• Mail
  • Instagram
  • Facebook
  • English English енглески en
  • српски српски српски sr
Пријем узорака пон-пет, 7-15 сати: 021/48 95 333, 48 95 334, 48 95 335, 48 95 337; дежурни телефон пон-нед, после 15 сати: 064/818 54 38.
НАУЧНИ ИНСТИТУТ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО "НОВИ САД"
  • Почетак
  • Вести
    • Портал о пчелама
  • О нама
  • Истраживачки тим
  • Одељења
  • Пројекти
  • Архив вет.мед.
  • Контакт
  • Search
  • Menu Menu
You are here: Home1 / tim2 / Dragana_Ljubojevic

 

др сци. вет. мед. Драгана Љубојевић Пелић, виши научни сарадник

 

Одељењe за микробиолошка и сензорска испитивања намирница

dragana@niv.ns.ac.rs

021 4895 310

064 818 54 86

Драгана Љубојевић Пелић

Биографија

др сци. вет. мед. Драгана Љубојевић Пелић, виши научни сарадник

Одељењe за микробиолошка и сензорска испитивања намирница

Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“

Руменачки пут 20,

21000 Нови Сад

Телефон: 021 489 5 310


E-mail: dragana@niv.ns.ac.rs

Scopus Author ID: 55212628600

ORCID iD: https://orcid.org/0000-0002-7833-7696

ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Dragana_Ljubojevic

АПВНТ број: 3864

ИД број истраживача МПНТР Р. Србије: 128698

Научна област, грана, научна дисциплина: Биотехничке науке, Ветеринарство, Безбедност хране.

Експертске области:

Квалитет и безбедност хране анималног порекла

Квалитет и безбедност хране за животиње

Хигијена процеса произvодње хране анималног порекла

Година рођења: 1982.

Образовање:

2015/2016: Ужа специјализација– Микробиологија намирница, Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Србија, у оквиру TEMPUS EDUVET пројекта

2014: Докторску дисертацију „Коришћење репичиног уља у исхрани шарана и лињака као фактора промене квалитета меса” одбранила на Департману за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду, 10. 01. 2014. године.

2008: Мастер рад “Епизоотиолошки значај примене туберкулинског теста у дијагностици туберкулозе говеда” одбранила на Департману за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду, 2008. године.

2006: Дипломирани ветеринар, Департман за ветеринарску медицину, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду.

2001.: Гимназија „Исидора Секулић“, смер природно-математички, Нови Сад

Научна звања:

2019 – виши научни сарадник.

2014 – научни сарадник.

2011 – истраживач сарадник,

2010 – стручни сарадник,

2008 – сарадник у настави.

Професионално искуство:

Од јануара 2017. године до данас: научни сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Шеф Одељења за микробиолошка и сензорска испитивања намирница

од августа 2016. године до данас: научни сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Одељење за микробиолошка и сензорска испитивања намирница

од децембра 2014. године до августа 2016.: научни сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Одељење за микробиолошко испитивање хране за животиње

од маја 2013. године до децембра 2014.: истраживач сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Одељење за испитивање квалитета намирница и хране за животиње

од јануара 2011. до маја 2013.: истраживач сарадник, Департман за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду,

од јануара 2009. до јануара 2011.: стручни сарадник, Департман за сточарство, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду,

од јануара 2008. до јануара 2009.: сарадник у настави, Департман за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду,

од октобра 2006. до октобра 2007. године- ветеринар приправник у ветеринарској станици “Нови Сад”, Ковиљ, Нови Сад.

Основна истраживачка интересовања:

Квалитет и безбедност хране анималног порекла и хране за животиње; проучавање утицаја исхране и других фактора на квалитет меса риба и бројлерских пилића; квалитет и безбедност производа од меса риба; патогени микроорганизми и болести преносиве храном; гајење риба, одрживи системи за производњу риба; епидемиолошки значај антимикробне резистенције

Главне свакодневне истраживачке активности:

  • Микробиолошке анализе хране анималног порекла
  • Анализе на присуство резидуа антибиотика у храни анималног порекла
  • Паразитолошке анализе хране анималног порекла
  • Квалитет хране анималног порекла
  • Оцена квалитета и безбедности хране анималног порекла

Учешће на пројектима:

2011-2018: Национални пројекат, финансиран од старне Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: ТР 31011 „Утицај квалитета компоненти у исхрани ципринида на квалитет меса, губитке и економичност производње“; Руководилац пројекта Проф. др Мирослав Ћирковић – коруководилац пројеката.

2014: „Interactive effects of dietary protein level and oil source on growth, nutrient and fatty acid digestibility, muscle fatty acid composition and lipid metabolism in rainbow trout“, у оквиру FP7 пројекта AQUAEXCEL, INRA, St Pee, Francuska, 19.09-18.12.2014.- руководилац пројекта

2014- 2018: Пројекат FA COST Action FA1305  The EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU (Action details: MoU 058/13; CSO Approval date: 15/11/2013; Start of Action: 14/04/2014, End of Action:13/04/2018 руководилац: Dr Benz KOTZEN (UK)- учесник

  1. пројекат „Детерминација резидуа антибиотика у меду применом скрининг метода и методе течна хроматографија високих перформанси (HPLC)“, број 114-451-1263/2014-01; краткорочни пројекат од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини у 2014. Години финансиран од Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, Руководилац пројекта: др Милица Живков-Балош, -учесник

2008-2011 године, пројекат финансираног од старне Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: ТР 2021/08 „Нови технолошки поступци у складу са добробити живине и заштитиом животне средине у циљу стварања живинског производа гарантованог и посебног квалитета“. Руководилац пројекта др Златица Павловски. – учесник

2016: суфинасиране активности међународне сарадње од странце Аутономне Покрајине Војводине (Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност) по cost пројекту: „EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU“ (COST Action FA1305)“

Педагошко искуство:

2008-2013. године, ангажована за извођење вежби студентима ветеринарске медицине и сточарства на Департману за ветеринарску медицину и Департману за сточарство, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду.

Учешће на научним симпозијумима:

30 међународних симпозијума,

10 националних симпозијума.

Чланство у научним и стручним удружењима:

Научно веће Научног института за ветеринарство „Нови Сад“

EAFP – European Association of Fish Pathologist,

Српско ветеринарско друштво (СВД)

Удружење микробиолога Србије.

Обуке и грантови (значајније):

2017.: радионица Сензорна оцена меког и полутврдог сира (предавачи: Проф. др Вера Катић и Проф. др Снежана Булајић); Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине.

2016.: тренинг „Outbreak investigations“ од 29-30. септембра 2016, на Националном ветеринарском институту (SVA- the National Veterinary Institute) у организацији Европског центра за превенцију и контролу болести (ECDC – the European Centre for Disease Prevention and Control)

2016.: добитник гранта – National CEEPUS Office of Hungary, Hungarian CEEPUS Office: CEEPUS Mobility Grant (issued by: National CEEPUS Office Hungary (NCO-HU).

2016.: the CEEPUS Summer Course: 2016-CIII-HU-03@groen at The Institute of Aquaculture and Environmental Safety of the Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Szent István University at Gödöllő, Hungary from 4th to 9th 07. 2016.

2015:. The Knowledge Co-Creation Program (Group and Region Focus) in Seminar for Food Safety Policy Making and Management at Japan Food Hygiene Association from November 9, 2015 to November 20, 2015 organized by the Japan International Cooperation Agency under the International Cooperation Program of the Goverment of Japan. 09.11.2015. – 20.11.2015.

2015.: тренинг COST FA1305 Training School 2 „Essential Aquaponics“, организованом у оквиру COST акције FA1305: „EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU“. Тренинг је организован на Биотехничком факултету, Универзитета у Љубљани, 15-19. 06. 2015.

2014.: Обука за интерне провераваче према захтевима стандарда ИСО 17025: Предавачи: Ранко Романић; Назив организатора: Технолошки факултет, Нови Сад; Место: Технолошки факултет, Нови Сад (25-26.01.2014),

2013.: RISK ASSESSMENT TRAINING WITH EPIX у организацији Одељења за пољопривреду Амбасаде САД у Београду и Министарства пољопривреде САД. (30.09.-14.10.2013); Врдник, Србија

2010-2011: Aquaculture: Production and Management. Реховот (Израел),The Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment, 13.12.2010 -06.01.2011. Постдипломски курс

Организациони и научни одбори:

2017.: Члан научног одбора међународног симпозијума: „1st Veterinary Student Congress with an option of internation particpation“, Ataturk University Rectorate Office, Турска.

2016.: Члан организационог и научног одбора међународног симпозијума : „Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016)“; Hotel Metropol ‒ Belgrade, June 22–24, 2016. Организатори: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia“; Editor in Chief: Dr sci. vet. med. Vladimir Radosavljević, Senior Research Associate. ISBN: 978-86-81761-55-7.

2015.: Члан организационог и научног одбора међународног симпозијума : „One Health – New challenges“; Врдник, May 21 – 23, 2015; organizatori: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia. Editor in Chief Dr Tamaš Petrović, Senior Research Associate, ISBN: 978-86-82871-36-1.

2015.: Модератор- International 58th Meat Industry Conference (Међународна 58. Конференција Индустрије Меса) MeatCon2015: „Meat Safety and Quality: Where it goes“ „Bezbednost i kvalitet mesa: Kako dalje?“. Organizator: Intitute of Meat Hygiene and Technology (Institut za higijenu i tehnologiju mesa); October 4th-7th, 2015; Hotel „Mona“, Zlatibor, Serbia.

2014- данас: члан уређивачког савета часописа националног значаја (М52; од 2017 M51) „Архив ветеринарске медицине“, чији је издавач Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад

Рецензије:

Рецензент у научним часописима:

Food Microbiology (категорија M21)

Journal of Food Composition and Analysis (M21)

LWT – Food Science and Technology. (M21)

Journal of Agricultural Science and Technology. Islamic Republic of Iran (M22)

Journal of Aquatic Food Product Technology (M23)

Lipids (М23)

Food and feed research (М51)

Croatian Journal of Fisheries (Ribarstvo) (М51)

International Journal of Fisheries and Aquaculture (M51)

Zbornik matice srpske za prirodne nauke (M51)

Acta Agriculturae Serbica (M51)

Archives of Veterinary Medicine (M52)

Рецензент за конгрес FoodTech2018, FoodTech2016, the FoodTech2014 Congress

Библиографија

Библиографија

Уџбеници:

Монографија:

Избор публикација:

 Технолошка решења:

Поделите ову страницу
  • Share on Facebook
  • Share by Mail

ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ФЕЈСБУК  / ИНСТАГРАМ

Log In

ИНСТИТУТ

BIRDPROTECT

BIRDPROTECT.EU

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

ПРЕУЗИМАЊЕ

ПРЕУЗИМАЊЕ РАЗНИХ ДОКУМЕНАТА

РЕРОЗИТОРИЈУМ

РЕПОЗИТОРИЈУМ ИНСТИТУТА

ЈЕЗИК/LANGUAGE

Одабир писма

ЋИРИЛИЦА  |  LATINICA
Scroll to top

Овај сајт користи колачиће. Даље коришћење садржаја нашег сајта, подразумева Ваш пристанак на употребу основних колачића који су неопходни за функционалност нашег сајта.

ПРИХВАТИПолитика приватностиПолитика употребе колачића

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Политика приватности
Accept settingsHide notification only
Позови дежурни број