GDE SVE VREBA SALMONELA I KAKO SE ZAŠTITITI?
Salmonele (Salmonella sp.) predstavlja bakterije koje izazivaju alimentarno trovanje kod ljudi. Otkrio ih je američki naučnik Dr. Danijel E. Salmon 1885. godine. Postoji više podela ove bakterije, a zbog mesta na kom “žive“ spadaju u grupu patogenih crevnih bakterija. Od njih ljudi dobijaju oboljenje koje se naziva salmoneloza.
Salomonele se najčeće nalaze u proizvodima životinjskog porekla kao što su meso, jaja, ali takođe mogu biti prisutne prisutna i drugim vrstama hrane.
Pet činjenica o Salmoneli koje će Vas možda iznenaditi
1. Možete se zaraziti salmonelom preko velikog broja namirnica. Poslednjih godina salmonela nađena je u krastavcu, dinji, piletini, jajima, pistaćima, tuni, termički neobrađenom mesu (živinskom najćeešće), zelenom povću, mleku, mlečnim proizvodima, ribi, morskim plodovima, kao i mnogim drugim vrstama hrane, pa čak i u puterima od orašastih plodova. Zaražena hrana obično izgleda i miriše normalno, pa je zato važno da znate kako da sprečite infekciju salmonelom.
2. Salmonela je češće prisutna u hrani leti. Toplije vreme i hrana koji ne stoji u frižideru predstavljaju savršene uslove za razvoj Salmonela. Obavezno stavite u frižider ili zamrznite kvarljivu hranu, pripremljene obroke ili ostatke hrane.
3. Salmonele mogu da budu jako opasna za pojedine grupe ljudi. Simptomi infekcije se javljaju nakon 6 sati do 6 dana nakon konzumiranja zaražene hrane. Najčešće su to dijareja, temperatura i grčevi u stomaku, krvava stolica, dehidratacija i vrtoglavica pri ustajanju. Bolest uglavnom traje 4–7 dana nakon čega se bolesnici oporave bez upotrebe antibiotika. Određene grupe ljudi koje su podložne težem obliku bolesti izazvane Salmonelama su: osobe starije od 65 godina, deca mlađa od 5 godina, osobe koje imaju oslabljen imunim sistemom ili hronične bolesti.
4. Salmonele su krive za mnogo više slučajeva trovanja nego što se misli. Na jedan slučaj laboratorijski potvrđenog prisustva salmonele, postoji još 30 nepotvrđenih slučajeva infekcije istom bakterijom. Većina ljudi koja dobije trovanje hranom ne javi se lekaru, pa zato ni ne saznaju da su zaraženi Salmonelama.
5.Salmonele mogu da se širi među životinjama, a prenosi se i sa čoveka na čoveka. Ne dozvoljavajte deci mlađoj od 5 godina da dodiruju životinje kod kojih postoji visok rizik od Salmonela kao što su kornjače, žabe, kokoške i patke.
Kako da se zaštitite?
- Posebnu pažnju obratite na to kako upotrebljavate jaja
- Jaja držite u frižideru na 4°C. Kupujte samo jaja iz prodavnica ili dobavljača koji ih drže u frižideru.
- Ne upotrebljavajte slomljena ili prljava jaja.
- Kuvajte jaja sve dok i belance i žumace ne budu tvrdi. Temperatura preko 75 °C ubija Salmonele, iz tog razloga, jela sa jajima moraju da se kuvaju na temperaturi koja sigurno ubija ove bakterije.
- Izbegavajte hranu koja sadrži sirova ili nedovoljno kuvana jaja (ili belance/žumance) kao što je npr. majonez, tiramisu ili Cezar salata, “Vasinu tortu”, šampite” itd, ili ih jedite ukoliko znate da sadrže pasterizovana jaja.
- Ne držite hranu koja sadrži jaja na sobnoj temperature više od 2 sata.
- Uvek perite ruke nakon kontakta sa životinjama.
Higijena
- Perite ruke toplom vodom i sapunom makar 20 sekundi pre i posle kontakta sa nekuvanim jajima, sirovim mesom, živinom, morskim plodovima.
- Perite pribor, daske za sečenje, sudove i poklopce vrelom vodom i deterdžentom nakon pripreme hrane.
- Ukoliko ste bili u kontaktu sa sirovim mesom, obavezno operite ruke i pribor i nemojte dodirivati ostale namirnice.
- NE PERITE sirovo živinsko meso, ostale vrste mesa kao ni jaja pre kuvanja. Bakterije mogu da se prošire na neku drugu hranu, posuđe i radne površine.
- Jaja držite u originalnom pakovanju i čuvajte ih u frižideru.
- Sirovu hranu, piletinu i morske plodove odvojite od već pripremljene hrane, kao što su salate ili suhomesnati proizvodi.
- Koristite zasebne daske za sečenje i tanjire za sirovo meso, piletinu, morske polodove i jaja.
- Nikada ne stavljajte kuvanu hranu na tanjir gde je prethodno stajalo sirovo meso.
Termička obrada
Kuvajte hranu na temperaturama koja sigurno ubija ovu bakteriju – temperatura od najmanje 75 °C u trajanju od najmanje 3 minuta.
Ukoliko koristete pačija jaja, morate ih kuvati najmanje 10 minuta od momenta kada je voda proključala, da bi ova namernica bila bezbedna za ljudsku upotrebu. Poznato je da pačija jaja češće sadrže Salmonele.
Hlađenje hrane
● Hladite hranu u fružideru na temperaturi od 4°C ili nižoj.
● Stavljajte u fružider ili zamrznite lako kvarljivu hranu, pripremljenu hranu kao i ostatke hrane.
Da li ste znali da je zelena salata i drugo sirovo povrće često izvor Salmonela?
Iako možda zvuči čudno, salata i ostalo povrće koje se konzumia sirovo u vidu salata značajan je izvor trovanja ljudi bakterijma iz roda Salmonela. Upotreba stajskog đubriva, kontakt sa različitim vrstama životinja, životinjskih sekreta i ekskreta, kontakt sa ljudima koji su kliconoše, samo su neki od načina kontaminacije ovih namernica Salmonelama. Dokazano je da se nakon fizičkog pranja pod mlazom vode, odvajanjem promenjenih listova povrća, i potapanjem zelene salate i povrća u u 2,5-4% rastvor sirćeta u trajanju od nekoliko minuta značajno smanjuje rizik od trovanja ovom grupom bakterija.
Vakcinacija živine protiv Salmonele
Jata živine (koke nosilje i roditeljska jata) se u Srbiji i drugim državama vakcinišu protiv Salmonela (S. Enteritidis i S. Typhimurium) počev od 2018. godine. Naša država podržava ovaj program subvencijama po svakoj dozi ove vrste vakcina u iznosu od 50% od tržišne cene. Ovo je važan podatak s obzirom na to da je vakcinacijom rizik od prenošenja ove vrste patogena putem kokošijih jaja sada značajno smanjen. Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, je jedna od ovlašćenih ustanova u našoj zemlji, koja vrši distribuciju vakcina protiv salmoneloze živine, kao i drugih vakcina za upotrebu u veterini na teritoriji Južnobačkog i Sremskog okruga.
Izvor: prevedeno i prilagođeno https://www.cdc.gov/salmonella/index.html
Share this entry