др Сандра Јакшић, виши научни сарадник
Одељењe за хемијска и радиолошка испитивања
.
sandra@niv.ns.ac.rs
021 4895 363
064 818 54 66
др Сандра Јакшић, виши научни сарадник
дипломирани хемичар, магистар хемијских наука, доктор хемијских наука.
Телефон: 021 4895 363
E-mail: sandra@niv.ns.ac.rs
ORCID: 0000-0002-0799-1797
ResearchGate: Sandra_Jaksic
Scopus Author ID: 12040327300
АПВНТ број: 1617 http://knr.uns.ac.rs/knrPublic.xhtml
ИД број истраживача МПНТР Р. Србије 132400
Научна област: биотехничке науке-ветеринарство-безбедност хране.
Експертске области: аналитика микотоксина, ELISA, HPLC, квалитет хране
Година рођења: 1974.
Научна област: биотехничке науке-ветеринарство-безбедност хране
Образовање:
Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, 1999. – основне студије
магистарска теза: Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, 01.11.2004. – “Прилог хроматографском одређивању фумонизина Б1 и Б2 у кукурузу”
докторска дисертација: Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду, 02.02.2015. – “Прилог одређивању и распрострањеност фумонизина у житарицама и лековитом биљу у Србији”
Научна звања:
- 2000 Истраживач приправник
- 2005 Истраживач сарадник
- 2015 Научни сарадник
- 2020 Виши научни сарадник
Професионално искуство:
- од 11.10.1999. до 26.10.2000. приправник на Одељењу за испитивање сточне хране, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду
- од 2000. до 2005. истраживач-приправник на Одељењу за испитивање сточне хране, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.
- од 2005 до 2015. истраживач-сарадник на Одељењу за испитивање квалитета намирница и хране за животиње, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.
- Од 2015 до 2020 научни сарадник на Одељењу за испитивање квалитета намирница и хране за животиње, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.
- Од 2020 до данас виши научни сарадник на Одељењу за хемијска и радиолошка испитивања, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, у Новом Саду.
Научно истраживачка делатност:
Објављено преко 100 научних и стручних публикација
Тренутно учешће у 2 национална научна пројекта
Основна истраживачка интересовања: Аналитичко одређивање токсичних супстанци (микотоксини, токсични елементи), безбедност и квалитет намирница анималног порекла и хране за животиње, аналитичке методе као што су: ELISA, HPLC, AAS, ICP
Главне свакодневне и истраживачке активности:
- Одређивање основних параметара квалитета хране за животиње класичним лабораторијским методама (метода тоталног сагоревања, спектрофотометрија, HPLC, AAS);
- Испитивање здравствене исправности хране и хране за животиње у погледу присуства микотоксина и токсичних елемената (ELISA, HPLC, AAS);
- Увођење нових метода припреме узорка за брже и тачније одређивање контаминената хране за животиње (Систем за микроталасно разарање узорка, колоне за екстракцију на чврстој фази)
- Увођење нових метода за брже и тачније одређивање контаминаната хране за животиње (HPLC, ICP)
- Спровођење захтева стандарда SRPS 9001:2015, SRPS 17025:2006, 14001:2015 i OHSAS18001 у раду Института и праћење промена у стандардима, нових захтева, усавршавања и едукације особља
- Главни интерес у раду: хемијске анализе хране за животиње, хроматографија, микотоксини, ELISA, AAS
- Главни интерес у истраживању: микотоксини, токсични елементи, пестициди, припреме узорка, HPLC, ICP
Учешће на пројектима:
Национални пројекти:
- Пројекат Министарства науке и технологије Републике Србије
- Програм Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, научни национални пројекат, Нови Сад, Научни институт за ветеринарство ‘Нови Сад’, 2011 Руководилац пројекта: др Лазић Сава. Уговор са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије о реализацији и финансирању научноистраживачког рада НИВ-НС у 2022. години, број 451-03-68/2022-14/20003
- In situ pollutants removal from waters by sustainable green nanotechnologies Akronim: CleanNanoCatalyze Pрограм Идеја, Број пројекта: 7747845. Нови Сад, Природноматематички факултет, 2022-2024, Руководилац пројекта проф. др Даниела Шојић Меркулов
- Међународни пројекти:
- COST Action СА18105: Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance, Start date: 04/03/2019, End date: 03/03/2023; Chair of the Action: Dr Bojan Blagojević (Serbia) (link: https://www.cost.eu/actions/CA18105/).
Учешће на научним симпозијумима:
- 35 међународних симпозијума
- 15 националних симпозијума
Чланство у научним и стручним удружењима:
- Српско хемијско друштво-Хемијско друштво Војводине
Обуке:
– Qualitas education Q14/ISO 17025- Measurement Uncertainty, Centar za obrazovanje, Beograd, 10-11.04.2003.
– Methods validation – Савез хемијских инжињера Србије – AchE, 18.03.2009.
– Обука за интерне провериваче према ISO 19011, 08.04.2011. BIO VUKAZ, Научни институт за ветеринарство, Нови Сад.
– JRC, European Commission and Institute for Reference Materials and Measurements: Train Mic: Principles and application of metrology in chemistry, in cooperation with: the Republic of Serbia, Ministry of Economy and Regional Development, Directorate of Measures and Precious Metals, – 13.-15. 04.2011. Akreditaciono telo Srbije, Beograd.
– Twinning Project „Capacity Building of the Directorate for National Reference Laboratories,“ ISO 17025 criteria – organization, management, quality systems, personnel, accommodation, equipment, supplies and services, testing methods, validation tests, sample processing, data management, reporting, subcontracting, complaint – 08.09.2011. Direktorat za nacionalne refrentne laboratorije, Beograd.
– Twinning Project „Capacity Building of the Directorate for National Reference Laboratories“ workshop: Test and Measurement Uncertainty review GC / MS and LC / MS assay – 01.12.2011. Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd.
– „Accreditation–link in the chain of production of safe food and clean drinking water“, Representatives of the Ministry of Agriculture, Trade, Forestry and Water Management and the Ministry of Health, ATS u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Udruženjem potrošača, Belgrade, 08.06.2012.
– Training in Metrology in Chemistry: Principles and application of metrology in chemistry, Organizator: Zavod za mere i dragocene metale i Akreditaciono telo Srbije, Beograd, 12-13.12.2012.
– Obuka za interne proverivače prema ISO 17025, Organizator: Tehnološki fakultet, Novi Sad, 26-27.01.2013.
– Workshop „Analysis of food and feed contaminants – The legal and the scientific framework behind including method validation and measurement uncertainty“, European Commission Joint Research Centre Institute for Reference Materials and Measurements, Zagreb, Croatia, 24-26 September 2014.
– Mycotoxine in Various Food Matrix (Mikotoksini u različitim uzorcima hrane) Dr Daniel McMillan, Sciex, prof. dr Rudolph Krska, IFA Tulin, Dr Jens Dahlmann, Sciex SuperLab, Beograd; prof dr Dragan Glamočić, savetnik predsednika vlade; Prof dr Feren Bagi, Poljoprivredni fakultet Novi Sad; NIV Srbije, SuperLab Institut, Београд, 10.11.2015.
– Интерна контрола и верификација перформанси опреме у складу са захтевима стандарда ISO/IEC 17025:2006 Савез хемијских инжењера Србије, Технолошко-металуршки факултет, Београд, 17-18.11.2015.
– Određivanje emergentnih i WFD prioritetnih zagađujućih supstanci primenom HPLC, Mreža za edukaciju i trening u javnim laboratorijama u oblasti životne sredine, 530554-TEMPUS -1-2012-1-SK-JPHES, Novi Sad 08.-12.02.2016.
– Обука из ISO 9001:2015, Систем менаџмента квалитетом, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ 21.09.2016.
– Обука из 14001:2015, Систем управљања заштитом животне средине, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ 28.09.2016.
– Обука из OHSAS18001 Систем менаџмента безбедности и здравља на раду, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ 05.10.2016.
– Challenges in Food Analysis; Sample Preparation, Novi Sad, 18.10.2017. – Instutut za prehrambene tehnologije, organizacija: Cluster d.o.o. Beograd, dr Jörg Baute, European GC/SPE Business Development Manager, iz Phenomenex-a.
– Семинар о рецензирању за истраживаче, 9. Новембар 2017., Научни клуб Центра за промоцију науке, Београд.
– Твининг пројекат Европске уније за Србију СР 13 ИБ АГ 01 Јачање капацитета надлежних институција Републике Србије у области контроле зооноза и болести преносивих храном, 27.02.2018. Радионица о спровођењу плана мониторинга хране животињског порекла. Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Управа за ветерину.
– Захтеви стандарда ISO/IEC 17025:2017 Привредно друштво за сертификацију и надзор– Београд; Станд Церт доо, 14.05.2018. Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад.
– Радионица „На путу ка Иновационој Унији: Европска законска регулатива у области хране“, Нови Сад, 05. Септембар 2018. Food Stars projekat 692276 Horizon 2020, European Commission, FINS, Привредна комора Војводине.
Остале способности:
- Добро знање енглеског језика
- Пасивно знање руског језика
- Добро познавање рада на рачунару (М. Оффице)
- Смисао за тимски рад
Контакт:
Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“
Руменачки пут 20
21113 Нови Сад, Србија
тел.: +381 64 818 5466
+381 21 4895 363
sandra@niv.ns.ac.rs;
Одабране референце:
- Jakšić S. M. , Ratajac R. D. , Prica N. B. , Apić J. B. , Ljubojević D. B. , Žekić M. Z. , Stošić, Živkov Baloš M. M. : Methods of Determination of Antibiotic Residues in Honey, J Anal Chem, 73 (4): 317-324, 2018.
- Jakšić S., Mihaljev Ž., Kartalović B., Babić J., Vidaković S, Živkov Baloš M.: Evaluation of ELISA tests as screening methods for determination of antibiotics and sulfonamides in honey, Food and Feed Reseach 45(1), 11-17, 2018.
- Jakšić S., Jajić I., Krstović S., Mihaljev Ž.: L-lysine determination in animal feed using microbiological microtiter plate assay, Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 69(3), 1094-1100, 2018.
- Živkov Baloš M., Popov N., Prodanov Radulović J., Stojanov I., Jakšić S. Sugar Profile of Different Floral Origin Honeys from Serbia. Journal of Apicultural Research. (2020): DOI: 10.1080/00218839.2020.1714193.
- Jakšić S., Živkov Baloš M., Jajić I., Abramović B.: Fumonisins in Serbian Corn: Long-time Assessment under Actual Climate Change Conditions, Cereal Research Communications 47(4), 714-723, (2019)
- Kocić‐Tanackov, S, Dimić, G, Jakšić, S, Đukić Vuković, A., Mladenović D., Pejin, J.. Effects of caraway and juniper essential oils on aflatoxigenic fungi growth and aflatoxins secretion in polenta. J Food Process Preserv. 2019; 43:e14224. https://doi.org/10.1111/jfpp.14224
- Jakšić S., Živkov-Baloš M., Popov N., Torović Lj., Krstović S.: Optimisation, validation and comparison of methods for aflatoxin M1 determination in cheese.International Journal of Dairy Technology, ISSN 1471-0307, 74, 4, 681-688, 2021 doi: 10.1111/1471-0307.12784.
- Torović Lj., Popov N., Živkov-Baloš M., Jakšić S.: Risk estimates of hepatocellular carcinoma in Vojvodina (Serbia)related to aflatoxin M1 contaminated cheese.Journal of Food Composition and Analysis, ISSN 0889-1575, 103, 104122, 2021 doi:10.1016/j.jfca.2021.104122.
- Jevtić I., Jakšić S., Četojević-Simin D., Uzelac M., Abramović B.: UV-induction of photolytic and photocatalytic degradation of fumonisins in water: reaction kinetics and toxicity.Environmental Science and Pollution Research, ISSN 0944-1344, 2021, doi:10.1007/s11356-021-14535-9
- Krstović S., Krulj J., Jakšić S., Bočarov-Stančić A., Jajić I. Ozone as decontaminating agent for ground corn containing deoxynivalenol, zearalenone, and ochratoxin A.Cereal Chemistry, ISSN 1943-3638, 2021, 98, str135-143, 2021 doi:10.1002/cche.10289
Поделите ову страницу
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА
Log In
МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА
ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ