1/012070
Predavanje po pozivu sa skupa nacionalnog značaja štampano u celini – M61
- Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Dušan Lazić, Nenad Popov, Milica Živkov Baloš, Jelena Vranešević, Dragana Ljubojević Pelić (2022). Prihvatljivost od strane potrošača mesa riba gajenih u otpadnoj vodi iz klanice. Zbornik radova i kratkih sadržaja, 33 Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 2022, 462-468, ISBN- 978-86-83115-47-1.
Tehnološka rešenja:
Novo tehničko rešenje primenjeno na nacionalnom nivou – M82 6,0
- Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Dušan Lazić, Nenad Popov, Suzana Vidaković Knežević, Nikolina Novakov, Dragana Ljubojević Pelić. 2022. Hrana za šarana od sporednih proizvoda klanične industrije. Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad“, Novi Sad, str. 1-61.
- Dragana Ljubojević Pelić, Milica Živkov Baloš, Marko Pajić, Slobodan Knežević, Suzana Vidaković Knežević, Miloš Pelić, Jelena Apić, Brankica Kartalović (2019). Izrada nutritivnih deklaracija nakon optimizacije nutritivnog profila jaja. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2020. Projekat: TR31071
- Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Rade Jovanović, Miroslav Ćirković (2018). Kompletna hrana za šarana sa dodatkom ulja uljane repice. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
- Đorđe Okanović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Barena kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
- Jelena Babić, Miroslav Ćirković, Vlado Teodorović, Jelena Petrović, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Suzana Vidaković, Đorđe Okanović (2018). Uticaj aktivnog uglja, zeolita i šljunka na smanjenje koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) kod proizvodnje toplo dimljenog šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
- Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Dejan Bugarski. Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Model praćenja eustrongiloza kod plemenitih grabljivica (som, smuđ i štuka) na ribnjacima i otvorenim vodama. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Bitno poboljšano tehničko rešenje na nacionalnom nivou – M84 3,0
- Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Brankica Kartalović, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Jelena Babić, Zoran Mažić (2014). Tehnološki postupak proizvodnje dimljenog mesa šarana na ekološki način. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2014. Projekat: TR 31011
Prijava domaćeg patenta – M87 0,5
- Miroslav Ćirković, Vesna Đorđević , Brankica Kartalović, Jelena Babić, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Sanja Jovanić. Rešenje za održivost klanične industrije primenom ribarskih tehnologija – Solution for sustainability of slaughter industry using fishery technologies. Glasnik intelektualne svojine, 4, 9, 2016. ISSN 2217- 9143.