Одељење за микробиолошка и сензорска испитивања намирница-Одељење 210
На Одељењу се изводе микробиолошке и сензорске анализе хране анималног порекла и обављају послови узорковања хране и хране за животиње, брисева са површина које долазе у контакт са храном и трупова закланих животиња. Истраживачи одељења пружају услуге израде планова узорковања у оквиру самоконтроле објеката, давања стручног мишљења и тумачења добијених резултата. Утврђују усклађеност микробиолошке исправности производа у складу са законском регулативом. Раде студије одрживости производа у циљу одређивања рока трајања. Лабораторија у којој се врши обрада узорака и извођење анализа је акредитована, а сензорска и микробиолошка испитивања се врше у складу са 22 акредитоване методе према важећем обиму акредитације.
Поред тога, истраживачи Одељења се баве и научноистраживачким активностима у области квалитета и безбедности хране анималног порекла. Истраживачки тим је протеклих година био ангажован на више националних и међународних пројеката и кроз своје ангажовање и резултате је стално доприносио развоју науке у земљи. Резултати истраживања су примењиви у индустријским погонима пре свега рибарске привреде, индустрије меса и прехрамбене индустрије. Истраживачи су израдили већи број техничких решења за потребе партиципаната на пројектима на којима учествују, али и комитенте из индустрије меса и прехрамбене индустрије и интензивно су радили на сарадњи науке и привреде. Оригиналност и допринос науци истраживачког тима Одељења се огледа у бројним радовима који су објављени у часописима и саопштени на домаћим и међународним скуповима.
Запослени на одељењу:
На Одељењу за микробиолошка и сензорска испитивања намирница запослена су 4 истраживача: др Драгана Љубојевић Пелић, научни сарадник, др Јелена Вранешевић, истраживач сарадник, Сузана Видаковић, истраживач приправник и Милош Пелић, истраживач сарадник.
Опрема:
Одељење за сензорска и микробиолошка испитивања хране располаже свом неопходном опремом за обављање специјалистичких послова и извођење акредитованих анализа.
Услуге:
Одељење врши следеће услуге које корисницима услуга омогућавају пласман робе на тржиште:
– Тумачење и оцена резултата у складу са актуелним законском регулативом и произвођачким спецификацијама;
– Узимање узорака за сензорска, микробиолошка, паразитолошка, хемијска и физичко-хемијска испитивања;
– Узорковање брисева са радних површина, опреме, алата;
– Узорковање брисева са површина трупова закланих животиња;
– Сензорски преглед намирница;
– Утврђивање присуства Salmonella spp.;
– Одређивање броја E. coli;
– Одређивање броја Enterobacteriacеае;
– Утврђивање присуства Listeria monocytogenes;
– Одређивање броја Listeria monocytogenes;
– Одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока;
– Одређивање укупног броја аеробних мезофилних микроорганизама;
– Одређивање броја колиформних бактерија;
– Утврђивање присуства сулфиторедукујућих клостридија;
– Одређивање укупног броја квасаца и плесни;
– Утврђивање присуства Trichinella spiralis методом вештачке дигестије;
– Паразитолошки преглед риба;
– Одређивање квалитета риба и рибљих производа;
– Утврђивање присуства антибиотика у млеку;
– Утрђивање присуства антибиотика у месу, меду и јајима – скрининг;
– Израда предлога декларације;
– Оцена декларације.
Пројекти:
Истраживачи запослени на Одељењу су тренутно ангажовани на пројектима који су финансирани од Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије:
Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалитет меса, губитке и економичност прзводње ТР31011 (руководилац: Проф. др Мирослав Ћирковић, период реализације: 2011-2019)
Истраживање фармаколошких карактеристика антимикробних агенаса, увођење нових технолошких решења и алтернативних метода профилаксе с циљем да се побољша контрола инфективних обољења домаћих животиња. ТР31071 (руководилац: др Дубравка Миланов, период реализације: 2011-2019)
Праћење здравственог стања дивљачи и увођење нових биотехнолошких поступака у детекцији заразних и зоонозних агенаса – анализа ризика за здравље људи, домаћих и дивљих животиња и контаминацију животне средине. ТР31084 (руководилац: др Тамаш Петровић, период реализације: 2011-2019).
Истраживачи су у протеклом периоду били ангажовани и на националним и међународним пројектима који су завршени.
Корисници услуга:
Када је реч о пословно стручној сарадњи са привредом, на одељењу се обављају послови који су дефинисани у око 130 активних уговора са привредним субјектима који се баве следећим делатностима: угоститељски објекти, кланице и прерада меса, млекаре и прерада млека, производња колача, торти и крема, производња пекарских производа, производња рибе, производња меда, производња јаја и друго.
Неки од већих привредних субјеката са којима сарађује Одељење за сензорска и микробиолошка испитивања намирница су:
Ред.бр. | Назив фирме | Адреса | Одговорно лице |
1. | ДОО „БИГ ТРАДЕ“ | Аркадија Варађанина 5, Нови Сад | Горан Вилић |
2. | „КОЈИЧИЋ“ | Темеринска 178, Нови Сад | Милован Којичић |
3. | ДОО „Alpen Milch“ | Зарија Јовановића 82/а, Чуруг | Даница Миличевић |
4. | ДОО ШАКАН КОМЕРЦ | Радничка 12-14, Нови Сад | Милош Шакан |
5. | ДОО ДИНАМИКА | Јанка Веселиновића 32, Нови Сад | Владимир Вујовић |
6. | КЛАНИЦА ПЕРНАТЕ ЖИВИНЕ „РАДИЋ“ | Насеље Церје 20, Рума | Владимир Радић |
7. | ДОО „ИМЕКС АЛАДАР“ | Куманачки пут 9, Нови Бечеј | Иван Ђурчић |
8. | ДОО „ЈАЈЕ ПРОДУКТ“ | Салаш 138, Ченеј | Љубомир Ђурђевић |
9. | ДОО „АВИТРЕX“ | Омладинског покрета 14б, Нови Сад | Љубиша Марјановић |
10. | АМАКС ДОО, огранак МЛЕКАРА МОШОРИН | Максима Горког 17а, огранак Петра Пиртића бб, Мошорин | Дамир Манчић |
11. | ИНДУСТРИЈА МЕСА „МАТИЋ“ | Клисански пут 113, Нови Сад | Љиља Матић |
12. | ПР „МЕСАРА КОД СИКИЈА“ | Пролетерска 7, Нови Сад | Синиша Раказов |
13. | „ДОМАЋА МЛЕКАРА“ | Ћирпанова 36, Маглић | Нада Шијаковић |
14. | ЈП ВОЈВОДИНА ШУМЕ, ОГРАНАК ПРЕДУЗЕЋА ВОЈВОДИНА ШУМЕ ЛОВОТУРС | Петроварадин | Слободан Петер |
15. | ДРУШТВО ЗА ТРГОВИНУ, СПОЉНОТРГОВИНСКИ ПРОМЕТ И УСЛУГЕ СИЛБО ДОО БЕОГРАД | Мајора Зорана Радосављевића 319 м, 11273 Београд, општина Земун | Горан Тадић |
16. | „МАЈА ПРОМЕТ“ ДОО | Радослава Грујића 21А, Београд | Марина Никчевић |
Сарадници на Одељењу:

Милана Бомештар
Технички сарадник
телефон: 021/4895 371
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА
Log In
МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА
ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ