dr sci. vet. med. Dragana Ljubojević Pelić, viši naučni saradnik
Šef odeljenja
Odeljenje za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
dragana@niv.ns.ac.rs
021 4895 310
064 818 54 86
Dr sci. vet. med. Dragana Ljubojević Pelić, viši naučni saradnik
Šef Odeljenja za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica.
Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“
Rumenački put 20,
21000 Novi Sad
Telefon: 021 4895 372
E-mail: dragana@niv.ns.ac.rs
Scopus Author ID: 55212628600
ORCID iD: 0000-0002-7833-7696
ResearchGate: Dragana_Ljubojevic
Google Scholar: 8neM7SoAAAAJ
Web of Science ResearcherID: AGT-3595-2022 (Publons)
APVNT broj: 3864
ID broj istraživača MPNTR R. Srbije: 128698
Broj licence: 4239
Naučna oblast, grana, naučna disciplina: Biotehničke nauke, Veterinarstvo, Bezbednost hrane.
Ekspertske oblasti:
Bezbednost hrane
Tehnologija ribarske proizvodnje, ishrana riba, kvalitet i bezbednost mesa riba
Senzorska analiza hrane
Higijena procesa proizvodnje hrane animalnog porekla
Godina i mesto rođenja: 1982. godine, Vršac, Republika Srbija.
Naučna oblast, grana, naučna disciplina: Biotehničke nauke, Veterinarstvo, Bezbednost hrane.
Obrazovanje:
2015/2016: Uža specijalizacija – Mikrobiologija namirnica, Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Srbija, u okviru TEMPUS EDUVET projekta
2014: Doktorsku disertaciju „Korišćenje repičinog ulja u ishrani šarana i linjaka kao faktora promene kvaliteta mesa ” odbranila na na Departmanu za veterinarsku medicinu, (mentori Prof. dr Miroslav Ćirković i dr Marijana Todorčević), Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, 10.01. 2014. godine.
2008: Master rad “Epizootiološki značaj primene tuberkulinskog testa u dijagnostici tuberkuloze goveda” odbranila na Departmanu za veterinarsku medicinu, (mentor Prof. dr Branislav Lako), Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, 2008. godine.
2006: Diplomirani veterinar, Departman za veterinarsku medicinu, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.
2001.: Gimnazija „Isidora Sekulić“, smer prirodno-matematički, Novi Sad
Naučna zvanja:
2019. – viši naučni saradnik
2014. – naučni saradnik.
2011. – istraživač saradnik,
2009. – stručni saradnik,
2008. – saradnik u nastavi.
Profesionalno iskustvo:
Od oktobra 2019. (datum izbora: 30. 09. 2019.) godine do danas: viši naučni saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Šef Odeljenja za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
Od januara 2017. godine do 2019.: naučni saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Šef Odeljenja za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
od avgusta 2016. godine do januara 2017.: naučni saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Odeljenje za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
od decembra 2014. godine (datum izbora: 17. 12. 2014.) do avgusta 2016.: naučni saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Odeljenje za mikrobiološko ispitivanje hrane za životinje
od maja 2013. godine do decembra 2014.: istraživač saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Odeljenje za ispitivanje kvaliteta namirnica i hrane za životinje
od januara 2011. do maja 2013.: istraživač saradnik, Departman za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu,
od januara 2009. do januara 2011.: stručni saradnik, Departman za stočarstvo, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu,
od januara 2008. do januara 2009.: saradnik u nastavi, Departman za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu,
od oktobra 2006. do oktobra 2007. godine- veterinar pripravnik u veterinarskoj stanici “Novi Sad”, Kovilj, Novi Sad.
Osnovna istraživačka interesovanja:
Kvalitet i bezbednost hrane animalnog porekla i hrane za životinje; proučavanje uticaja ishrane i drugih faktora na kvalitet mesa riba i brojlerskih pilića; kvalitet i bezbednost proizvoda od mesa riba; patogeni mikroorganizmi i bolesti prenosive hranom; gajenje riba, održivi sistemi za proizvodnju riba; epidemiološki značaj antimikrobne rezistencije
Glavne svakodnevne i istraživačke aktivnosti:
- Mikrobiološke analize hrane animalnog porekla
- Analize na prisustvo rezidua antibiotika u hrani animalnog porekla
- Parazitološke analize hrane animalnog porekla
- Senzorne analize hrane animalnog porekla i hrane za životinje
- Ocena kvaliteta i bezbednosti hrane animalnog porekla
- Ocena higijene procesa proizvodnje hrane
- Implementacija sistema kvaliteta u proces laboratorijskih ispitivanja
Učešće na projektima:
2019-2020: Projekat Pokrajinskog Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj: „Određivanje aflatoksina M1 u siru primenom skrining metode i metode tečne hromatografije visokih performansi sa fluorescentnim detektorom”, broj ugovora 142-451-2468/2019-01. Rukovodilac projekta dr Sandra Jakšić, učesnici: Naučni institut za veterinarstvo ‘Novi Sad’ i Medicinski fakultet Novi Sad, (09.07.2019 – 04.07.2020.) – učesnik
2019- 2023: Projekat COST akcija CA18105: RIBMINS – Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance, (04.03.2019 – 03.03.2023.) rukovodilac: Prof. dr Bojan Blagojević; – učesnik
2011-2019: Nacionalni projekat, finansiran od starne Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije: TR 31011 „Uticaj kvaliteta komponenti u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje“; Rukovodilac projekta Prof. dr Miroslav Ćirković – korukovodilac projekata.
2014: „Interactive effects of dietary protein level and oil source on growth, nutrient and fatty acid digestibility, muscle fatty acid composition and lipid metabolism in rainbow trout“, u okviru FP7 projekta AQUAEXCEL, INRA, St Pee, Francuska, (19.09-18.12.2014.)- rukovodilac projekta
2014- 2018: Projekat FA COST Action FA1305 The EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU (14.04.2014 -13.04.2018.) rukovodilac: Dr Benz KOTZEN (UK)- učesnik
2014. Projekat Pokrajinskog Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj: „Determinacija rezidua antibiotika u medu primenom skrining metoda i metode tečna hromatografija visokih performansi (HPLC)“, broj 114-451-1263/2014-01; kratkoročni projekat od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2014. godini; Rukovodilac projekta: dr Milica Živkov-Baloš, – učesnik
2008-2011: Nacionalni projekat, finansiran od starne Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije: TR 2021/08 „Novi tehnološki postupci u skladu sa dobrobiti živine i zaštitiom životne sredine u cilju stvaranja živinskog proizvoda garantovanog i posebnog kvaliteta“. Rukovodilac projekta dr Zlatica Pavlovski. – učesnik
2016: dobitnik granta, sufinasirane aktivnosti međunarodne saradnje od strance Autonomne Pokrajine Vojvodine (Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost) po cost projektu: „EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU“ (COST Action FA1305)“
Projekti sa privredom:
- “Optimizacija procesa proizvodnje omega-3 jaja sa aspekta poboljšanja nutritivne vrednosti” ID-397; Period realizacije: 04-09. 2019.; Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: dr Milica Živkov Baloš, naučni savetnik; projekat rađen za preduzeće „Rebracommerce” d.o.o., Balkanska bb, Ašanja; Ukupna vrednost projekta: 795.000,00 dinara. – učesnik
- “Iskorišćenje klaničnog otpada za ishranu šarana i soma”; ID-387; Period realizacije: 04-09. 2019.; Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: Prof dr Miroslav Ćirković; projekat rađen za preduzeće „Agropapuk“doo, Kukujevci, Cara Lazara 4; Ukupna vrednost projekta: 1.168.140,00 dinara. – učesnik
- “Implementacija nove tehnologije toplog dimljenja mesa ribe upotrebom filtera”; ID- 341; Period realizacije: 04-09.2019. godine; Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: Prof dr Miroslav Ćirković; projekat rađen za preduzeće „Đurđević“ doo, Subotište, Radna zona I.; Ukupna vrednost projekta: 1.088.832,00 dinara – učesnik
- “Unapređenje bezbednosti proizvoda uspostavljanjem nove tehnologije za dimljenje mesa šarana” ID-325; Period realizacije: 04-09.2019. godine; Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: prof dr Miroslav Ćirković; projekat rađen za preduzeće„Ribnjak dvor“ d.o.o.; Ukupna vrednost projekta: 900.432,00– učesnik
- „Analiza menadžmenta procesa klanja svinja upotrebom modela rezistotipizacije Escherichia coli“, ID-505; Period realizacije: 2019 -2020; Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: dr Dragana Ljubojević Pelić; projekat rađen za preduzeće „Agropapuk“doo, Kukujevci, Cara Lazara 4; Ukupna vrednost projekta: 631.860,00 dinara. – rukovodilac
- „Izvođenje studije održivosti tri proizvoda ćurećeg svežeg mesa pakovanog u inertnom gasu u cilju unapređenja roka upotrebe“. ID-1057 Period realizacije: 2021.-2022. Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: Suzana Vidaković Knežević, dr vet.; Projekat rađen za preduzeće: Jovanović i sinovi-MASTER FOOD, Maksima Gorkog 7, 24300 Bačka Topola; Ukupna vrednost projekta:125.880,00 dinara – učesnik
- “Unapređenje kvaliteta proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških i senzorskih parametara”, ID-1129. Period realizacije: 2021-2022. Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: dr Dragana Ljubojević Pelić; projekat rađen za preduzeće: Preduzeće za trgovinu i usluge Amaks“ DOO Novi Sad; Ukupna vrednost projekta: 348.000,00 dinara. – rukovodilac projekta
- “Označavanje i deklarisanje proizvoda ribarstva – savremeni alat za osvajanje poverenja potrošača” ID-1190. Period realizacije: 2021-2022. Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: dr Miloš Pelić; projekat rađen za preduzeće: “PE-CO” DOO Sremski Karlovci, Dimitrija Sabova 35, Sremski Karlovci; Ukupna vrednost projekta: 207.600,00 – učesnik
- “Analiza menadžmenta procesa proizvodnje proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških kriterijuma”, ID-1089, Period realizacije: 2021-2022. Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: dr Miloš Pelić; projekat rađen za preduzeće:: AVITREX“ DOO za trgovinu i usluge Novi Sad, Ukupna vrednost projekta: 619.200,00. – učesnik
- “Ispitivanje kriterijuma higijene procesa proizvodnje i deklarisanje proizvoda od mesa. ID-1189 Period realizacije: 2021-2022. Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: Suzana Vidaković Knežević; projekat rađen za preduzeće:: Šakan Comerce DOO Novi Sad, Radnička 12-14, 21000 Novi Sad; Ukupna vrednost projekta: 310.560,00 – učesnik
- “Studije održivosti proizvoda od mesa upakovanih u vakuum i u MAP u cilju produženja roka trajanja”, ID- 1191; Period realizacije: 2021-2022. Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: dr Jelena Vranešević; projekat rađen za preduzeće:: Akcionarsko društvo poljoprivredno dobro “Kamendin”; Sirig, Kamendin bb, Ukupna vrednost projekta: 235.560,00 – učesnik
- „Validacija roka trajanja svežeg svinjskog i junećeg mesa“ ID-1182; Period realizacije: 2021-2022. Kancelarija za transfer tehnologija Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost, Inovacioni vaučeri, Rukovodilac projekta: Suzana Vidaković Knežević; projekat rađen za preduzeće: : „IMEX ALADAR” DOO Novi Bečej, Kumanački put 9, Novi Bečej; ukupna vrednost projekta: 171.600,00 –učesnik
Pedagoško iskustvo:
2008-2013 godine, angažovana za izvođenje vežbi studentima veterinarske medicine na Departmanu za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
Članstvo u naučnim i stručnim udruženjima:
- Članica Saveta Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu (Sl. glasnik RS br. 27/2019 i rešenje predsednika Republike Srbije br. 119-3661/2019 od 11.04.2019)
- Član Odbora za Kvalitet NIV NS
- Članica uređivačkog odbora za časopis “Arhiv veterinarske medicine” (od 2014.)
- Članica Srpskog veterinarskog društva.
- Članica Naučnog veća NIV NS i zamenica predsednika Naučnog veća Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ (2017-2020) (odluka broj 2893-410 od 23. 03. 2017.).
- Članica Udruženja mikrobiologa Srbije
- Članica EAFP – European Association of Fish Pathologist (2012-2016)
Organizacioni, naučni odbori, moderiranje na naučnim skupovima:
- : Član programskog odbora i moderator studentske sesije međunarodonog simpozijuma 61th International Meat Industry Conference (MEATCON2021), Zlatibor: 26-29. 09. 2021. http://meatcon.rs/programme-committee/ Organizator: Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd.
- : Moderator – The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, SAFE FOOD FOR HEALTHY FUTURE; September 22-25, 2019, Kopaonik, Serbia. Organizator: Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd.
- : Član naučnog odbora međunarodnog simpozijuma „The 59th international meat industry conference, “Better food-better life”, October 1-4, 2017., Zlatibor, Republika Srbija. Organizator: Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd.
- : Član naučnog odbora međunarodnog simpozijuma: „1st Veterinary Student Congress with an option of internation particpation“, Rectorate Office, Turska. Faculty of Veterinary Medicine, Ataturk University, Erzurum 25240, Turkey.
- : Član organizacionog i naučnog odbora međunarodnog simpozijuma : „Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016)“; Belgrade, June 22–24, 2016. Organizatori: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia“
- : Član organizacionog i naučnog odbora i moderator međunarodnog simpozijuma : „One Health – New challenges“; Vrdnik, 21 – 23. 05. 2015.; organizatori: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia.
- : Moderator – International 58th Meat Industry Conference (Međunarodna 58. Konferencija Industrije Mesa) MeatCon2015: „Meat Safety and Quality: Where it goes“ „Bezbednost i kvalitet mesa: Kako dalje?“. Organizator: Institut za higijenu i tehnologiju mesa; 4-7. 10. 2015.; Zlatibor, Serbia.
Učešće na naučnim simpozijumima:
30 međunarodnih simpozijuma,
10 nacionalnih simpozijuma.
Uvodna predavanja na konferencijama i druga predavanja po pozivu
- Dragana Ljubojević Pelić, Dalibor Todorović, Jelena Vranešević, Miloš Pelić, Suzana Vidaković Knežević, Jasna Kureljušić, Marija Pajić Značaj kontrole higijenskog kvaliteta sirovog mleka 33. Savetovanje veterinara Srbije 08 – 11. septembar 2022. Zlatibor, Srbija.
- Dragana Ljubojevic Pelic, Miloš Pelic, Vesna Djordjevic, Miroslav Cirkovic. Food safety aspects of common carp produced in wastewater-fed fish ponds. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, September 22-25, 2019, Kopaonik, Serbia, organizator: Institute of Meat Hygiene and Technology, Editors: Dr Maria Font i Furnols, Dr Brankica Lakicevic, Published by IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 2019, 333, 012027, ISSN: 1755-1307, doi:10.1088/1755-1315/333/1/012027, (M31 3,5)
- Dragana Ljubojević, Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković (2017). Evaluation of nutritive quality of common carp, Cyprinus carpio L. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 85 (2017) 012013. 59th International Meat Industry Conference MEATCON2017. doi :10.1088/1755-1315/85/1/012013.; 1–4 October 2017, Zlatibor, Serbia.
- Dragana Ljubojević, Dubravka Milanov, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Vladimir Radosavljević, Miroslav Ćirković (2016). Escherichia coli in fish meat – current status and perspectives. Proceedings; Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016); Belgrade, June 22–24th, 2016; 210-218.
- Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Djordjevic, Vladimir Radosavljevic, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković (2015). Potential Parasitic Hazards for Humans in Fish Meat. The 58th International Meat Industry Conference (MeatCon2015); October 4-7, 2015, Zlatibor; Procedia Food Science Vol. 5: 172-175. doi:10.1016/S2211-601X(15)00178-9
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković (2015). Link between lipid quality of cyprinid fish species and human health. Proceedings „One Health – New Challenges“ First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015); Vrdnik, May 21 – 23, 2015; 327 – 339.
- Miroslav Ćirković, Dejana Trbović, Dragana Ljubojević (2011). Meat quality of fish farmed in polyculture in carp ponds in Republic of Serbia. International 56th Meat Industry Conference, plenary paper published in the issue of Meat Technology, 52(1): 106-121, dedicated to this conference, Tara 12-15. June 2011, Serbia.
- Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević (2013). Contamination of the Ecosystem with Organic Pollutants and its Impact on the Protection of Less Valuable Fish Species in Sava and Danube Rivers. International 57th Meat Industry Conference Meat and Meat Products- Perspectives of Sustainable Production, plenary paper published in the Conference Proceedings, 92-104, dedicated to this conference, Belgrade 10-12. June 2013, Serbia.
Tehnička rešenja:
- Pelić M., Živkov Baloš M., Lazić D., Popov N., Vidaković Knežević S., Novakov N., Ljubojević Pelić D. (2022). Tehnološki postupak integracije novog lanca vrednosti u vidu hrane za šarana u postojeći lanac proizvodnje klanične industrije; (M82).
- Ljubojević Pelić D., Živkov Baloš M.,Pajić M., Knežević S., Vidaković Knežević S., Pelić M., Apić J.. (2019). Izrada nutritivnih deklaracija nakon optimizacije nutritivnog profila jaja. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2019. Projekat: TR31071. M82
- Babić J., Ćirković M., Teodorović V., Petrović J., Novakov N., Kartalović B., Ljubojević Pelić D., Pelić M., Vidaković S., Okanović Đ. (2017). Uticaj aktivnog uglja, zeolita i šljunka na smanjenje koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) kod proizvodnje toplo dimljenog šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. Projekat: TR31011. M82
- Ćirković M., Ljubojević Pelić D., Novakov N., Pelić M., Bugarski D., Babić J., Vidaković S. (2017). Model praćenja eustrongiloza kod plemenitih grabljivica (som, smuđ i štuka) na ribnjacima i otvoreni vodama. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. Projekat: TR31011. M82
- Ljubojević Pelić D., Pelić M., Živkov Baloš M., Jovanović R., Ćirković M. (2017). Kompletna hrana za šarana sa dodatkom ulja uljane repice. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. Projekat: TR31011. M82
- Okanović Đ., Ćirković M., Ljubojević Pelić D., Novakov N., Pelić M., Babić J., Vidaković S. (2017). Barena kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. Projekat: TR31011. M82
- Ćirković M., Okanović Đ., Kartalović B., Pelić M., Ljubojević D., Petrović J., Babić J., Mašić Z.: Tehnološki postupak proizvodnje dimljenog mesa šarana na ekološki način. Projekat: TR 31011„Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje“. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, 2014. M83
- Kostadinović LJ., Puvača N., Popović S., Lević J., Lukač D., Ljubojević D., Pavkov S., Čabarkapa (2014). FITOZAČIN-Ž, mešavina začinskog bilja, (Allium sativum L., Piper nigrum L., Capsicum annuum L.), Dodatak hrani za živinuM83
- Ćirković M., Okanović Đ., Ljubojević D., Novakov Nikolina, Đorđević V., 2013. Tehnološki postupak proizvodnje kobasica od mesa ciprinida. Projekat: TR 31011 „Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje“. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, 2013. M83
- Ćirković M., Milošević Nikolina., Marković Maja., Palić Ksenija, Ljubojević Dragana, Jovanović R, Lević Jovanka, Sredojević Slavica, Đuragić Olivera, Kompletna hrana za ishranu jednogodišnjih mladunaca linjaka. Novi Sad, Bitno poboljšan postojeći proizvod ili tehnologija, 2010. M84 3,0
Obuke:
2022.: 10th BfR-Summer Academy 2022 – Lecture Series 05-09.09.2022. Federal Institute for Risk Assessment, Berlin, Nemačka), online
2022.: Mitigation Foodborne Risk During Deployments (iz IMET/DIMO programa); Vrnjačka Banja , 13-17.06.2022. Ministasrtvo odbrane, Uprava za vojno zdravstvo; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu
2022.: Provera sposobnosti čula, obuka i trening lica za senzornu analizu hrane i hrane za životinje. Novi Sad, Srbija, 11. i 12.05.2022. Organizatori: Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu i Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”
2022.: Radionica – senzorska ocena -prva impresija o kvalitetu hrane za životinje, XLIII Seminar za inovacije znanja veterinara, Univerzitet u Beogradu , Fakultet veterinarske medicine, 25.02.2022.
2021.: 9th BfR-Summer Academy 2021 – Lecture Series, 16-20.08.2021., German Federal Institute for Risk Assessment (BfR), online
2019.: Osijek Autumn School 2019 – Jesenja škola EFSA predpristupni program, Zakonska regulativa, procena rizika u bezbednosti hrane; EFSA predpristupni program 2019-2021; Osijek, Hrvatska, 14-18 oktobar 2019.
2019.:Radionica za monitoring program za antimikrobnu rezistenciju i prikupljanje podataka; Uprava za veterinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) i Tvining projekat “Jačanje kapaciteta nadležnih institucija Republike Srbije u oblasti kontrole zoonoza i bolesti prenosivih hranom”; 06.02.2019. NIVS Beograd, Autoput 3
2019.: Radionica: Kontrola kvaliteta proizvoda od mesa u skladu sa zahtevima zakonske regulative. XL seminar za inovacije znanja veterinara. Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 22. 02. 2019.
2019.: Kurs za HACCP administratora, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu. 16-17.02.2019.
2018.: FOODstars Workshop: On the road to Innovation Union: European food legislation, U okviru projekta „FOODstars Innovative Food Prodict Development Cycle: Frame for Stepping Up“, Institute of Food Technology (FINS), Novi Sad, 05.09.2018.
2017.: radionica Senzorna ocena mekog i polutvrdog sira; Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine.
2016.: trening „Outbreak investigations“, SVA- the National Veterinary Institute) organizator: ECDC – the European Centre for Disease Prevention and Control (29 -30. 09. 2016.)
2016.: the CEEPUS Summer Course: 2016-CIII-HU-03@groen at The Institute of Aquaculture and Environmental Safety of the Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Szent István University at Gödöllő, Hungary (4 – 9. 07. 2016.)
2015:. The Knowledge Co-Creation Program (Group and Region Focus) in Seminar for Food Safety Policy Making and Management at Japan Food Hygiene Association organized by the Japan International Cooperation Agency under the International Cooperation Program of the Goverment of Japan. (09.– 20.11.2015.
2015.: COST FA1305 Training School 2 „Essential Aquaponics“, organizovan u okviru COST akcije FA1305: „EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU“. Biotehnički fakultet, Univerziteta u Ljubljani, 15-19. 06. 2015.
2014.: Obuka za interne proveravače prema zahtevima standarda ISO 17025; Tehnološki fakultet, Novi Sad; Mesto: Tehnološki fakultet, Novi Sad (25-26.01.2014)
2013.: RISK ASSESSMENT TRAINING WITH EPIX u organizaciji Odeljenja za poljoprivredu Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede SAD. (30.09.-14.10.2013); Vrdnik, Srbija
2010-2011: Aquaculture: Production and Management. Rehovot (Izrael), The Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment, (13.12.2010 – 06.01.2011.) Postdiplomski kurs
Recenzije:
Recenzent u naučnim časopisima:
Food Microbiology (kategorija M21)
Journal of Food Composition and Analysis (M21)
LWT – Food Science and Technology. (M21)
Animals (M21)
Sustainability (M22)
Journal of Agricultural Science and Technology. Islamic Republic of Iran (M22)
Food Science & Nutrition (M22)
Journal of Aquatic Food Product Technology (M23)
Aquaculture Research (M23)
The Journal of Animal and Plant Sciences (JCR 2018; IF 0.529); (M23)
Lipids (M23)
Mljekarstvo (M23)
Acta Alimentaria, An International Journal of Food Science (M23)
Meat Technology (M51-M24)
Food and feed research (M51 – M24)
Croatian Journal of Fisheries (Ribarstvo) (M51)
International Journal of Fisheries and Aquaculture (M51)
Zbornik matice srpske za prirodne nauke (M51)
Acta Agriculturae Serbica (M51)
Archives of Veterinary Medicine (M52 – M24)
Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta (M52)
Macedonian Journal of Animal Science (M53)
Recenzent za kongrese: Foodtech2018; FoodTech2016; FoodTech2014 Congress; International Symposium on Animal Science (ISAS) 2019; the 60th International Meat Industry Conference
Recenzije projekata:
- Projekat Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; predlog projekata iz Programa bilateralne naučne i tehnološke saradnje Republike Srbije i Mađarske za 2021-202 (29.10.2020.)
- Projekat iz Programa razvoj nauke i tehnologije – zajedničko finansiranje razvojnih i istraživačkih projekata Republike Srbije i Narodne Republike Kine za period 2020-2022; Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (14.06.2020.)
Recenzije tehničkih rešenja:
„FitoSupplement – dodatak hrani za brojlerske piliće na bazi mešavine etarskih ulja“; M82 – novo tehničko rešenje primenjeno na nacionalnom nivou; Odluka Naučnog veća Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu, broj 2/12-3/5-4 od 12. 12. 2019.
„Uređaj za ispitivanje efikasnosti redukcije biofilma ERB -1“; M82 – novo tehničko rešenje primenjeno na nacionalnom nivou; Odluka Naučnog veća Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu broj 2/11-3/9-4 od 18.12. 2018.
„Novi proizvod – NaturColor jaje“, M82 – Novo tehničko rešenje primenjeno na nacionalnom nivou; Odluka Naučnog veća Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu, broj 2/11-3/6-2 od 06. 12. 2019.
Odabrane reference:
- Ljubojević Pelić Dragana, Vidaković Knežević Suzana, Pelić Miloš, Živkov-Baloš Milica, Milanov Dubravka (2021). The epidemiological significance of duck meat as a source of Salmonella spp.a review.Worlds Poultry Science Journal, ISSN 1743-4777, 77, 1, 2021 doi:10.1080/00439339.2020.1866960, TR31071, https://doi.org/10.1080/00439339.2020.1866960
- Puvača Nikola, Milenković Jovana, Galonja Coghill Tamara, Bursić Vojislava, Petrović Aleksandra, Tanasković Snežana, Pelić Miloš, Ljubojević Pelić Dragana, Miljković Tatjana (2021). Antimicrobial Activity of Selected Essential Oils against Selected Pathogenic Bacteria: In Vitro Study. Antibiotics, ISSN 2079-6382, 10, 546, doi:10.3390/antibiotics10050546,
- Živkov-Baloš Milica, Mihaljev Željko, Popov Nenad, Jakšić Sandra, Ljubojević Pelić Dragana, Pelić Miloš, Polaček Vladimir (2021). Toxic elements is Serbian sunflower honey originating from various regions. Biotechnology in Animal Husbandry, 37, 2, 149-160, doi:10.2298/BAH2102149Z
- Pelić Miloš, Živkov-Baloš Milica, Popov Nenad, Vidaković Knežević Suzana, Novakov Nikolina, Puvača Nikola, Ljubojević Pelić Dragana (2021). Quality of carp meat (Cyprinus carpio) produced in a pond with the addition of purified wastewater originating from the slaughterhouse Arhiv veterinarske medicine, doi:10.46784/eavm.v14i1.260
- Brankica Kartalović, Krešimir Mastanjević, Nikolina Novakov, Jelena Vranešević, Dragana Ljubojević Pelić, Leona Puljić and Kristina Habschied. (2020). Organochlorine Pesticides and PCBs in Traditionally and Industrially Smoked Pork Meat Products from Bosnia and Herzegovina, Foods, 9, 97; doi:10.3390/foods9010097
- Nikola Puvača, Erinda Lika, Vincenzo Tufarelli, Vojislava Bursić, Dragana Ljubojević Pelić, Nedeljka Nikolova, Aleksandra Petrović, Jovanka Lević, Ilias Giannenas, Radivoj Prodanović, Gorica Vuković (2020). Influence of different tetracycline antimicrobial therapy of Mycoplasma (Mycoplasma synoviae) in laying hens compared to tea tree essential oil on table egg quality and antibiotics residues. Foods, doi:10.3390/foods9050612
- Nikola Puvača, Dragana Ljubojević Pelić, Vedran Tomić, Robert Radišić, Spasenija Milanović, Dragan Soleša, Dragana Budakov, Magdalena Cara, Vojislava Bursić, Aleksandra Petrović, Gorica Vuković, Miloš Pelić, Bojan Konstantinović, Marijana Carić (2020). Antimicrobial efficiency of medicinal plants and their influence on cheeses quality. Mljekarstvo, 70, 1, 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0102
- Maja Velhner, Dalibor Todorović, E. Grego, T. Cerar Kišek, Dragana Ljubojević, V. Cvitković Špik, M. Pajić and Gordana Kozoderović (2020). Characterisation of multidrug resistant Escherichia coli from poultry litter and poultry carrying virulence genes for evaluation of poultry farm management. European Poultry Science, 84. DOI: 10.1399/eps.2020.296
- Pelić, M., Kartalović, B., Živkov Baloš, M., Mirilović, M., Đorđević, M., Teodorović, V., Ćirković, M., & Ljubojević Pelić, D. (2020). Health Risks associated with residual pesticide levels in fish reared in purified wastewater from slaughterhouse. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 71(1), 1991-1996. doi:https://doi.org/10.12681/jhvms.22941
- Miščević, Š. Rašković, D. Gajić, N. Puvača, T. Könyves, M. Stojšin, V. Bursić, D. Puhača, I. Gianennas, D. Ljubojević Pelić, G. Vuković (2020). Effect of genotype on adipose tissue fatty acids profile of two autochthonous sheep breed. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2020, 71(2): 2183-2190.
- Milica Živkov-Baloš, Sandra Jakšić, Dragana Ljubojević Pelić (2019). The role, importance and toxicity of arsenic in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal, 75, 3, 375-386. DOI: https://doi.org/10.1017/S0043933919000394
- Miloš Pelić, Brankica Kartalović, Vesna Đorđević, Nikola Puvača, Vlado Teodorović, Miroslav Ćirković & Dragana Ljubojević Pelić (2019). Occurrence and dietary exposure of organochlorine pesticides in common carp obtained from integrated production systems, Food Additives & Contaminants: Part B To link to this article: https://doi.org/10.1080/19393210.2019.1663372; https://www.tandfonline.com/eprint/7ZM62W2MBSIMIKSNAZ85/full?target=10.1080/19393210.2019.1663372
- Dejan Obućinski, Dragan Soleša, Denis Kučević, Radivoj Prodanović, Mirela Tomaš Simin, Dragana Ljubojević Pelić, Olivera Đuragić, Nikola Puvača. (2019) Management of blood lipid profile and oxidative status in Holstein and Simmental dairy cows during lactation; Mljekarstvo 69 (2): 116-124. doi:10.15567/mljekarstvo.2019.0206https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=17461&lang=en
- Tashla, T., Nikola Puvača, Dragana Ljubojević Pelić, Prodanović, R., Jelena Bošković, Ivanišević, D., Jahić, M., Mahmoud, O., Giannenas, I., & Jovanka Lević. (2019). Dietary medicinal plants enhance the chemical composition and quality of broiler chicken meat. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 70(4), 1823-1832. doi:http://dx.doi.org/10.12681/jhvms.22229
- Dubravka Milanov, Nevenka Aleksić, Suzana Vidaković, Dragana Ljubojević, Ivana Čabarkapa: Salmonella in pet feed and risk it poses to humans. Food and Feed Research, 46, 1, 137-146, 2019. DOI: 10.5937/FFR1901137M
- Vesna Djordjevic, Dejana Trbovic, Ivan Nastasijevic, Dragana Ljubojevic, Brankica Lakicevic, Aleksandra Nikolic (2019). Effect of frying on the fatty acid composition of silver carp and common carp. Meat Technology 60 1, 30–36. https://doi.org/10.18485/meattech.2019.60.1.5
- Dragana Ljubojevic Pelic, Miloš Pelic, Vesna Djordjevic, Miroslav Cirkovic (2019). Food safety aspects of common carp produced in wastewater-fed fish ponds. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, September 22-25, 2019, Kopaonik, Serbia, Published by IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 2019, 333, 012027, doi:10.1088/1755-1315/333/1/012027
- Vladimir Radosavljević, Vesna Milićević, Jelena Maksimović-Zorić, Ljubiša Veljović, Ksenija Nešić, Marija Pavlović, Dragana Ljubojević Pelić, Zoran Marković (2019). Sturgeon diseases in aquaculture, Arhiv Veterinarske Medicine, 12, 1, 5-20.
- Milica Živkov Baloš, Sandra Jakšić, Nenad Popov, Željko Mihaljev, Dragana Ljubojević Pelić (2019). Comparative study of water content in honey produced in different years. Arhiv veterinarske medicine, 12, 1, 43 – 53.
- Dragana Ljubojević. (2018). Chapter 6. Factors Affecting the Meat Quality of Common Carp Cyprinus carpio: pp 169-221. Biological Features, Ecology and Diseases and Control Measures. ISBN: 978-1-53614-024-8. Editors: Mustafizur Rahman, Ph.D. Dept. of Marine Science, Faculty of Science, IIUM, Kuantan, Pahang, Malaysia and Stephen R. Balcombe, Australian Rivers Institute, Griffith University, Nathan, Australia. https://novapublishers.com/shop/cyprinus-carpio-biological-features-ecology-and-diseases-and-control-measures/
- Sandra Jakšić, Radomir Ratajac, Nadežda Prica, Jelena Apić, Dragana Ljubojević, Marina Žekić Stošić, Milica Živkov Baloš (2018). Methods of Determination of Antibiotic Residues in Honey, Journal of Analytical Chemistry 73 (4): 317-324.https://link.springer.com/article/10.1134/S1061934818040044
- Jelena Babić, Brankica Kartalović, Snežana Škaljac, Suzana Vidaković, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Miroslav Ćirković, Vlado Teodorović. (2018). Reduction of polycyclic aromatic hydrocarbons in common carp meat smoked in traditional conditions. Food Additives and Contaminants Part B: Surveillance. 11:3, 208-213, https://doi.org/10.1080/19393210.2018.1484821
- Dragana Ljubojević (2017). Antibiotic Resistance in Fish. Trends in Fisheries and Aquatic Animal Health. Edited by Panagiotis Berillis, Bentham Science Publishers, 2017, 102-132., doi: 10.2174/97816810858071170101 https://ebooks.benthamscience.com/book/9781681085807/
- Milica Živkov-Baloš, Dragana Ljubojević, Sandra Jakšić (2017). The role and importance of vanadium, chromium and nickel in poultry diet. World’s Poultry Science Journal, 73 (1): 5-16. https://doi.org/10.1017/S0043933916000842
- Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Nikola Puvača, Dubravka Milanov (2017). Resistance to tetracycline in Escherichia coli isolates from poultry meat: Epidemiology, policy and perspective. World’s Poultry Science Journal, 73 (2): 409-417. https://doi.org/10.1017/S0043933917000216
- Nikola Puvača, Ljiljana Kostadinović, Sanja Popović, Jovanka Lević, Dragana Ljubojević, Vincenzo Tufarelli, Rade Jovanović, Tatjana Tasić, Predrag Ikonić, Dragomir Lukač (2016). Proximate composition, cholesterol concentration and lipid oxidation of meat from chickens fed dietary spice addition (Allium sativum, Piper nigrum, Capsicum annuum). Animal Production Science (ISSN 1836-0939), 56 (11): 1920-1927.http://dx.doi.org/10.1071/AN15115
- Dubravka Milanov, Bojana Prunić, Dragana Ljubojević (2017). Biofilm forming abilty of Salmonella enetrica serovar Tennessee isolates originating from feed. Veterinarski Arhiv, 87 (6): 691-702. https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.160609
- Radoslav Šević, Dragomir Lukač, Vitomir Vidović, Nikola Puvača, Božidar Savić, Dragana Ljubojević, Vladimir Tomović, Natalija Džinić (2017). Neki parametri nutritivnog kvaliteta mesa svinja rase mangulica i landras. Hemijska Industrija 71 (2): 111–118. http://dx.doi.org/10.2298/HEMIND140604071S
- Dubravka Milanov, Dragana Ljubojević, Ivana Čabarkapa, Neđeljko Karabasil, Maja Velhner (2017). Biofilm as risk factor for Salmonella contamination in various stages of poultry production. European Poultry Science, 81.; DOI: 10.1399/eps.2017.190 https://www.european-poultry-science.com/Biofilm-as-risk-factor-for-span-classws-name-Salmonellaspan-contamination-in-various-stages-of-poultry-production,QUlEPTU0NjcxODgmTUlEPTE2MTAxNA.html
- Dragana Ljubojević, Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković (2017). Evaluation of nutritive quality of common carp, Cyprinus carpio L. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 85 (2017): 012013. 59th International Meat Industry Conference MEATCON2017; 1–4. 10. 2017, Zlatibor, Serbia. doi :10.1088/1755-1315/85/1/012013.
- Jelena Petrović, Jelena Babić, Sandra Jakšić, Brankica Kartalović, Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković (2016). Fish Product–Borne Histamine Intoxication Outbreak and Survey of Imported Fish and Fish Products in Serbia. Journal of Food Protection, 79 (1): 90–94.; https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-15-190
- Dragana Ljubojević, Nikola Puvača, Miloš Pelić, Dalibor Todorović, Marko Pajić, Dubravka Milanov, Maja Velhner (2016). Epidemiological significance of poultry litter for spreading the antibiotic-resistant strains of Escherichia coli. World’s Poultry Science Journal, 72 (3): 485–494. https://doi.org/10.1017/S004393391600043X
- Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Dubravka Milanov (2016). The role of gulls (Laridae) in the emergence and spreading of antibiotic resistance in the environment. World’s Poultry Science Journal, 72 (4): 853-864. https://doi.org/10.1017/S0043933916000659
- Boris Župan, Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković, Vesna Ðorđević, Ivan Bogut (2016). Common carp response to the different concentration of linseed oil in diet. Slovenian Veterinary Research, 53 (1): 19-28. https://www.slovetres.si/index.php/SVR/article/view/24
- Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Miloš Pelić, Vesna Đorđević, Milica Živkov Baloš, Miroslav Ćirković (2016). Fatty acid composition, chemical composition and processing yield of traditional hot smoked common carp (Cyprinus carpio, L). Iranian Journal of Fisheries Sciences 15 (4): 1293-1306. http://jifro.ir/browse.php?a_id=1959&sid=1&slc_lang=en
- Nikola Puvača, Mirela Tomaš Simin, Dragana Ljubojević, Natalija Džinić, Ljiljana Kostadinović, Olivera Đuragić, Sanja Popović (2016). Garlic in broiler chicken nutrition: Emphasis on economic efficiency, chickens production coasts and breast meat quality parameters. Custos e @gronegócio on line – v. 12 (3): 260-272. http://www.custoseagronegocioonline.com.br/
- Dragana Ljubojević, Dubravka Milanov, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Vladimir Radosavljević, Miroslav Ćirković (2016). Escherichia coli in fish meat – current status and perspectives. Proceedings; Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016); Belgrade, Serbia; 22–24. 06. 2016; 210-218.
- Nikola Puvača, Dragana Ljubojević, Ljiljana Kostadinović, Jovanka Lević, Nedeljka Nikolova, Branislav Miščević, Tibor Könyves, Dragomir Lukač, Sanja Popović (2015). Spices and herbs in broilers nutrition: hot red pepper (Capsicum annuum) and its mode of action. World’s Poultry Science Journal, 71 (04): 683-688. ; https://doi.org/10.1017/S004393391500241X
- Nikola Puvača, Ljiljana Kostadinović, Dragana Ljubojević, Dragomir Lukač, Jovanka Lević, Sanja Popović, Nikolina Novakov, Bojana Vidović and Olivera Đuragić (2015). Effect of garlic, black pepper and hot red pepper on productive performances and blood lipid profile of broiler chickens. European Poultry Science, Archiv Fur Geflugelkunde, 79, DOI: 10.1399/eps.2015.73 https://www.european-poultry-science.com/Effect-of-garlic-black-pepper-and-hot-red-pepper-on-productive-performances-and-blood-lipid-profile-of-broiler-chickens,QUlEPTQ2MzA2NTAmTUlEPTE2MTAxNA.html
- Nikola Puvača, Mirela Tomaš Simin, Ljiljana Kostadinović, Dragomir Lukač, Dragana Ljubojević, Sanja Popović, Tatjana Tasić (2015). Economic efficiency coasts of broiler chicken production fed dietary garlic, black pepper and hot red pepper supplements. Environmental indicators: a study with the poultry agribusinesses, Custos e Agronegocio Online 11 (4): 422-436.http://www.custoseagronegocioonline.com.br/
- Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Nikola Puvača, Milica Živkov Baloš, Vesna Ðorđević, Rade Jovanović, Miroslav Ćirković (2015). Interactive effects of dietary protein level and oil source on proximate composition and fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis 37: 44–50. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2014.09.005
- Nikola Puvača, Dragana Ljubojević, Ljiljana Kostadinović, Dragomir Lukač, Jovanka Lević, Sanja Popović, Olivera Đuragić (2015). Spices and herbs in broilers nutrition: Effects of garlic (Allium sativum L.) on broiler chicken production. World’s Poultry Science Journal, 71 (03): 533-538. https://doi.org/10.1017/S0043933915002214
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković (2015). Link between lipid quality of cyprinid fish species and human health. Proceedings „One Health – New Challenges“ First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015); Vrdnik, Srbija; 21 – 23. 05. 2015; 327 – 339.; https://niv.ns.ac.rs/Proceeding%20ISVM2015c.pdf
- Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Djordjevic, Vladimir Radosavljevic, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković (2015). Potential Parasitic Hazards for Humans in Fish Meat. The 58th International Meat Industry Conference (MeatCon2015); Zlatibor, Srbija; 4-7. 10. 2015. Procedia Food Science Vol. 5: 172-175.; https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.049
- Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Đorđević (2015). Gajenje i kvalitet mesa šaranskih riba. Monografija. Izdavač: Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”. ISBN: 978-86-82871-31-6. https://www.tehnologijahrane.com/knjiga/gajenje-i-kvalitet-mesa-saranskih-riba
- Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Sava Lazić, Diana Lupulović, Miroslav Ćirković, Marijana Todorčević (2014). The establishment of the cell culture of preadypocytes of common carp (Cyprinus carpio, L.). Food and Feed Research, 41 (2): 103-108.
- Nikola Puvača, Dragomir Lukač, Dragana Ljubojević, Vidica Stanaćev, Miloš Beuković, Ljiljana Kostadinović, Nada Plavša (2014). Fatty acid composition and regression prediction of fatty acid concentration in edible chicken tissues. World’s Poultry Science Journal, 70: 585-592. https://doi.org/10.1017/S0043933914000634
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković, Nikolina Novakov, Rade Jovanović, Snežana Janković, Vesna Đorđević, Zoran Mašić (2013). Productivity and Meat Nutrient in Fish: The Diet Effect. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 19 (1): 43-49.
- Dragana Ljubojević, Dejana Trbović, Jelena Lujić, Olivera Bjelić-Čabrilo, Desanka Kostić, Nikolina Novakov, Miroslav Ćirković (2013). Fatty Acid Composition of Fishes from Inland Waters. Bulgarian Journal of Agricultural Science, Supplements, 19 (1): 62-71.
- Nikolina Novakov, Olivera Bjelić-Čabrilo, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević, Jelena Lujic, Ivana Davidov, Milijan Jovanović (2013). Eustrongylidosis of European Catfish (Siluris glanis). Bulgarian Journal of Agricultural Science, Supplements, 19 (1): 72-76.
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković, Vesna Đorđević, Nikola Puvača, Dejana Trbović, Jovan Vukadinov, Nada Plavša (2013). Fat quality of marketable fresh water fish species in the Republic of Serbia. Czech Journal of Food Sciences, 31 (5): 445-450.
- Miroslav Ćirković, Nikolina Novakov, Nevenka Aleksić, Milijan Jovanović, Dragana Ljubojević, Radovan Babić, Vladimir Radosavljević (2013). Different manifestations Thelohanellus nikolskii infection in carp (Cyprinus carpio). Acta Veterinaria Belgrade, 63 (5-6): 687-697.
- Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević (2013). Contamination of the Ecosystem with Organic Pollutants and its Impact on the Protection of Less Valuable Fish Species in Sava and Danube Rivers. International 57th Meat Industry Conference Meat and Meat Products- Perspectives of Sustainable Production, plenary paper published in the Conference Proceedings, 92-104, Belgrade 10-12. June 2013, Serbia.
- Nada Plavša, Vidica Stanaćev, Nikolina Milošević, Dragana Ljubojević, Nikola Puvača, Jelena Markov, Miroslav Ćirković (2012). Effect of fresh pilchards on production performance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum) nutrition. Journal of Animal and Plant Sciences, 22 (4): 915-918.
- Maja Marković, Miroslav Ćirković, Nevenka Aleksić, Nikolina Milošević, Olivera Bjelić-Čabrilo, Dragana Ljubojević, Ksenija Aksentijević, Marina Radojičić (2012). Posthodiplostomathosis in fish ponds. Acta Veterinaria, Belgrade, 62 (1): 101-109.
- Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević, Vesna Đorđević, Nikolina Novakov, Radivoj Petronijević, Vesna Matekalo-Sverak, Dejana Trbović (2012). The Breed Effect on Productivity and Meat Nutrient Compsition of Fish. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 18 (5): 775-780.
- Miroslav Ćirković, Dejana Trbović, Dragana Ljubojević (2011). Meat quality of fish farmed in polyculture in carp ponds in Republic of Serbia. International 56th Meat Industry Conference, plenary paper published in the issue of Meat Technology, 52(1): 106-121, dedicated to this conference, Tara 12-15. June 2011, Serbia.
Tehnička rešenja (M80):
Novo tehničko rešenje (metoda) primenjeno na nacionalnom nivou (M82 6,0):
Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Dušan Lazić, Nenad Popov, Suzana Vidaković Knežević, Nikolina Novakov, Dragana Ljubojević Pelić, „Tehnološki postupak integracije novog lanca vrednosti u vidu hrane za šarana u postojeći lanac proizvodnje klanične industrije“ Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo, 2022
Ljubojević Pelić Dragana, Živkov Baloš Milica, Pajić Marko, Knežević Slobodan, Vidaković Knežević Suzana, Pelić Miloš, Apić Jelena: Izrada nutritivnih deklaracija nakon optimizacije nutritivnog profila jaja.Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo, 2019
Jelena Babić, Miroslav Ćirković, Vlado Teodorović, Jelena Petrović, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Suzana Vidaković, Đorđe Okanović (2018). Uticaj aktivnog uglja, zeolita i šljunka na smanjenje koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) kod proizvodnje toplo dimljenog šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Dejan Bugarski. Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Model praćenja eustrongiloza kod plemenitih grabljivica (som, smuđ i štuka) na ribnjacima i otvorenim vodama. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Rade Jovanović, Miroslav Ćirković (2018). Kompletna hrana za šarana sa dodatkom ulja uljane repice. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Đorđe Okanović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Barena kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Bitno poboljšano tehničko rešenje (M83 =4,0)
Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Brankica Kartalović, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Jelena Babić, Zoran Mažić (2014). Tehnološki postupak proizvodnje dimljenog mesa šarana na ekološki način. Novi proizvod i tehnologija; Projekat: TR 31011, Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje.
Ljiljana Kostadinović, Nikola Puvača, Sanja Popović, Jovanka Lević, Dragomir Lukač, Dragana Ljubojević, Sava Pavkov, Ivana Čabarkapa (2014). FITOZAČIN-Ž, mešavina začinskog bilja, (Allium sativum L., Piper nigrum L., Capsicum annuum L.), Dodatak hrani za živinu.
Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Đorđević (2013). Tehnološki postupak proizvodnje kobasica od mesa ciprinida, Novi proizvod i tehnologija; Projekat: TR 31011: Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje.
Bitno poboljšan postojeći proizvod ili tehnologija (M84=3)
Miroslav Ćirković, Nikolina Milošević, Maja Marković, Ksenija Palić, Dragana Ljubojević, Rade Jovanović, Jovanka Lević, Slavica Sredojević, Olivera Đuragić (2010). Kompletna hrana za ishranu jednogodišnjih mladunaca linjaka. Novi Sad, 2010.