АФРИЧКА КУГА СВИЊА И БИСИГУРНОСНЕ МЕРЕ

На жалост, вирус афричке куге свиња се и даље успешно шири на Европском континенту и недавно је потврђено његово присуство у Белгији, у популацији дивљих свиња. С обзиром да не постоји адекватан терапијски третман за ово обољење нити су на тржишту доступне ефикасне вакцине, један од начина да се заустави ширење вируса и спречи његово уношење у запат свиња јесте примена одговарајућих биосигурносних мера у свињарској производњи. При томе, нарочито треба обратити пажњу на спољашњу (екстерну) биосигурност. У државама где вирус афричке куге свиња  већ неко време циркулише у популацији дивљих свиња, постало је сасвим  јасно да са применом солидних биосигурносних мера, вирус може успешно да се задржи изван ограде фарме домаћих свиња.

Стога, још једном подсећамо на најважније екстерне биосигурносне мере у свињарској производњи:

  1. Поред поседовања законом РС обавезног Уверења о здравственом стању животиња, веома је важно и познавање здравственог статуса фарме односно запата свиња у целини, са које се купују нове јединке. Ово нам је важно и када су у питању заразне болести свиња које се сузбијају у складу са законом али и са аспекта заштите здравља запата у целини, односно сопствених јединки, које се већ налазе на фарми и које долазе у потенцијални контакт са новим патогенима.
  2. Ограничити на најмањи, крајње неопходни минимални ниво, посете трећих лица фарми свиња. Сваки посетилац фарме свиња мора да се на одговарајући начин евидентира и при томе да испоштује следеће мере:
  • Уколико на фами постоји могућност да се реализује, обавезно туширање пре уласка у производни погон фарме;
  • обавезно пресвлачење у одећу и обућу са фарме или примена једнократне одеће (заштитних једнократних комбинезона) са фарме. Обавезна је примена очишћене, дезинфиковане фармске обуће (нпр. гумене чизме са фарме). Такође, неопходно је од посетилаца захтевати темељно прање и дезинфекцију руку пре уласка у производни погон.
  1. Са сваким транспортом животиња и/или материјала, сточне хране поступати крајње опрезно:
  • камиони, превозна средства којима се врши одношење лешева угинулих јединки не треба да улазе у круг фарме; уколико је могуће контејнере за привремено одлагање лешева угинулих јединки сместити на самом рубу погона, на максималној могућој удаљености од објеката са свињама;
  • камини, превозна средства којима се одвозе товљеници на кланицу не треба да улазе у круг фарме. Возачи морају показати потврду о обављеној дезинфекцији возила. Искуства указују да управо камиони за превоз товљеника на линију клања представљају један од највећег биосигурносног ризика за производњу свиња;
  • Камиони, превозна средства којим се врши достављање хране за свиње не треба да улазе у круг фарме. Уколико је наведено немогуће испоштовати због постојећих конструкционих карактеристика локалитета фарме, возила се морају након уласка држати на максималној могућој удаљености од самог производног погона и возач не сме да напушта возило.