Potvrđen virus avijarne influence (podtip H5N8) kod labudova u Srbiji

Prisustvo virusa  avijarne  influence (pod tip H5N8) kod divljih ptica potvrđeno je kod uginulih labudova  (Cygnus olor) 01.10. 2021. godine na teritoriji opštine Zemun, a  06.10.2021.  kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, opština Palilula, na širem području grada Beograda.

Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti Avijarna influenca kod divljih ptica, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti. Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se područje od najmanje 3 km u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojima su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom pottipaH5N8 nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima su osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.

Za vreme trajanja mera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstvai ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja.

Prijava međunaronoj organizaciji za zdravlje životinja, Srbija je ovu pojavu prijavila 15.10.2021. a  detalje izveštaja možete pogledati na sledećem linku: https://wahis.oie.int/#/report-info?reportId=41259.

Rešenje o zaraženom i ugroženom području možete pogledati na sledećem linku:

https://niv.ns.ac.rs/wp-content/uploads/2021/10/Resenje-zarazeno-i-ugrozeno-od-AI-323-02-2279-21-05-6-od-14.10.2021.pdf

U okviru ugroženog područja nalazi se i naseljeno mesto Banovci koji se nalaze na epizotiološkom području Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.

Moramo da istaknemo da je u toku prethodne nedelje na  Naučno institutu za veterinarstvo „Novi Sad“, bilo  takođe prijava uginuća labudova na području opšine Novi Sad ( lokacija luka Novi Sad, Kać), ali  kod ovih jedinki nije utvrđeno prisustvo virusa avijarne influence.

Moramo istaći da se poslednji slučaj pojave ovog pod tipa virusa avijarne inflence  pojavio  novembra 2016.godine kod  labudova u naseljeno mestu Kovilj. Od tog  događajlj u toku zime 2016/17 virus je dijagnostikovan kod divljih ptica širom  Vojvodine.