Odeljenje za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica-Odeljenje 210

Na Odeljenju se izvode mikrobiološke  i senzorske analize hrane animalnog porekla. Istraživači odeljenja pružaju usluge izrade planova uzorkovanja u okviru samokontrole objekata, davanja stručnog mišljenja i tumačenja dobijenih rezultata. Utvrđuju  usklađenost mikrobiološke ispravnosti proizvoda u skladu sa zakonskom regulativom. Rade studije održivosti proizvoda u cilju određivanja roka trajanja. Laboratorija u kojoj se vrši obrada uzoraka i izvođenje analiza je akreditovana, a senzorska i mikrobiološka ispitivanja se vrše u skladu sa 14 akreditovanih metoda prema važećem obimu akreditacije.

Pored toga, istraživači Odeljenja se bave i naučnoistraživačkim aktivnostima u oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane animalnog porekla. Istraživački tim je proteklih godina bio angažovan na više nacionalnih  i međunarodnih projekata  i kroz svoje angažovanje i rezultate je stalno doprinosio razvoju nauke u zemlji. Rezultati istraživanja su primenjivi u industrijskim pogonima pre svega ribarske privrede, industrije mesa i prehrambene industrije. Istraživači su izradili veći broj tehničkih rešenja za potrebe participanata na projektima na kojima učestvuju, ali i komitente iz industrije mesa i prehrambene industrije i intenzivno su radili na saradnji nauke i privrede. Originalnost i doprinos nauci istraživačkog tima Odeljenja se ogleda u brojnim radovima koji su objavljeni u časopisima i saopšteni na domaćim i međunarodnim skupovima.

Zaposleni na odeljenju:

Na Odeljenju za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica zaposlena su 3 istraživača: dr sci. vet. med. Suzana Vidaković Knežević, naučni saradnik, dr sci. vet. med. Jelena Vranešević, naučni saradnik i  dr sci. vet. med. Diana Lupulović, viši naučni saradnik, kao i dva tehnička saradnika: Milana Bomeštar i Ana Aćimović.

Oprema:

Odeljenje za senzorska i mikrobiološka ispitivanja hrane raspolaže svom neophodnom opremom za obavljanje specijalističkih poslova i izvođenje akreditovanih analiza.

Usluge:

– Senzorski pregled namirnica;
– Utvrđivanje prisustva Salmonella spp. (SRPS EN ISO 6579-1);
– Određivanje broja E. coli (SRPS ISO 16649-2);
– Određivanje broja Enterobacteriaceae (SRPS EN ISO 21528-2);
– Utvrđivanje prisustva Listeria monocytogenes (SRPS EN ISO 11290-1);
– Određivanje broja Listeria monocytogenes (SRPS EN ISO 11290-2);
– Određivanje broja koagulaza pozitivnih stafilokoka (SRPS EN ISO 6888-1);
– Određivanje ukupnog broja aerobnih mezofilnih mikroorganizama (SRPS EN ISO 4833-1 i SRPS EN ISO 4833-2);
– Određivanje broja koliformnih bakterija (SRPS ISO 4832);
– Određivanje broja Campylobacter spp. ( SRPS EN ISO 10272-2);
– Utvrđivanje prisustva sulfitoredukujućih klostridija;
– Određivanje ukupnog broja kvasaca i plesni;
– Utvrđivanje prisustva Trichinella spiralis metodom veštačke digestije (SRPS EN ISO 18743);
– Parazitološki pregled riba;
– Određivanje kvaliteta riba i ribljih proizvoda;
– Utvrđivanje prisustva antibiotika u mleku (Delvo test);
– Utrđivanje prisustva antibiotika u mesu, medu i jajima – skrining;
– Izrada predloga deklaracije;
– Ocena deklaracije;
– Tumačenje i ocena rezultata u skladu sa aktuelnim zakonskom regulativom i proizvođačkim specifikacijama.

Projekti:

Istraživači zaposleni na Odeljenju su trenutno angažovani na projektima koji su finansirani od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije:

Health protection and biodiversity conservation of domestic donkeys in the Special Nature Reserve „Zasavica (Akronim projekta: PROTECTDonkey) (Rukovodilac: dr Diane Lupulović, viši naučni saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“).

Upravljanje procesom dimljenja u cilju unapređenja bezbednosti proizvoda od mesa sa teritorije Vojvodine (Rukovodilac: dr Snežane Škaljac, viši naučni saradnik, Tehnološki fakultet u Novom Sadu).

Istraživači su u proteklom periodu bili angažovani i na nekoliko međunarodnih i nacionalnih projekata koji su završeni, među kojima su:
– PANONIAN BEE – increasing of competitiveness of beekeepers in the Cross-border Area (period realizacije: 2011-2014; projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom; projekt finansiran iz IPA fonda);
– Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost przvodnje TR31011 (rukovodilac: Prof. dr Miroslav Ćirković, period realizacije: 2011-2019; projekt finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja);
– Istraživanje farmakoloških karakteristika antimikrobnih agenasa, uvođenje novih tehnoloških rešenja i alternativnih metoda profilakse s ciljem da se poboljša kontrola infektivnih oboljenja domaćih životinja. TR31071 (rukovodilac: dr Dubravka Milanov, period realizacije: 2011-2019; projekt finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja);
– Praćenje zdravstvenog stanja divljači i uvođenje novih biotehnoloških postupaka u detekciji zaraznih i zoonoznih agenasa – analiza rizika za zdravlje ljudi, domaćih i divljih životinja i kontaminaciju životne sredine. TR31084 (rukovodilac: dr Tamaš Petrović, period realizacije: 2011-2019; projekt finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja);
– Determinacija rezidua antibiotika u medu primenom skrining metoda i metode tečna hromatografija visokih performansi (HPLC) (period realizacije: 2014; projekt finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj);
– Unapređenje bezbednosti proizvoda uspostavljanjem nove tehnologije za dimljenje mesa šarana (br. 325; period realizacije: 2019; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Implementacija nove tehnologije toplog dimljenja mesa ribe upotrebom filtera br. 341; period realizacije: 2019; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Iskorišćenje klaničnog otpada za ishranu šarana i soma (br. 387; period realizacije: 2019; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Optimizacija procesa proizvodnje omega-3 jaja sa aspekta poboljšanja nutritivne vrednosti (br. 397; period realizacije: 2019; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Analiza menadžmenta procesa klanja svinja upotrebom modela rezistotipizacije Escherichia coli (br. 505; period realizacije: 2019-2020; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Izvođenje studije održivosti i određivanje nutritivnih vrednosti poluproizvoda od mesa u cilju unapređenja roka upotrebe (br. 724; period realizacije: 2020-2021; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Utvrđivanje mera sigurnosti u inkubatorskoj stanici radi sprečavanja pojave uzročnika bolesti (br. 740; period realizacije: 2020-2021; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Izvođenje studije održivosti tri proizvoda ćurećeg svežeg mesa pakovanog u inertnom gasu u cilju unapređenja roka upotrebe (br. 1057; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Analiza menadžmenta procesa proizvodnje proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških kriterijuma (br. 1089; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Unapređenje kvaliteta proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških i senzorskih parametara (br. 1129; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Validacija roka trajanja svežeg svinjskog i junećeg mesa (br. 1182; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Ispitivanje kriterijuma higijene procesa proizvodnje i deklarisanje proizvoda od mesa (br. 1189; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Označavanje i deklarisanje proizvoda ribarstva – savremeni alat za osvajanje poverenja potrošača (br. 1190; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Studije održivosti proizvoda od mesa upakovanih u vakuum i u MAP u cilju produženja roka trajanja (br. 1191; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Validacija tehnologije proizvodnje proizvoda od mesa podvrgnutih procesu dimljenja (br. 1192; period realizacije: 2021-2022; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Validacija roka trajanja konzumnih kokošijih jaja A klase (svežih jaja) u različitim uslovima skladištenja (br. 1347; period realizacije: 2022-2023; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Uticaj primene UV zračenja na mikrobiološki status konzumnih kokošijih jaja A klase (br. 1348; period realizacije: 2022-2023; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije);
– Unapređenje roka trajanja proizvoda praćenjem mikrobioloških, senzorskih I hemijskih parametara (period realizacije: 2022-2023; projekt finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije).

Saradnici na Odeljenju:

Milana Bomeštar

Milana Bomeštar

Tehnički saradnik

telefon: 021/4895 371

Pozovi dežurni broj