dr Nenad Popov, naučni saradnik
Odeljenje za hemijska i radiološka ispitivanja
nenad.p@niv.ns.ac.rs
021 4895 364
064 818 54 65
dr Nenad Popov, naučni saradnik
Godina rođenja: 1989.
Naučna oblast: bezbednost hrane
Telefon: 021 4895 364
Mobilni: 064 8185 465
e-pošta: nenad.p@niv.ns.ac.rs
Scopus Author ID: 57210436601
ORCID ID: 0000-0002-3102-4334
ResearchGate: Nenad-Popov
APVNT broj: 5717
ID broj istraživača MPNTR R. Srbije: 143621
Obrazovanje:
Osnovne studije: oktobar 2008. – septembar 2013.
Prirodno matematički fakultet, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Univerzitet u Novom Sadu.
Prosek: 9,35
Zvanje: Diplomirani hemičar
Master studije: oktobar 2013. – septembar 2014.
Prirodno matematički fakultet, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Univerzitet u Novom Sadu.
Prosek: 10,00
Zvanje: Master hemičar
Doktorske studije: oktobar 2014. – septembar 2022.
Prirodno matematički fakultet, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Univerzitet u Novom Sadu.
Prosek: 10,00
Zvanje: Doktor nauka – nauke o zaštiti životne sredine
Naučna zvanja:
maj 2014. – istraživač pripravnik
maj 2019. – istraživač saradnik
mart 2022. – naučni saradnik
Osnovna istraživačka interesovanja:
- Optimizacija analitičkih metoda za određivanje toksičnih elemenata u hrani i hrani za životinje.
- Ispitivanje distribucije kontaminanata u hrani, hrani za životinje i u životnoj sredini (voda, sediment i biota).
Glavne svakodnevne i istraživačke aktivnosti:
- Određivanje osnovnih parametara kvaliteta i bezbednosti hrane i hrane za životinje klasičnim laboratorijskim metodama, instrumentalnim tehnikama (Dumas-ova metoda na aparatu „Rapid N cube”, emisiona plamena fotometrija, atomska apsorpciona spektrometrija, induktivno spregnuta plazma sa masenom spektrometrijom, direktna potenciometrija, konduktometrija), kao i ostalim klasičnim analitičkim tehnikama – volumetrija i gravimetrija.
- Uvođenje novih metoda pripreme uzoraka za brže i tačnije određivanje kontaminanata hrane i hrane za životinje.
Profesionalno iskustvo:
oktobar 2014. – februar 2018.
Istraživač pripravnik u oblasti zaštite životne sredine sa angažovanjem u izvođenju nastave na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
februar 2018. – do danas
Zaposlen na Naučnom institutu za veterinarstvo „Novi Sad” iz Novog Sada na Odeljenju za hemijska i radiološka ispitivanja.
Ostalo profesionalno iskustvo:
februar 2011. – februar 2018.
Promoter nauke i član Marketing tima Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada.
Objavio preko 50 naučnih i stručnih radova
Projekti:
Učešće na projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije:
mart 2015. – februar 2018.
- Naziv projekta: „Unapređenje tehnologija remedijacije i razvoj metoda za procenu rizika od zagađenih lokacija”.
Evidencioni broj: OI43005, rukovodilac projekta prof. dr Božo Dalmacija. Institucija za koju je projekat rađen: Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.
februar 2018. – oktobar 2021.
- Naziv projekta: „Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje”.
Evidencioni broj: TR31011, rukovodilac projekta dr Miroslav Ćirković. Institucija za koju je projekat rađen: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad” iz Novog Sada.
Učešće na projektima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Republike Srbije:
jul 2019. – jul 2020.
- Naziv projekta: „Određivanje aflatoksina M1 u siru primenom skrining metode i metode tečne hromatografije visokih performansi sa fluorescentnim detektorom”.
Evidencioni broj: 142-451-2468/2019-03, rukovodilac projekta dr Sandra Jakšić.
Institucija za koju je projekat rađen: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad” iz Novog Sada.
Učešće u realizaciji istraživanja u okviru sedam Inovacionih vaučera, odobrenih i finansiranih od strane Kancelarije za transfer tehnologija Republike Srbije, Fonda za inovacionu delatnost.
Učešće na naučnim simpozijumima:
- 14 međunarodnih simpozijuma
- 20 nacionalnih simpozijuma
Obuke, seminari i kursevi:
- Obuka: „Validacija metoda u laboratorijskoj praksi”, Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd, 25. april 2018. godine.
Organizator: Savez hemijskih inženjera Srbije.
- Seminar: „Alati za intelektualnu svojinu za univerzitete”, Zavod za intelektualnu svojinu, Beograd, 6 – 7. novembar 2018. godine.
Organizator: Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) i Univerzitet u Beogradu.
- Seminar: „Međulaboratorijsko poređenje uzorkovanja prirodne izvorske vode u svrhu hemijskih ispitivanja – PT Sampling SHI 6 – 2019”, Atomska banja, Gornja Trepča, 10. maj 2019. godine.
Organizator: Savez hemijskih inženjera Srbije.
- Kurs: „Animal Nutrition and Feed Technology”, Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 28. mart – 01. april 2022. godine.
Organizator: Naučni institut za prehrambene tehnologije i Univerzitet u Milanu.
Nagrade i priznanja:
Prva nagrada za najbolje postersko saopštenje od strane Evropskog hemijskog društva (EuChemS – European Chemical Society) u saradnji sa Srpskim hemijskim društvom, na II Konferenciji mladih hemičara održanoj u Nišu, 2014. godine.
Ostale sposobnosti:
- engleski jezik, aktivno
- dobro poznavanje rada na računaru (M. Office)
Odabrane reference:
- Živkov-Baloš Milica, Popov Nenad, Prodanov-Radulović Jasna, Stojanov Igor, Jakšić Sandra (2020). Sugar Profile of Different Floral Origin Honeys from Serbia. Journal of Apicultural Research, 59 (4), 398-405. doi:10.1080/00218839.2020.1714193
- Jakšić Sandra, Živkov Baloš Milica, Popov Nenad, Torović Ljilja, Krstović Saša (2021). Optimisation, validation and comparison of methods for aflatoxin M1 determination in cheese. International Journal of Dairy Technology, 74 (4), 681-688. doi:10.1111/1471-0307.12784
- Torović Ljilja, Popov Nenad, Živkov Baloš Milica, Jakšić Sandra (2021). Risk estimates of hepatocellular carcinoma in Vojvodina (Serbia) related to aflatoxin M1 contaminated cheese. Journal of Food Composition and Analysis, 103, 104122. doi:10.1016/j.jfca.2021.104122
- Popov Nenad, Rončević Srđan, Duduković Nataša, Krčmar Dejan, Mihaljev Željko, Živkov Baloš Milica, Đorđievski Stefan (2021). Ex situ remediation of sediment from Serbia using a combination of electrokinetic and stabilization/solidification with accelerated carbonation treatments. Environmental Science and Pollution Research, 28 (12), 14969-14982. doi:10.1007/s11356-020-11621-2
- Živkov Baloš Milica, Jakšić Sandra, Popov Nenad, Mihaljev Željko, Ljubojević Pelić Dragana (2019). Comparative study of water content in honey produced in different years. Archives of Veterinary Medicine, 12 (1), 43-53. doi: 10.46784/e-avm.v12i1.42
- Živkov Baloš Milica, Jakšić Sandra, Popov Nenad, Vidaković Knežević Suzana, Ljubojević Pelić Dragana, Pelić Miloš, Polaček Vladimir, Milanov Dubravka (2019). Physicochemical characteristics of Serbian honeydew honey. Archives of Veterinary Medicine, 12(2), 49-61. doi: 10.46784/e-avm.v12i2.62
- Živkov Baloš Milica, Jakšić Sandra, Popov Nenad, Polaček Vladimir (2021). Characterization of Serbian sunflower honeys by their physicochemical characteristics. Food and Feed Research, 48 (1), 1-8, 2021. Corresponding author Nenad Popov. doi:10.5937/ffr48-29655
- Živkov Baloš Milica, Mihaljev Željko, Popov Nenad, Jakšić Sandra, Ljubojević Pelić Dragana, Pelić Miloš, Polaček Vladimir (2021). Toxic elements is Serbian sunflower honey originating from various regions. Biotechnology in Animal Husbandry, 37(2), 149-160. doi:10.2298/BAH2102149Z
- Pelić Miloš, Živkov Baloš Milica, Popov Nenad, Vidaković Knežević Suzana, Novakov Nikolina, Puvača Nikola, Ljubojević Pelić Dragana (2021). Quality of carp meat (Cyprinus carpio) produced in a pond with the addition of purified wastewater originating from the slaughterhouse. Archives of Veterinary Medicine, 14 (1), 1-10. doi: 10.46784/eavm.v14i1.260