• КАТАЛОГ УСЛУГА
  • ЗАХТЕВ ЗА ИСПИТИВАЊЕ
  • Захтев за сарадњу
Пријем узорака пон-пет, 7-15 сати: 021/48 95 333, 48 95 334, 48 95 335, 48 95 337; дежурни телефон пон-нед, после 15 сати: 064/818 54 38.
НАУЧНИ ИНСТИТУТ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО "НОВИ САД"
  • Почетак
  • Вести
  • О нама
  • Истраживачки тим
  • Одељења
  • Пројекти
  • Архив вет.мед.
  • Контакт
  • English
  • Search
  • Menu Menu
  • Mail
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
You are here: Home1 / tim2 / Sandra_Jaksic

др Сандра Јакшић, виши научни сарадник

Одељењe за хемијска и радиолошка испитивања

.

sandra@niv.ns.ac.rs

021 4895 363

064 818 54 66

др Сандра Јакшић, научни сарадник

Биографија

др Сандра Јакшић, виши научни сарадник

дипломирани хемичар, магистар хемијских наука, доктор хемијских наука.

Телефон: 021 4895 363

E-mail: sandra@niv.ns.ac.rs

ORCID: 0000-0002-0799-1797

ResearchGate: Sandra_Jaksic

Scopus Author ID: 12040327300

АПВНТ број: 1617 http://knr.uns.ac.rs/knrPublic.xhtml

ИД број истраживача МПНТР Р. Србије 132400

Научна област: биотехничке науке-ветеринарство-безбедност хране.

Експертске области: аналитика микотоксина, ELISA, HPLC, квалитет хране

Година рођења: 1974.

Научна област: биотехничке науке-ветеринарство-безбедност хране

 Образовање:

Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, 1999. – основне студије

магистарска теза: Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, 01.11.2004. – “Прилог хроматографском одређивању фумонизина Б1 и Б2 у кукурузу”

докторска дисертација: Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, 02.02.2015. – “Прилог одређивању и распрострањеност фумонизина у житарицама и лековитом биљу у Србији”

Научна звања:

  • 2000 Истраживач приправник
  • 2005 Истраживач сарадник
  • 2015 Научни сарадник
  • 2020 Виши научни сарадник

Професионално искуство:

  •  од 11.10.1999. до 26.10.2000. приправник на Одељењу за испитивање сточне хране, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду
  • од 2000. до 2005. истраживач-приправник на Одељењу за испитивање сточне хране, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.
  • од 2005 до 2015. истраживач-сарадник на Одељењу за испитивање квалитета намирница и хране за животиње, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.
  • Од 2015 до 2020 научни сарадник на Одељењу за испитивање квалитета намирница и хране за животиње, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.
  • Од 2020 до данас виши научни сарадник на Одељењу за хемијска и радиолошка испитивања, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.

Научно истраживачка делатност:

Објављено преко 100 научних и стручних публикација

Тренутно учешће у 2 национална научна пројекта

 Основна истраживачка интересовања: Аналитичко одређивање токсичних супстанци (микотоксини, токсични елементи), безбедност и квалитет намирница анималног порекла и хране за животиње, аналитичке методе као што су: ELISA, HPLC, AAS, ICP

Главне свакодневне и истраживачке активности:

  • Одређивање основних параметара квалитета хране за животиње класичним лабораторијским методама (метода тоталног сагоревања, спектрофотометрија, HPLC, AAS);
  • Испитивање здравствене исправности хране и хране за животиње у погледу присуства микотоксина и токсичних елемената (ELISA, HPLC, AAS);
  • Увођење нових метода припреме узорка за брже и тачније одређивање контаминената хране за животиње (Систем за микроталасно разарање узорка, колоне за екстракцију на чврстој фази)
  • Увођење нових метода за брже и тачније одређивање контаминаната хране за животиње (HPLC, ICP)
  • Спровођење захтева стандарда SRPS 9001:2015, SRPS 17025:2006, 14001:2015 i OHSAS18001 у раду Института и праћење промена у стандардима, нових захтева, усавршавања и едукације особља
  • Главни интерес у раду: хемијске анализе хране за животиње, хроматографија, микотоксини, ELISA, AAS
  • Главни интерес у истраживању: микотоксини, токсични елементи, пестициди, припреме узорка, HPLC, ICP

Учешће на пројектима:

Национални пројекти:

  • Пројекат Министарства науке и технологије Републике Србије
  1. Програм Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, научни национални пројекат, Нови Сад, Научни институт за ветеринарство ‘Нови Сад’, 2011 Руководилац пројекта: др Лазић Сава. Уговор са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИВ-НС у 2022. години, број 451-03-68/2022-14/20003
  2. In situ pollutants removal from waters by sustainable green nanotechnologies Akronim: CleanNanoCatalyze Pрограм Идеја, Број пројекта: 7747845. Нови Сад, Природноматематички факултет, 2022-2024, Руководилац пројекта проф. др Даниела Шојић Меркулов
  • Међународни пројекти:
  1. COST Action СА18105:  Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance, Start date: 04/03/2019, End date: 03/03/2023;  Chair of the Action: Dr Bojan Blagojević (Serbia) (link: https://www.cost.eu/actions/CA18105/).

Учешће на научним симпозијумима:

  • 35 међународних симпозијума
  • 15 националних симпозијума

Чланство у научним и стручним удружењима:

  • Српско хемијско друштво-Хемијско друштво Војводине

Обуке:

– Qualitas education Q14/ISO 17025- Measurement Uncertainty, Centar za obrazovanje, Beograd, 10-11.04.2003.

– Methods validation – Савез хемијских инжињера Србије  – AchE, 18.03.2009.

– Обука за интерне провериваче према ISO 19011, 08.04.2011. BIO VUKAZ, Научни институт за ветеринарство, Нови Сад.

– JRC, European Commission and Institute for Reference Materials and Measurements: Train Mic: Principles and application of metrology in chemistry, in cooperation with: the Republic of Serbia, Ministry of Economy and Regional Development, Directorate of Measures and Precious Metals, – 13.-15. 04.2011. Akreditaciono telo Srbije, Beograd.

– Twinning Project „Capacity Building of the Directorate for National Reference Laboratories,“ ISO 17025 criteria – organization, management, quality systems, personnel, accommodation, equipment, supplies and services, testing methods, validation tests, sample processing, data management, reporting, subcontracting, complaint – 08.09.2011. Direktorat za nacionalne refrentne laboratorije, Beograd.
– Twinning Project „Capacity Building of the Directorate for National Reference Laboratories“ workshop: Test and Measurement Uncertainty review GC / MS and LC / MS assay – 01.12.2011. Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd.

– „Accreditation–link in the chain of production of safe food and clean drinking water“, Representatives of the Ministry of Agriculture, Trade, Forestry and Water Management and the Ministry of Health, ATS u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Udruženjem potrošača, Belgrade, 08.06.2012.

– Training in Metrology in Chemistry: Principles and application of metrology in chemistry, Organizator: Zavod za mere i dragocene metale i Akreditaciono telo Srbije, Beograd, 12-13.12.2012.

– Obuka za interne proverivače prema ISO 17025, Organizator: Tehnološki fakultet, Novi Sad, 26-27.01.2013.

– Workshop „Analysis of food and feed contaminants – The legal and the scientific framework behind including method validation and measurement uncertainty“, European Commission Joint Research Centre Institute for Reference Materials and Measurements, Zagreb, Croatia, 24-26 September 2014.

– Mycotoxine in Various Food Matrix (Mikotoksini u različitim uzorcima hrane)  Dr Daniel McMillan, Sciex, prof. dr Rudolph Krska, IFA Tulin, Dr Jens Dahlmann, Sciex SuperLab, Beograd; prof dr Dragan Glamočić, savetnik predsednika vlade; Prof dr Feren Bagi, Poljoprivredni fakultet Novi Sad; NIV Srbije,  SuperLab Institut, Београд, 10.11.2015.

– Интерна контрола и верификација перформанси опреме у складу са захтевима стандарда ISO/IEC 17025:2006 Савез хемијских инжењера Србије, Технолошко-металуршки факултет, Београд, 17-18.11.2015.

– Određivanje emergentnih i WFD prioritetnih zagađujućih supstanci primenom HPLC, Mreža za edukaciju i trening u javnim laboratorijama u oblasti životne sredine, 530554-TEMPUS -1-2012-1-SK-JPHES, Novi Sad 08.-12.02.2016.

– Обука из ISO 9001:2015, Систем менаџмента квалитетом, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ 21.09.2016.

– Обука из 14001:2015, Систем управљања заштитом животне средине, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ 28.09.2016.

–  Обука из OHSAS18001 Систем менаџмента безбедности и здравља на раду, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ 05.10.2016.

– Challenges in Food Analysis; Sample Preparation, Novi Sad, 18.10.2017. – Instutut za prehrambene tehnologije, organizacija: Cluster d.o.o. Beograd, dr Jörg Baute, European GC/SPE Business Development Manager, iz Phenomenex-a.

– Семинар о рецензирању за истраживаче, 9. Новембар 2017., Научни клуб Центра за промоцију науке, Београд.

– Твининг пројекат Европске уније за Србију СР 13 ИБ АГ 01 Јачање капацитета надлежних институција Републике Србије у области контроле зооноза и болести преносивих храном, 27.02.2018. Радионица о спровођењу плана мониторинга хране животињског порекла. Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Управа за ветерину.

– Захтеви стандарда ISO/IEC 17025:2017 Привредно друштво за сертификацију и надзор– Београд; Станд Церт доо, 14.05.2018. Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад.

– Радионица „На путу ка Иновационој Унији: Европска законска регулатива у области хране“, Нови Сад, 05. Септембар 2018. Food Stars projekat 692276 Horizon 2020, European Commission, FINS, Привредна комора Војводине.

Остале способности:

  • Добро знање енглеског језика
  • Пасивно знање руског језика
  • Добро познавање рада на рачунару (М. Оффице)
  • Смисао за тимски рад

Контакт:

Научни институт за ветеринарство  „Нови Сад“

Руменачки пут 20

21113 Нови Сад, Србија

тел.: +381 64 818 5466

+381 21 4895 363

sandra@niv.ns.ac.rs;

https://niv.ns.ac.rs/team/sandra-jaksic

Библиографија

Одабране референце:

  • Jakšić S. M. , Ratajac R. D. , Prica N. B. , Apić J. B. , Ljubojević D. B. , Žekić M. Z. , Stošić, Živkov Baloš M. M. : Methods of Determination of Antibiotic Residues in Honey, J Anal Chem, 73 (4): 317-324, 2018.
  • Jakšić S., Mihaljev Ž., Kartalović B., Babić J., Vidaković S, Živkov Baloš M.: Evaluation of ELISA tests as screening methods for determination of antibiotics and sulfonamides in honey, Food and Feed Reseach 45(1), 11-17, 2018.
  • Jakšić S., Jajić I., Krstović S., Mihaljev Ž.: L-lysine determination in animal feed using microbiological microtiter plate assay, Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 69(3), 1094-1100, 2018.
  • Živkov Baloš M., Popov N., Prodanov Radulović J., Stojanov I., Jakšić S. Sugar Profile of Different Floral Origin Honeys from Serbia. Journal of Apicultural Research. (2020): DOI: 10.1080/00218839.2020.1714193.
  • Jakšić S., Živkov Baloš M., Jajić I., Abramović B.: Fumonisins in Serbian Corn: Long-time Assessment under Actual Climate Change Conditions, Cereal Research Communications 47(4), 714-723, (2019)
  • Kocić‐Tanackov, S, Dimić, G, Jakšić, S, Đukić Vuković, A., Mladenović D., Pejin, J.. Effects of caraway and juniper essential oils on aflatoxigenic fungi growth and aflatoxins secretion in polenta. J Food Process Preserv. 2019; 43:e14224. https://doi.org/10.1111/jfpp.14224
  • Jakšić S., Živkov-Baloš M., Popov N., Torović Lj., Krstović S.: Optimisation, validation and comparison of methods for aflatoxin M1 determination in cheese.International Journal of Dairy Technology, ISSN 1471-0307, 74, 4, 681-688, 2021 doi: 10.1111/1471-0307.12784.
  • Torović Lj., Popov N., Živkov-Baloš M., Jakšić S.: Risk estimates of hepatocellular carcinoma in Vojvodina (Serbia)related to aflatoxin M1 contaminated cheese.Journal of Food Composition and Analysis, ISSN 0889-1575, 103, 104122, 2021 doi:10.1016/j.jfca.2021.104122.
  • Jevtić I., Jakšić S., Četojević-Simin D., Uzelac M., Abramović B.: UV-induction of photolytic and photocatalytic degradation of fumonisins in water: reaction kinetics and toxicity.Environmental Science and Pollution Research, ISSN 0944-1344, 2021, doi:10.1007/s11356-021-14535-9
  • Krstović S., Krulj J., Jakšić S., Bočarov-Stančić A., Jajić I. Ozone as decontaminating agent for ground corn containing deoxynivalenol, zearalenone, and ochratoxin A.Cereal Chemistry, ISSN 1943-3638, 2021, 98, str135-143, 2021 doi:10.1002/cche.10289
Поделите ову страницу
  • Share on Facebook
  • Share by Mail

ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ФЕЈСБУК  / ИНСТАГРАМ

Log In

ИНСТИТУТ

МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА

ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ

 

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

ПРЕУЗИМАЊЕ

ПРЕУЗИМАЊЕ РАЗНИХ ДОКУМЕНАТА

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ

ПОЛИТИКА РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ
ПЛАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

Одабир писма

Ћирилица | Latinica

РЕПОЗИТОРИЈУМ

РЕПОЗИТОРИЈУМ ИНСТИТУТА

ЦТТ

ЦЕНТАР ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈА И ИНОВАЦИЈЕ

Scroll to top

Овај сајт користи колачиће. Даље коришћење садржаја нашег сајта, подразумева Ваш пристанак на употребу основних колачића који су неопходни за функционалност нашег сајта.

ПРИХВАТИПолитика приватностиПолитика употребе колачића

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Политика приватности
Accept settingsHide notification only
Позови дежурни број