• КАТАЛОГ УСЛУГА
  • ЗАХТЕВ ЗА ИСПИТИВАЊЕ
  • Захтев за сарадњу
Пријем узорака пон-пет, 7-15 сати: 021/48 95 333, 48 95 334, 48 95 335, 48 95 337; дежурни телефон пон-нед, после 15 сати: 064/818 54 38.
НАУЧНИ ИНСТИТУТ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО "НОВИ САД"
  • Почетак
  • Вести
  • О нама
  • Истраживачки тим
  • Одељења
  • Пројекти
  • Архив вет.мед.
  • Контакт
  • English
  • Search
  • Menu Menu
  • Mail
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
You are here: Home1 / News2 / Uncategorized @sr3 / ВИШЕ ОД 150 СТРУЧЊАКА ЗА БЕЗБЕДНОСТ МЕСА У ЗАЈЕДНИЧКОЈ АКЦИЈИ ШИРОМ ЕВР...


ВИШЕ ОД 150 СТРУЧЊАКА ЗА БЕЗБЕДНОСТ МЕСА У ЗАЈЕДНИЧКОЈ АКЦИЈИ ШИРОМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СА ЦИЉЕМ УНАПРЕЂЕЊА ИНСПЕКЦИЈЕ МЕСА

Улога безбедности хране јесте да осигура употребљивост и безбедност меса за јавну потрошњу. Дуж ланца хране користе се бројне контролне мере са циљем производње безбедног меса. Једна од њих је и инспекција и преглед меса. Ово укључује надзор над животињама и производњом меса за јавну потрошњу од стране ветеринарске инспекције и овлашћених ветеринара. Упркос уложеним напорима у Европској унији, још увек смо повремено сведоци инцидената у вези са месом. Штавише, опасности које узрокују болести код људи, попут салмонела или кампилобактера, практично се не могу уочити приликом прегледа меса. Сходно томе, месо или производи од меса можда су већ продати и конзумирани, пре него што се утврди извор контаминације. Због тога су, у склопу науке о храни, у току ревизије тренутних критеријума инспекције и прегледа меса.

Нова COST акција Европске уније, у вези са прегледом меса заснованом на oцени ризика и интегрисаним системом контроле (“Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance” – RIBMINS), окупила је више од 150 стручњака из ове области, чак и ван Европске уније, који желе да у наредне четири године унапреде поступак прегледа меса. Да би то постигли, стручњаци за безбедност хране анализирају начин на који би инспекција меса могла бити ефективнија и ефикаснија за регулаторна тела и субјекте у пословању храном, као и за потрошаче. То укључује и развој система за потврду безбедности меса. Ова COST акција Европске уније у великој мери је усклађена с предлогом Европске агенције за безебдност хране (EFSA) и развоју модерног система осигурања безбедности меса који се базира на оцени ризика и примени мера контроле у оним тачкама у ланцу производње где ће утврђени ризик бити ефективно елиминисан односно смањен на прихватљив ниво.

Иницијатива за покретање COST акције Европске уније у вези са инспекцијом меса стигла је од ванредног професора др Бојана Благојевића, европског стручњака за ветеринарско јавно здравство са Универзитета у Новом Саду (Србија), који сада председава акцијом: „Систем прегледа меса старији од једног века, дуго је служио за решавање савремених претњи безбедности меса – са ограниченим успехом. Моја идеја је била да окупим најбоље стручњаке из више од 35 земаља како би систем безбедности меса био ефикаснији. Да би се уклониле кључне опасности у вези са месом као вектором, поступак прегледа се мора ревидирати и бити заснован на ризику и део модерног, лонгитудиналног интегрисаног система који подразумева превенцију и контролу у читавом ланцу производње меса, са кључним фокусом на фарме и кланице.“

Потпредседник COST акције др Лиз Албан је професор на Универзитету у Копенхагену и водећи научник у оквиру Данског савета за пољопривреду и храну. „Наша COST акција у интересу је фер конкуренције у сектору индустрије меса и ефикасније регулаторне контроле широм Европе. Да бисмо убрзали овај процес, морамо сарађивати у проналажењу најбољих решења – и само на тај начин ће произвођачи и кланице моћи испоручити безбедно месо свим потрошачима. “ каже др Албан, која је организовала велику конференцију у оквиру COST акције на Универзитету у Копенхагену од 6. до 8. новембра 2019. године.

Руководилац за научну комуникацију у оквиру COST акције је др Борис Антуновић, професор са Универзитета J.J.Strossmayer из Осијека у Хрватској и каже: „У оквиру наше акције укључени су реномирани стручњаци из различитих земаља Европске уније. Неки од њих се никада раније нису срели, а сада имају прилику да раде заједно у наредне четири године и деле своје идеје и искуства из области инспекције и прегледа меса. Такође, млади истраживачи имају прилику да се придруже акцији путем пријаве за краткорочне студијске боравке. Ово представља једно веома моћно средство.“

Представници индустрије меса су позитивно реаговали на покренуту RIBMINS акцију Европске уније. Francisco Requena је директор 200 година старе шпанске компаније са седиштем у Малаги. Капацитет линије производње је од 25.000 свиња недељно и извозе 50% производње у друге земље Европе и Азије. „Инспекција меса је сложена активност и у свакодневном раду доноси низ контроверзних проблема субјектима у пословању храном. Ефекат резултата лабораторијских испитивања готових производа у откривању најрелевантнијих опасности по здравље људи је ограничен – скуп и није проактиван, док испитани узорци хране можда нису довољно репрезентативни због хетерогене дистрибуције патогених микроорганизама. Поред тога, резултати испитивања имају ограничења, у зависности од перформанси методе испитивања и односе се само на испитиване опасности. Самим тим, поступак испитивања и добијени чак и негативни резултати испитивања не гарантују безбедност меса. “, каже Requena.

Због сталног раста трговине месом на глобалном нивоу, RIBMINS COST акција је привукла стручњаке и ван Европске уније. Др Mick Bosilevac, микробиолог истраживач из америчког Центра за истраживање меса у Небраски (САД), ову COST акцију  види као одличну прилику за стручњаке из области безбедости хране и меса: „Имамо среће да се бар у заједници произвођача меса говеда, безбедност хране сматра неконкурентном ареном. То значи да се проблеми и решења отворено деле. Јавност не реагује само на конкретан инцидент и опозив производа од субјекта који је умешан, већ радије избегава све производе од меса говеда. Што више заинтересованих страна придобијемо да послује са ове тачке гледишта, решења ће се брже идентификовати и применити.

Ново законодавство Европске уније у вези поступка званичне контроле, које ће се примењивати од 14. децембра 2019. године, осигураће, између осталог, примену Закона о храни и правила о здрављу и добробити животиња, као и ревидиране процедуре инспекције меса. RIBMINS COST акција се реализује у време прилагођавања националних система контроле овом новом законодавству Европске уније. У циљу боље координације активности на националним нивоима, успостављене су националне контакт тачке RIBMINS за сваку земљу.

Представници Србије у овој COST акцији су др Иван Настасијевић, виши научни сарадник (члан менаџмент комитета – Management Committee member и ко-руководилац радне групе бр. 5: тренинг, комуникација и мониторинг за систем осигурања безбедности меса) са Института за хигијену и технологију меса у Београду, професор др Неђељко Карабасил (MC substitute) са Универзитета у Београду, Факултет ветеринарске медицине, доцент др Љиљана Куруца (члан менаџмент комитета) са Универзитета у Новом Саду (Пољопривредни факултет, Департман за ветеринарску медицину) и др Драгана Љубојевић Пелић, виши научни сарадник (MC substitute) са Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ у Новом Саду.

За Србију, улогу националне контакт тачке преузима професор др Неђељко Карабасил са Универзитета у Београду, Факултета ветеринарске медицине.

За више информација: https://ribmins.com

ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ФЕЈСБУК  / ИНСТАГРАМ

Log In

ИНСТИТУТ

МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА

ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ

 

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

ПРЕУЗИМАЊЕ

ПРЕУЗИМАЊЕ РАЗНИХ ДОКУМЕНАТА

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ

ПОЛИТИКА РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ
ПЛАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

Одабир писма

Ћирилица | Latinica

РЕПОЗИТОРИЈУМ

РЕПОЗИТОРИЈУМ ИНСТИТУТА

ЦТТ

ЦЕНТАР ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈА И ИНОВАЦИЈЕ

Scroll to top

Овај сајт користи колачиће. Даље коришћење садржаја нашег сајта, подразумева Ваш пристанак на употребу основних колачића који су неопходни за функционалност нашег сајта.

ПРИХВАТИПолитика приватностиПолитика употребе колачића

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Политика приватности
Accept settingsHide notification only
Позови дежурни број