
Нову монографску публикацију под називом “ Ремедијација животне средине у пољопривредно-прехрамбеној индустрији помоћу нанотехнологије и одрживих стратегија / Environmental Remediation in Agri-Food Industry Using Nanotechnology and Sustainable Strategies“, Paperback ISBN: 9780443132988; eBook ISBN: 9780443132995, издавача Elsevier, су уредили проф. др Предраг Путник (виши научни сарадник, Свеучилиште Сјевер, Копрвница, Хрватска) и проф. др Даниела Шојић Меркулов (ПМФ, Универзитет у Новом Саду, Србија).
Књига је намењена истраживачима и дипломираним студентима прехрамбених и пољопривредних наука, хемије, физике и заштите животне средине.
Коаутори два поглавља („Nanotechnology in mycotoxicological food and feed safety”
i „Occurrence of mycotoxins in natural water and their removal by AOPs”) су др Сандра Јакшић и др Милица Живков Балош.
Ове студије су резултат рада др Сандре Јакшић на пројекту ИДЕЈА Фонда за науку Републике Србије “In situ pollutants removal from waters by sustainable green nanotechnologies aCleanNanoCatalyze” (Grant No. 7747845).
Еколошка санација у пољопривредно-прехрамбеној индустрији коришћењем нанотехнологије и одрживих стратегија представља праксу санације за уклањање загађивача из животне средине. Књига се фокусира на нанотехнологији, истражујући напредне процесе оксидације, фотокатализаторе и различите наноматеријале. Загађење хемикалијама у животној средини представља глобални проблем сигурности хране, озбиљно угрожавајући људско здравље. Ови контаминанти укључују полицикличне ароматичне угљоводонике, пестициде, фармацеутске производе, микотоксине, пластику и трагове тешких метала. Ова књига пружа увид у различите мултидисциплинарне приступе за разумевање и санацију загађења у индустрији меса, рибе, поврћа, житарица и других прехрамбених производа, истражујући санацију воде, земље и ваздуха.
Више детаља о књизи можете видети на линку Environmental Remediation in Agri-Food Industry Using Nanotechnology and Sustainable Strategies – 1st Edition | Elsevier Shop