• КАТАЛОГ УСЛУГА
  • ЗАХТЕВ ЗА ИСПИТИВАЊЕ
  • Захтев за сарадњу
Пријем узорака пон-пет, 7-15 сати: 021/48 95 333, 48 95 334, 48 95 335, 48 95 337; дежурни телефон пон-нед, после 15 сати: 064/818 54 38.
НАУЧНИ ИНСТИТУТ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО "НОВИ САД"
  • Почетак
  • Вести
  • О нама
  • Истраживачки тим
  • Одељења
  • Пројекти
  • Архив вет.мед.
  • Контакт
  • English
  • Search
  • Menu Menu
  • Mail
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
You are here: Home1 / tim2 / Milos_Pelic

др сци. вет. мед. Милош Пелић, виши научни сарадник

Одељење за микробилошка и сензорска испитивања намирница

.

milosp@niv.ns.ac.rs

021 4895 316

064 818 54 07

Милош Пелић

Биографија

.др сци. вет. мед. Милош Пелић, виши научни сарадник

Шеф Службе за пријем материјала и узорковање

Телефон: +38121 4895 316

Е-маил: milosp@niv.ns.ac.rs

Scopus Author ID: 57140685400

ORCID iD: 0000-0002-9055-0625

ResearchGate: Milos-Pelic

Google scholar: hAOMGqbsAAAAJ

APVNT број: 5132

Научна област: Безбедност хране.

Експертске области: Хигијена и технологија намирница анималног порекла, Микробиологија намирница анималног порекла, Здравствена заштита риба, Одрживи развој аквакултуре

Година и место рођења: 1987., Шабац, Република Србија

Образовање:

Основне студије на Пољопривредном факултету у Новом Саду, Департман за ветеринарску медицину, Универзитета у Новом Саду, 2014.

Мастер рад на Пољопривредном факултету у Новом Саду, Департман за ветеринарску медицину, Универзитета у Новом Саду 2014. – „Примена рибарских технологија у одрживом развоју кланичног система“.

Докторски рад под насловом „Испитивање утицаја коришћења отпадних вода из кланице на здравље и производњу меса шарана (Cyprinus carpio) безбедног за исхрану људи “, одбранио 19.06.2020. године на Факултету ветеринарске медицине, Универзитета у Београду.

 Научна звања:

– 2014 истраживач приправник

– 2017 истраживач сарадник

– 2021 научни сарадник

 Професионално искуство:

– од августа 2014. до октобра 2017. – Одељење за Епизоотиологију, клиничку дијагностику, патологију и ДДД.

– новембра 2017 до октобра 2022 – Одељење за микробиолошка и сензорска испитивања намирница

– новембра 2022 до данас – Служба за пријем материјала и узорковање

 Научно-истраживачка делатност:

Основна истраживачка интересовања:

  • Безбедност хране – процесна хигијена, технологија производње, паразитологија, микробиологија, органолептика и присуство резидуа намирница анималног порекла.
  • Савремене методе у дијагностици контроле намирница анималног порекла.
  • Одрживи развој аквакултуре.

Пројекти:

Национални пројекти

  • ”Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалитет меса, губитке и економичност производње“, евиденциони број пројекта ТР 31011, трајање пројекта 2011-2016. руководилац пројекта проф. др Мирослав Ћирковић (учесник на пројекту)

 Покрајински пројекти

  • “Квантитет, квалитет и могућност искоришћења споредних производа пореклом од гајења и прераде риба из рибњака са територије АП Војводине“, евиденциони број пројекта 114-451-480/2016, трајање пројекта 2016-2017. руководилац пројекта др Татјана Тасић (учесник на пројекту)

 Међународни пројекти

  • „Safety Culture and Risk Management in Agriculture“ – COST Action CA16123 период реализације 17.03.2017. до 16.03.2021. https://www.cost.eu/actions/CA16123/ (учесник на пројекту)
  • “Biosecurity Enhanced Through Training Evaluation and Raising Awareness (BETTER)“– COST Action CA20103; Action Chair: Dr Alberto ALLEPUZ, 2021-2025. https://www.cost.eu/actions/CA20103 (учесник на пројекту)

 Иновациони ваучери:

  • Анализа менаџмента процеса производње производа од млека праћењем микробиолошких критеријума; број пројекта: 1089; руководилац пројекта: др Милош Пелић.
  • Означавање и декларисање производа рибарства – савремени алат за освајање поверења потрошача; број пројекта: 1190; руководилац пројекта: др Милош Пелић.

 Иновациони ваучери – учесник на пројекту:

  • Унапређење безбедности производа успостављањем нове технологије за димљење меса шарана; број пројекта: 325;
  • Искоришћење кланичног отпада за исхрану шарана и сома; број пројекта: 387;
  • Рециркулациони систем гајења риба; број пројекта: 405;
  • Анализа менаџмента процеса клања свиња употребом модела резистотипизације Escherichia coli; број пројекта: 505;
  • Извођење студије одрживости и одређивање нутритивних вредности полупроизвода од меса у циљу унапређења рока употребе; број пројекта: 724;
  • Извођење студије одрживости три производа ћурећег свежег меса пакованог у инертном гасу у циљу унапређења рока употребе; број пројекта: 1057;
  • Унапређење квалитета производа од млека праћењем микробиолошких и сензорских параметара; број пројекта: 1129;
  • Валидација рока трајања свежег свињског и јунећег меса; број пројекта: 1182;
  • Испитивање критеријума хигијене процеса производње и декларисање производа од меса; број пројекта: 1189;
  • Студије одрживости производа од меса упакованих у вакуум и у МАП у циљу продужења рока трајања; број пројекта: 1191;

 Објавио преко 150 научних и стручних раова

 Курсеви и тренинзи  који су реализовани у Републици Србији

  • Процена ризика и комуникација ризиком у ланцу хране; 23.02.2024., Београд, Факултет ветеринасрке медицине, Београд.
  • Утицај примене хигијенских мера у поступку муже на здравље вимена и квалитет млека; 34. Саветовање ветеринара Србије; 07-10.09.2023.; Златибор
  •  Методе прегледа меса на трихинеле у складу са новим прописима; 10.09.2022., Златибор; Српско ветеринарско друштво, Београд.
  • Провера способности чула, обука и тренинг лица за сензорну анализу хране за животиње; 12.05.2022., у организацији Факултета ветеринарске медицине, Универзитета у Београду и Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.
  • Провера способности чула, обука и тренинг лица за сензорну анализу хране, 11-12.05.2022., у организацији Факултета ветеринарске медицине, Универзитета у Београду и Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.
  • Сензорска оцена – Прва импресија о квалитету хране за животиње; 25.02.2022., Београд; Факултет ветеринасрке медицине, Београд.
  • Квалитет производа од меса; 19.02.2021., Београд; Факултет ветеринасрке медицине, Београд.
  • Оцена параметара квалитета јаја и производа рибарства на основу нових правилника; 14.02.2020., Београд; Факултет ветеринасрке медицине, Београд.
  • Контрола квалитета производа од меса у складу са захтевима законске регулативе; 22.02.2019., Београд; Факултет ветеринасрке медицине, Београд.

 Међународни курсеви и тренинзи  који су реализовани у Републици Србији

  • Радионица „Спровођење плана мониторинг хране животињског порекла“, организованом у оквиру – Twinning project SR 13 IB AG 01 “Enhancing the Capacities of Serbian Authorities in Zoonoses and Food-Borne Disease Control“, 27. 02. 2018., Oрганизатор: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Управа за ветерину, Нови Сад, Србија.
  • Радионица „Fish Migration Workshop“, организован у оквиру – COST Action FA1304, Swimming of fish and implications for migration and aquaculture (FITFISH), 06.04.2017., Организатор: Институт за мултидисциплинарна истраживања, Београд, Србија.
  • Радионица „На путу ка Иновационој Унији: Европска законска регулатива у области хране“, Нови Сад, 05. Септембар 2018., Food Stars пројекат 692276 Horizon 2020, European Commission, ФИНС, Привредна комора Војводине.

 Међународни курсеви и тренинзи који су реализовани у иностранству:

  • Тренинг курс Farm and abattoir interventions in a risk-based meat safety assurance system „How to design studies to investigate interventions’ performance in abattoir“; online; organizator: RIBMINS WG2/WG3 – COST CA18105; 20-22.06.2022.
  • Радионица “Sustainable approaches to inland aquaculture and fisheries advances in novel technologies“, University of South Bohemia, Faculty of Fisheries and Protection of Waters, Research center CENAKVA, Vodnany, Czech Republic, 7-11.11.2022
  • CEEPUS Летњи курс “New fields, advances and inovation in aquaculture and fisheries“: 2016-CIII-HU-03@groen спроведен на The Institute of Aquaculture and Environmental Safety of the Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Szent István University, Gödöllő, Мађарска од 04. до 09.07.2016.
  • Тренинг курс под називом “Design, maintenance and risk management of aquaponics systems: Animal-plant production and fish processing“, на LEGTPA Lozère институту, у месту La Canourgue, Француска, од 24. до 28.04.2017.
  • Тренинг курс Farm and abattoir interventions in a risk-based meat safety assurance system „How to design studies to investigate interventions’ performance in abattoir“; online; organizator: RIBMINS WG2/WG3 – COST CA18105; 20-22.06.2022.
  • Радионица “Sustainable approaches to inland aquaculture and fisheries advances in novel technologies, University of South Bohemia, Faculty of Fisheries and Protection of Waters, Research center CENAKVA, Vodnany, Czech Republic, 7-11.11.2022.

 Учешће на научним симпозијумима

  • 18 међународих симпозијума
  • 10 националних симпозијума

 Чланство у научним и стручним асоцијацијама

  • Српско ветеринарско друштво (СВД)
  • Удружење микробиолога
  • Друштво паразитолога Србије

Експертска област и уредништво

  • Експерт на подручију базбедности хране
  • Експерт на подручију аквакултуре
  • Рецензент радова међунаросдних часописа Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, Nutrition & Food Science, Life, Agriculture, Sustainability, Foods, Water
  • Уредник специјалног издања часописа Water (ISSN 2073-4441, CiteScore 4.8, IF 3.530) Special Issue „Water Quality in Aquaculture Production“

Остале способности:

  • енглескијезик, говори и пише;
  • напредно коришћење рачунара;
  • возачкудозволу „Б“ и „Ц“категорије;
  • смисао за тимски рад

 Тренутна позиција:

– Шеф Службе за пријем материјала и узорковање

– Научни сарадник на Одељењу за микробиолошка и сензорска испитивања намирница, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“

Ожењен и отац двоје деце.

Контакт:

др Милош Пелић
Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“
Руменачки пут 20
21113 Нови Сад

Факс: 021 4895 344

Телефон: 021 4895 316;

Мобилни: 064 818 54 07

E-mail: milosp@niv.ns.ac.rs

Web: https://niv.ns.ac.rs/team/milos-pelic

Библиографија

Одабране референце:

Радови објављени у научним часописима међународног значаја (М20)

 Рад у врхунском међународном часопису – M21

  •  Dragana Ljubojević Pelić, Suzana Vidaković Knežević, Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Dubravka Milanov (2021). The epidemiological significance of duck meat as a source of Salmonella spp. a review. World’s Poultry Science Journal, https://doi.org/10.1080/00439339.2020.1866960
  • Nikola Puvača, Jovana Milenković; Tamara Coghill Galonja, Vojislava Bursić, Aleksandra Petrović, Snežana Tanasković, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević Pelić, Tatjana Miljković (2021). Antimicrobial Activity of Selected Essential Oils against Selected Pathogenic Bacteria: In Vitro Study. Antibiotics 10, 5: 546. https://doi.org/10.3390/antibiotics10050546 M21 8,0
  • Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Nikola Puvača, Dubravka Milanov (2017). Resistance to tetracycline in Escherichia coli isolates from poultry meat: Epidemiology, policy and perspective. World’s Poultry Science Journal, 73 (2): 409-417. https://doi.org/10.1017/S0043933917000216

Рад у истакнутом међународном часопису – M22

  •  Miloš Pelić, Brankica Kartalović, Vesna Đorđević, Nikola Puvača, Vlado Teodorović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić (2019). Occurrence and dietary exposure of organochlorine pesticides in common carp obtained from integrated production systems, Food Additives & Contaminants: Part B, 12, 4, 303-309, https://doi.org/10.1080/19393210.2019.1663372
  • Dragana Ljubojević, Nikola Puvača, Miloš Pelić, Dalibor Todorović, Marko Pajić, Dubravka Milanov, Maja Velhner (2016). Epidemiological significance of poultry litter for spreading the antibiotic-resistant strains of Escherichia coli. World’s Poultry Science Journal, 72 (3): 485–494. https://doi.org/10.1017/S004393391600043X
  • Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Miloš Kapetanov (2016). Link between pesticide use and the survival of grey partridge Perdix perdix. World’s Poultry Science Journal, 72 (3): 615–618. https://doi.org/10.1017/S0043933916000404

 Рад у међународном часопису – M23

  •  Miloš Pelić, Brankica Kartalović, Milica Živkov Baloš, Milorad Mirilović, Milutin Đorđević, Vlado Teodorović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić (2020). Health Risks associated with residual pesticide levels in fish reared in purified wastewater from slaughterhouse. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 71, 1, 1991-1996. https://doi.org/10.12681/jhvms.22941
  • Nikola Puvača, Dragana Ljubojević Pelić, Vedran Tomić, Robert Radišić, Spasenija Milanović, Dragan Soleša, Dragana Budakov, Magdalena Cara, Vojislava Bursić, Aleksandra Petrović, Gorica Vuković, Miloš Pelić, Bojan Konstantinović, Marijana Carić (2020). Antimicrobial efficiency of medicinal plants and their influence on cheeses quality. Mljekarstvo, 70, 1, 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0102
  • Brankica Kartalović, Mira Pucarević, Zoran Marković, Marko Stanković, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković (2017). Determination of Niclosamide and its Metabolites in Liver and Muscles of Common Carp (Cyprinus carpio) Fingerlings. Acta Scientiae Veterinariae, ISSN 1679-9216, 45, p.1490.
  • Boris Župan, Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković, Vesna Ðorđević, Ivan Bogut (2016). Common carp response to the different concentration of linseed oil in diet. Slovenian Veterinary Research, 53 (1): 19-28. https://www.slovetres.si/index.php/SVR/article/view/24
  • Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Miloš Pelić, Vesna Đorđević, Milica Živkov Baloš, Miroslav Ćirković (2016). Fatty acid composition, chemical composition and processing yield of traditional hot smoked common carp (Cyprinus carpio, L). Iranian Journal of Fisheries Sciences 15 (4): 1293-1306. http://jifro.ir/browse.php?a_id=1959&sid=1&slc_lang=en

 Предавања по позиву

 Предавање по позиву са међународног скупа штампано у целини – М31

  •  Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Vesna Đorđević, Dragana Ljubojevic Pelic (2021). Health status and microbial quality of common carp reared in a pond fed with treated wastewater from a slaughterhouse. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 854 012070. doi:10.1088/1755-1315/854/1/012070

 Предавање по позиву са скупа националног значаја штампано у целини – M61

  •  Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Dušan Lazić, Nenad Popov, Milica Živkov Baloš, Jelena Vranešević, Dragana Ljubojević Pelić (2022). Prihvatljivost od strane potrošača mesa riba gajenih u otpadnoj vodi iz klanice. Zbornik radova i kratkih sadržaja, 33 Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 2022, 462-468, ISBN- 978-86-83115-47-1.

 Технолошка решења:

 Ново техничко решење примењено на националном нивоу – М82 6,0

  •  Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Dušan Lazić, Nenad Popov, Suzana Vidaković Knežević, Nikolina Novakov, Dragana Ljubojević Pelić. 2022. Hrana za šarana od sporednih proizvoda klanične industrije. Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad“, Novi Sad, str. 1-61.
  • Dragana Ljubojević Pelić, Milica Živkov Baloš, Marko Pajić, Slobodan Knežević, Suzana Vidaković Knežević, Miloš Pelić, Jelena Apić, Brankica Kartalović (2019). Izrada nutritivnih deklaracija nakon optimizacije nutritivnog profila jaja. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2020. Projekat: TR31071
  • Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Rade Jovanović, Miroslav Ćirković (2018). Kompletna hrana za šarana sa dodatkom ulja uljane repice. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
  • Đorđe Okanović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Barena kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
  • Jelena Babić, Miroslav Ćirković, Vlado Teodorović, Jelena Petrović, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Suzana Vidaković, Đorđe Okanović (2018). Uticaj aktivnog uglja, zeolita i šljunka na smanjenje koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) kod proizvodnje toplo dimljenog šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
  • Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Dejan Bugarski. Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Model praćenja eustrongiloza kod plemenitih grabljivica (som, smuđ i štuka) na ribnjacima i otvorenim vodama. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011

 Битно побољшано техничко решење на националном нивоу – М84 3,0

  •  Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Brankica Kartalović, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Jelena Babić, Zoran Mažić (2014). Tehnološki postupak proizvodnje dimljenog mesa šarana na ekološki način. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2014. Projekat: TR 31011

 Пријава домаћег патента – М87 0,5

  •  Miroslav Ćirković, Vesna Đorđević , Brankica Kartalović, Jelena Babić, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Sanja Jovanić. Rešenje za održivost klanične industrije primenom ribarskih tehnologija – Solution for sustainability of slaughter industry using fishery technologies. Glasnik intelektualne svojine, 4, 9, 2016. ISSN 2217- 9143.
Поделите ову страницу
  • Share on Facebook
  • Share by Mail

ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ФЕЈСБУК  / ИНСТАГРАМ

Log In

ИНСТИТУТ

МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА

ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ

 

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

ПРЕУЗИМАЊЕ

ПРЕУЗИМАЊЕ РАЗНИХ ДОКУМЕНАТА

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ

ПОЛИТИКА РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ
ПЛАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

Одабир писма

Ћирилица | Latinica

РЕПОЗИТОРИЈУМ

РЕПОЗИТОРИЈУМ ИНСТИТУТА

ЦТТ

ЦЕНТАР ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈА И ИНОВАЦИЈЕ

Scroll to top

Овај сајт користи колачиће. Даље коришћење садржаја нашег сајта, подразумева Ваш пристанак на употребу основних колачића који су неопходни за функционалност нашег сајта.

ПРИХВАТИПолитика приватностиПолитика употребе колачића

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Политика приватности
Accept settingsHide notification only
Позови дежурни број