др сци. вет. мед. Драгана Љубојевић Пелић, виши научни сарадник
Шеф одељења
Одељењe за микробиолошка и сензорска испитивања намирница
dragana@niv.ns.ac.rs
021 4895 310
064 818 54 86
Др сци. вет. мед. Драгана Љубојевић Пелић, виши научни сарадник
Шеф Одељења за микробиолошка и сензорска испитивања намирница.
Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“
Руменачки пут 20,
21000 Нови Сад
Телефон: 021 4895 372
E-mail: dragana@niv.ns.ac.rs
Scopus Author ID: 55212628600
ORCID iD: 0000-0002-7833-7696
ResearchGate: Dragana_Ljubojevic
Google Scholar: 8neM7SoAAAAJ
Web of Science ResearcherID: AGT-3595-2022 (Publons)
APVNT broj: 3864
ИД број истраживача МПНТР Р. Србије: 128698
Број лиценце: 4239
Научна област, грана, научна дисциплина: Биотехничке науке, Ветеринарство, Безбедност хране.
Експертске области:
Безбедност хране
Технологија рибарске производње, исхрана риба, квалитет и безбедност меса риба
Сензорска анализа хране
Хигијена процеса производње хране анималног порекла
Година и место рођења: 1982. године, Вршац, Република Србија.
Научна област, грана, научна дисциплина: Биотехничке науке, Ветеринарство, Безбедност хране.
Образовање:
2015/2016: Ужа специјализација – Микробиологија намирница, Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Србија, у оквиру TEMPUS EDUVET пројекта
2014: Докторску дисертацију „Коришћење репичиног уља у исхрани шарана и лињака као фактора промене квалитета меса ” одбранила на на Департману за ветеринарску медицину, (ментори Проф. др Мирослав Ћирковић и др Маријана Тодорчевић), Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду, 10.01. 2014. године.
2008: Мастер рад “Епизоотиолошки значај примене туберкулинског теста у дијагностици туберкулозе говеда” одбранила на Департману за ветеринарску медицину, (ментор Проф. др Бранислав Лако), Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду, 2008. године.
2006: Дипломирани ветеринар, Департман за ветеринарску медицину, Пољопривредни факултет, Универзитет у Новом Саду.
2001.: Гимназија „Исидора Секулић“, смер природно-математички, Нови Сад
Научна звања:
2019. – виши научни сарадник
2014. – научни сарадник.
2011. – истраживач сарадник,
2009. – стручни сарадник,
2008. – сарадник у настави.
Професионално искуство:
Од октобра 2019. (датум избора: 30. 09. 2019.) године до данас: виши научни сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Шеф Одељења за микробиолошка и сензорска испитивања намирница
Од јануара 2017. године до 2019.: научни сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Шеф Одељења за микробиолошка и сензорска испитивања намирница
од августа 2016. године до јануара 2017.: научни сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Одељење за микробиолошка и сензорска испитивања намирница
од децембра 2014. године (датум избора: 17. 12. 2014.) до августа 2016.: научни сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Одељење за микробиолошко испитивање хране за животиње
од маја 2013. године до децембра 2014.: истраживач сарадник, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад; Завод за безбедност хране и испитивање лекова; Одељење за испитивање квалитета намирница и хране за животиње
од јануара 2011. до маја 2013.: истраживач сарадник, Департман за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду,
од јануара 2009. до јануара 2011.: стручни сарадник, Департман за сточарство, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду,
од јануара 2008. до јануара 2009.: сарадник у настави, Департман за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду,
од октобра 2006. до октобра 2007. године- ветеринар приправник у ветеринарској станици “Нови Сад”, Ковиљ, Нови Сад.
Основна истраживачка интересовања:
Квалитет и безбедност хране анималног порекла и хране за животиње; проучавање утицаја исхране и других фактора на квалитет меса риба и бројлерских пилића; квалитет и безбедност производа од меса риба; патогени микроорганизми и болести преносиве храном; гајење риба, одрживи системи за производњу риба; епидемиолошки значај антимикробне резистенције
Главне свакодневне и истраживачке активности:
- Микробиолошке анализе хране анималног порекла
- Анализе на присуство резидуа антибиотика у храни анималног порекла
- Паразитолошке анализе хране анималног порекла
- Сензорне анализе хране анималног порекла и хране за животиње
- Оцена квалитета и безбедности хране анималног порекла
- Оцена хигијене процеса производње хране
- Имплементација система квалитета у процес лабораторијских испитивања
Учешће на пројектима:
2019-2020: Пројекaт Покрајинског Секретаријата за науку и технолошки развој: „Одређивање афлатоксина М1 у сиру применом скрининг методе и методе течне хроматографије високих перформанси са флуоресцентним детектором”, број уговора 142-451-2468/2019-01. Руководилац пројекта др Сандра Јакшић, учесници: Научни институт за ветеринарство ‘Нови Сад’ и Медицински факултет Нови Сад, (09.07.2019 – 04.07.2020.) – учесник
2019- 2023: Пројекат COST акцијa CA18105: RIBMINS – Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance, (04.03.2019 – 03.03.2023.) руководилац: Проф. др Бојан Благојевић; – учесник
2011-2019: Национални пројекат, финансиран од старне Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: ТР 31011 „Утицај квалитета компоненти у исхрани ципринида на квалитет меса, губитке и економичност производње“; Руководилац пројекта Проф. др Мирослав Ћирковић – коруководилац пројеката.
2014: „Interactive effects of dietary protein level and oil source on growth, nutrient and fatty acid digestibility, muscle fatty acid composition and lipid metabolism in rainbow trout“, у оквиру FP7 пројекта AQUAEXCEL, INRA, St Pee, Francuska, (19.09-18.12.2014.)- руководилац пројекта
2014- 2018: Пројекат FA COST Action FA1305 The EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU (14.04.2014 -13.04.2018.) руководилац: Dr Benz KOTZEN (UK)- учесник
2014. Пројекат Покрајинског Секретаријата за науку и технолошки развој: „Детерминација резидуа антибиотика у меду применом скрининг метода и методе течна хроматографија високих перформанси (HPLC)“, број 114-451-1263/2014-01; краткорочни пројекат од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини у 2014. години; Руководилац пројекта: др Милица Живков-Балош, – учесник
2008-2011: Национални пројекат, финансиран од старне Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: ТР 2021/08 „Нови технолошки поступци у складу са добробити живине и заштитиом животне средине у циљу стварања живинског производа гарантованог и посебног квалитета“. Руководилац пројекта др Златица Павловски. – учесник
2016: добитник гранта, суфинасиране активности међународне сарадње од странце Аутономне Покрајине Војводине (Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност) по cost пројекту: „EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU“ (COST Action FA1305)“
Пројекти са привредом:
- “Оптимизација процеса производње омега-3 јаја са аспекта побољшања нутритивне вредности” ИД-397; Период реализације: 04-09. 2019.; Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: др Милица Живков Балош, научни саветник; пројекат рађен за предузеће „Rebracommerce” д.о.о., Балканска бб, Ашања; Укупна вредност пројекта: 795.000,00 динара. – учесник
- “Искоришћење кланичног отпада за исхрану шарана и сома”; ИД-387; Период реализације: 04-09. 2019.; Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: Проф др Мирослав Ћирковић; пројекат рађен за предузеће „Агропапук“доо, Кукујевци, Цара Лазара 4; Укупна вредност пројекта: 1.168.140,00 динара. – учесник
- “Имплементација нове технологије топлог димљења меса рибе употребом филтера”; ИД- 341; Период реализације: 04-09.2019. године; Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: Проф др Мирослав Ћирковић; пројекат рађен за предузеће „Ђурђевић“ доо, Суботиште, Радна зона I.; Укупна вредност пројекта: 1.088.832,00 динара – учесник
- “Унапређење безбедности производа успостављањем нове технологије за димљење меса шарана” ИД-325; Период реализације: 04-09.2019. године; Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: проф др Мирослав Ћирковић; пројекат рађен за предузеће„Рибњак двор“ д.о.о.; Укупна вредност пројекта: 900.432,00– учесник
- „Анализа менаџмента процеса клања свиња употребом модела резистотипизације Escherichia coli“, ИД-505; Период реализације: 2019 -2020; Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: др Драгана Љубојевић Пелић; пројекат рађен за предузеће „Агропапук“доо, Кукујевци, Цара Лазара 4; Укупна вредност пројекта: 631.860,00 динара. – руководилац
- „Извођење студије одрживости три производа ћурећег свежег меса пакованог у инертном гасу у циљу унапређења рока употребе“. ИД-1057 Период реализације: 2021.-2022. Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: Сузана Видаковић Кнежевић, др вет.; Пројекат рађен за предузеће: Јовановић и синови-MASTER FOOD, Максима Горког 7, 24300 Бачка Топола; Укупна вредност пројекта:125.880,00 динара – учесник
- “Унапређење квалитета производа од млека праћењем микробиолошких и сензорских параметара”, ИД-1129. Период реализације: 2021-2022. Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: др Драгана Љубојевић Пелић; пројекат рађен за предузеће: Предузеће за трговину и услуге Амакс“ ДОО Нови Сад; Укупна вредност пројекта: 348.000,00 динара. – руководилац пројекта
- “Означавање и декларисање производа рибарства – савремени алат за освајање поверења потрошача” ИД-1190. Период реализације: 2021-2022. Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: др Милош Пелић; пројекат рађен за предузеће: “PE-CO” ДОО Сремски Карловци, Димитрија Сабова 35, Сремски Карловци; Укупна вредност пројекта: 207.600,00 – учесник
- “Анализа менаџмента процеса производње производа од млека праћењем микробиолошких критеријума”, ИД-1089, Период реализације: 2021-2022. Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: др Милош Пелић; пројекат рађен за предузеће:: AVITREX“ ДОО за трговину и услуге Нови Сад, Укупна вредност пројекта: 619.200,00. – учесник
- “Испитивање критеријума хигијене процеса производње и декларисање производа од меса. ИД-1189 Период реализације: 2021-2022. Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: Сузана Видаковић Кнежевић; пројекат рађен за предузеће:: Шакан Цомерце ДОО Нови Сад, Радничка 12-14, 21000 Нови Сад; Укупна вредност пројекта: 310.560,00 – учесник
- “Студије одрживости производа од меса упакованих у вакуум и у МАП у циљу продужења рока трајања”, ИД- 1191; Период реализације: 2021-2022. Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: др Јелена Вранешевић; пројекат рађен за предузеће:: Акционарско друштво пољопривредно добро “Камендин”; Сириг, Камендин бб, Укупна вредност пројекта: 235.560,00 – учесник
- „Валидација рока трајања свежег свињског и јунећег меса“ ИД-1182; Период реализације: 2021-2022. Канцеларија за трансфер технологија Републике Србије, Фонд за иновациону делатност, Иновациони ваучери, Руководилац пројекта: Сузана Видаковић Кнежевић; пројекат рађен за предузеће: : „IMEX ALADAR” ДОО Нови Бечеј, Куманачки пут 9, Нови Бечеј; укупна вредност пројeкта: 171.600,00 –учесник
Педагошко искуство:
2008-2013 године, ангажована за извођење вежби студентима ветеринарске медицине на Департману за ветеринарску медицину, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду.
Чланство у научним и стручним удружењима:
- Чланица Савета Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду (Сл. гласник РС бр. 27/2019 и решење председника Републике Србије бр. 119-3661/2019 од 11.04.2019)
- Члан Одбора за Квалитет НИВ НС
- Чланица уређивачког одбора за часопис “Архив ветеринарске медицине” (од 2014.)
- Чланица Српског ветеринарског друштва.
- Чланица Научног већа НИВ НС и заменица председника Научног већа Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ (2017-2020) (одлукa број 2893-410 од 23. 03. 2017.).
- Чланица Удружења микробиолога Србије
- Чланица EAFP – European Association of Fish Pathologist (2012-2016)
Организациони, научни одбори, модерирање на научним скуповима:
- : Члан програмског одбора и модератор студентске сесије међународоног симпозијума 61th International Meat Industry Conference (MEATCON2021), Златибор: 26-29. 09. 2021. http://meatcon.rs/programme-committee/ Организатор: Институт за хигијену и технологију меса, Београд.
- : Модератор – The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, SAFE FOOD FOR HEALTHY FUTURE; September 22-25, 2019, Kopaonik, Serbia. Организатор: Институт за хигијену и технологију меса, Београд.
- : Члан научног одбора међународног симпозијума „The 59th international meat industry conference, “Better food-better life”, October 1-4, 2017., Златибор, Република Србија. Организатор: Институт за хигијену и технологију меса, Београд.
- : Члан научног одбора међународног симпозијума: „1st Veterinary Student Congress with an option of internation particpation“, Rectorate Office, Турска. Faculty of Veterinary Medicine, Ataturk University, Erzurum 25240, Turkey.
- : Члан организационог и научног одбора међународног симпозијума : „Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016)“; Belgrade, June 22–24, 2016. Организатори: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia“
- : Члан организационог и научног одбора и модератор међународног симпозијума : „One Health – New challenges“; Врдник, 21 – 23. 05. 2015.; organizatori: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia.
- : Модератор – International 58th Meat Industry Conference (Међународна 58. Конференција Индустрије Меса) MeatCon2015: „Meat Safety and Quality: Where it goes“ „Безбедност и квалитет меса: Како даље?“. Организатор: Институт за хигијену и технологију меса; 4-7. 10. 2015.; Златибор, Сербиа.
Учешће на научним симпозијумима:
30 међународних симпозијума,
10 националних симпозијума.
Увoднa прeдaвaњa нa кoнфeрeнциjaмa и другa прeдaвaњa пo пoзиву
- Драгана Љубојевић Пелић, Далибор Тодоровић, Јелена Вранешевић, Милош Пелић, Сузана Видаковић Кнежевић, Јасна Курељушић, Марија Пајић Значај контроле хигијенског квалитета сировог млека 33. Саветовање ветеринара Србије 08 – 11. септембaр 2022. Златибор, Србија.
- Dragana Ljubojevic Pelic, Miloš Pelic, Vesna Djordjevic, Miroslav Cirkovic. Food safety aspects of common carp produced in wastewater-fed fish ponds. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, September 22-25, 2019, Kopaonik, Serbia, organizator: Institute of Meat Hygiene and Technology, Editors: Dr Maria Font i Furnols, Dr Brankica Lakicevic, Published by IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 2019, 333, 012027, ISSN: 1755-1307, doi:10.1088/1755-1315/333/1/012027, (M31 3,5)
- Dragana Ljubojević, Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković (2017). Evaluation of nutritive quality of common carp, Cyprinus carpio L. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 85 (2017) 012013. 59th International Meat Industry Conference MEATCON2017. doi :10.1088/1755-1315/85/1/012013.; 1–4 October 2017, Zlatibor, Serbia.
- Dragana Ljubojević, Dubravka Milanov, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Vladimir Radosavljević, Miroslav Ćirković (2016). Escherichia coli in fish meat – current status and perspectives. Proceedings; Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016); Belgrade, June 22–24th, 2016; 210-218.
- Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Djordjevic, Vladimir Radosavljevic, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković (2015). Potential Parasitic Hazards for Humans in Fish Meat. The 58th International Meat Industry Conference (MeatCon2015); October 4-7, 2015, Zlatibor; Procedia Food Science Vol. 5: 172-175. doi:10.1016/S2211-601X(15)00178-9
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković (2015). Link between lipid quality of cyprinid fish species and human health. Proceedings „One Health – New Challenges“ First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015); Vrdnik, May 21 – 23, 2015; 327 – 339.
- Miroslav Ćirković, Dejana Trbović, Dragana Ljubojević (2011). Meat quality of fish farmed in polyculture in carp ponds in Republic of Serbia. International 56th Meat Industry Conference, plenary paper published in the issue of Meat Technology, 52(1): 106-121, dedicated to this conference, Tara 12-15. June 2011, Serbia.
- Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević (2013). Contamination of the Ecosystem with Organic Pollutants and its Impact on the Protection of Less Valuable Fish Species in Sava and Danube Rivers. International 57th Meat Industry Conference Meat and Meat Products- Perspectives of Sustainable Production, plenary paper published in the Conference Proceedings, 92-104, dedicated to this conference, Belgrade 10-12. June 2013, Serbia.
Техничка решења:
- Пелић М., Живков Балош М., Лазић Д., Попов Н., Видаковић Кнежевић С., Новаков Н., Љубојевић Пелић Д. (2022). Технолошки поступак интеграције новог ланца вредности у виду хране за шарана у постојећи ланац производње кланичне индустрије; (М82).
- Љубојевић Пелић Д., Живков Балош М.,Пајић М., Кнежевић С., Видаковић Кнежевић С., Пелић М., Апић Ј.. (2019). Израда нутритивних декларација након оптимизације нутритивног профила јаја. Нови Сад, Научни институт за ветеринарство Нови Сад, 2019. Пројекат: ТР31071. М82
- Бабић Ј., Ћирковић М., Теодоровић В., Петровић Ј., Новаков Н., Карталовић Б., Љубојевић Пелић Д., Пелић М., Видаковић С., Окановић Ђ. (2017). Утицај активног угља, зеолита и шљунка на смањење концентрације полицикличних ароматичних угљоводоника (ПАХ) код производње топло димљеног шарана. Нови Сад, Научни институт за ветеринарство Нови Сад, 2017. Пројекат: ТР31011. М82
- Ћирковић М., Љубојевић Пелић Д., Новаков Н., Пелић М., Бугарски Д., Бабић Ј., Видаковић С. (2017). Модел праћења еустронгилоза код племенитих грабљивица (сом, смуђ и штука) на рибњацима и отворени водама. Нови Сад, Научни институт за ветеринарство Нови Сад, 2017. Пројекат: ТР31011. М82
- Љубојевић Пелић Д., Пелић М., Живков Балош М., Јовановић Р., Ћирковић М. (2017). Комплетна храна за шарана са додатком уља уљане репице. Нови Сад, Научни институт за ветеринарство Нови Сад, 2017. Пројекат: ТР31011. М82
- Окановић Ђ., Ћирковић М., Љубојевић Пелић Д., Новаков Н., Пелић М., Бабић Ј., Видаковић С. (2017). Барена кобасица од меса шарана. Нови Сад, Научни институт за ветеринарство Нови Сад, 2017. Пројекат: ТР31011. М82
- Ћирковић М., Окановић Ђ., Карталовић Б., Пелић М., Љубојевић Д., Петровић Ј., Бабић Ј., Машић З.: Технолошки поступак производње димљеног меса шарана на еколошки начин. Пројекат: ТР 31011„Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалтет меса, губитке и економичност производње“. Нови Сад, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, 2014. М83
- Костадиновић Љ., Пувача Н., Поповић С., Левић Ј., Лукач Д., Љубојевић Д., Павков С., Чабаркапа (2014). ФИТОЗАЧИН-Ж, мешавина зачинског биља, (Аллиум сативум Л., Пипер нигрум Л., Цапсицум аннуум Л.), Додатак храни за живинуМ83
- Ћирковић М., Окановић Ђ., Љубојевић Д., Новаков Николина, Ђорђевић В., 2013. Технолошки поступак производње кобасица од меса ципринида. Пројекат: ТР 31011 „Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалтет меса, губитке и економичност производње“. Нови Сад, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, 2013. М83
- Ћирковић М., Милошевић Николина., Марковић Маја., Палић Ксенија, Љубојевић Драгана, Јовановић Р, Левић Јованка, Средојевић Славица, Ђурагић Оливера, Комплетна храна за исхрану једногодишњих младунаца лињака. Нови Сад, Битно побољшан постојећи производ или технологија, 2010. М84 3,0
Обуке:
2022.: 10th BfR-Summer Academy 2022 – Lecture Series 05-09.09.2022. Federal Institute for Risk Assessment, Berlin, Nemačka), online
2022.: Mitigation Foodborne Risk During Deployments (из IMET/DIMO програма); Врњачка Бања , 13-17.06.2022. Министасртво одбране, Управа за војно здравство; Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину
2022.: Провера способности чула, обука и тренинг лица за сензорну анализу хране и хране за животиње. Нови Сад, Србија, 11. и 12.05.2022. Организатори: Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду и Научни институт за ветеринарство “Нови Сад”
2022.: Радионица – сензорска оцена -прва импресија о квалитету хране за животиње, XLIII Семинар за иновације знања ветеринара, Универзитет у Београду , Факултет ветеринарске медицине, 25.02.2022.
2021.: 9th BfR-Summer Academy 2021 – Lecture Series, 16-20.08.2021., German Federal Institute for Risk Assessment (BfR), online
2019.: Osijek Autumn School 2019 – Jesenja škola EFSA predpristupni program, Zakonska regulativa, procena rizika u bezbednosti hrane; EFSA predpristupni program 2019-2021; Osijek, Hrvatska, 14-18 oktobar 2019.
2019.:Радионица за мониторинг програм за антимикробну резистенцију и прикупљање података; Управа за ветерину Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде (МПШВ) и Твининг пројекат “Јачање капацитета надлежних институција Републике Србије у области контроле зооноза и болести преносивих храном”; 06.02.2019. НИВС Београд, Аутопут 3
2019.: Радионица: Контрола квалитета производа од меса у складу са захтевима законске регулативе. XL семинар за иновације знања ветеринара. Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Београд, 22. 02. 2019.
2019.: Курс за HACCP администратора, Технолошки факултет, Универзитет у Новом Саду. 16-17.02.2019.
2018.: FOODstars Workshop: On the road to Innovation Union: European food legislation, U okviru projekta „FOODstars Innovative Food Prodict Development Cycle: Frame for Stepping Up“, Institute of Food Technology (FINS), Novi Sad, 05.09.2018.
2017.: радионица Сензорна оцена меког и полутврдог сира; Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине.
2016.: тренинг „Outbreak investigations“, SVA- the National Veterinary Institute) organizator: ECDC – the European Centre for Disease Prevention and Control (29 -30. 09. 2016.)
2016.: the CEEPUS Summer Course: 2016-CIII-HU-03@groen at The Institute of Aquaculture and Environmental Safety of the Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Szent István University at Gödöllő, Hungary (4 – 9. 07. 2016.)
2015:. The Knowledge Co-Creation Program (Group and Region Focus) in Seminar for Food Safety Policy Making and Management at Japan Food Hygiene Association organized by the Japan International Cooperation Agency under the International Cooperation Program of the Goverment of Japan. (09.– 20.11.2015.
2015.: COST FA1305 Training School 2 „Essential Aquaponics“, организован у оквиру COST акције FA1305: „EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU“. Биотехнички факултет, Универзитета у Љубљани, 15-19. 06. 2015.
2014.: Обука за интерне провераваче према захтевима стандарда ISO 17025; Технолошки факултет, Нови Сад; Место: Технолошки факултет, Нови Сад (25-26.01.2014)
2013.: RISK ASSESSMENT TRAINING WITH EPIX у организацији Одељења за пољопривреду Амбасаде САД у Београду и Министарства пољопривреде САД. (30.09.-14.10.2013); Врдник, Србија
2010-2011: Aquaculture: Production and Management. Реховот (Израел), The Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment, (13.12.2010 – 06.01.2011.) Постдипломски курс
Рецензије:
Рецензент у научним часописима:
Food Microbiology (категорија M21)
Journal of Food Composition and Analysis (M21)
LWT – Food Science and Technology. (M21)
Animals (M21)
Sustainability (М22)
Journal of Agricultural Science and Technology. Islamic Republic of Iran (M22)
Food Science & Nutrition (M22)
Journal of Aquatic Food Product Technology (M23)
Aquaculture Research (M23)
The Journal of Animal and Plant Sciences (JCR 2018; IF 0.529); (M23)
Lipids (М23)
Mljekarstvo (M23)
Acta Alimentaria, An International Journal of Food Science (M23)
Meat Technology (M51-M24)
Food and feed research (М51 – М24)
Croatian Journal of Fisheries (Ribarstvo) (М51)
International Journal of Fisheries and Aquaculture (M51)
Zbornik matice srpske za prirodne nauke (M51)
Acta Agriculturae Serbica (M51)
Archives of Veterinary Medicine (M52 – M24)
Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta (M52)
Macedonian Journal of Animal Science (M53)
Рецензент за конгресе: Foodtech2018; FoodTech2016; FoodTech2014 Congress; International Symposium on Animal Science (ISAS) 2019; the 60th International Meat Industry Conference
Рецензије пројеката:
- Пројекат Сектора за међународну сарадњу Министарства просвете, науке и технолошког развоја; предлог пројеката из Програма билатералне научне и технолошке сарaдње Републике Србије и Мађарске за 2021-202 (29.10.2020.)
- Пројекат из Програма развој науке и технологије – заједничко финансирање развојних и истраживачких пројеката Републике Србије и Народне Републике Кине за период 2020-2022; Министарство просвете, науке и технолошког развоја (14.06.2020.)
Рецензије техничких решења:
„FitoSupplement – додатак храни за бројлерске пилиће на бази мешавине етарских уља“; М82 – ново техничко решење примењено на националном нивоу; Одлука Научног већа Института за прехрамбене технологије у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду, број 2/12-3/5-4 од 12. 12. 2019.
„Уређај за испитивање ефикасности редукције биофилма ERB -1“; М82 – ново техничко решење примењено на националном нивоу; Одлука Научног већа Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду број 2/11-3/9-4 од 18.12. 2018.
„Novi proizvod – NaturColor jaje“, М82 – Ново техничко решење примењено на националном нивоу; Одлука Научног већа Института за прехрамбене технологије у Новом Саду, Универзитет у Новом Саду, број 2/11-3/6-2 од 06. 12. 2019.
Одабране референце:
- Ljubojević Pelić Dragana, Vidaković Knežević Suzana, Pelić Miloš, Živkov-Baloš Milica, Milanov Dubravka (2021). The epidemiological significance of duck meat as a source of Salmonella spp.a review.Worlds Poultry Science Journal, ISSN 1743-4777, 77, 1, 2021 doi:10.1080/00439339.2020.1866960, TR31071, https://doi.org/10.1080/00439339.2020.1866960
- Puvača Nikola, Milenković Jovana, Galonja Coghill Tamara, Bursić Vojislava, Petrović Aleksandra, Tanasković Snežana, Pelić Miloš, Ljubojević Pelić Dragana, Miljković Tatjana (2021). Antimicrobial Activity of Selected Essential Oils against Selected Pathogenic Bacteria: In Vitro Study. Antibiotics, ISSN 2079-6382, 10, 546, doi:10.3390/antibiotics10050546,
- Živkov-Baloš Milica, Mihaljev Željko, Popov Nenad, Jakšić Sandra, Ljubojević Pelić Dragana, Pelić Miloš, Polaček Vladimir (2021). Toxic elements is Serbian sunflower honey originating from various regions. Biotechnology in Animal Husbandry, 37, 2, 149-160, doi:10.2298/BAH2102149Z
- Pelić Miloš, Živkov-Baloš Milica, Popov Nenad, Vidaković Knežević Suzana, Novakov Nikolina, Puvača Nikola, Ljubojević Pelić Dragana (2021). Quality of carp meat (Cyprinus carpio) produced in a pond with the addition of purified wastewater originating from the slaughterhouse Arhiv veterinarske medicine, doi:10.46784/eavm.v14i1.260
- Brankica Kartalović, Krešimir Mastanjević, Nikolina Novakov, Jelena Vranešević, Dragana Ljubojević Pelić, Leona Puljić and Kristina Habschied. (2020). Organochlorine Pesticides and PCBs in Traditionally and Industrially Smoked Pork Meat Products from Bosnia and Herzegovina, Foods, 9, 97; doi:10.3390/foods9010097
- Nikola Puvača, Erinda Lika, Vincenzo Tufarelli, Vojislava Bursić, Dragana Ljubojević Pelić, Nedeljka Nikolova, Aleksandra Petrović, Jovanka Lević, Ilias Giannenas, Radivoj Prodanović, Gorica Vuković (2020). Influence of different tetracycline antimicrobial therapy of Mycoplasma (Mycoplasma synoviae) in laying hens compared to tea tree essential oil on table egg quality and antibiotics residues. Foods, doi:10.3390/foods9050612
- Nikola Puvača, Dragana Ljubojević Pelić, Vedran Tomić, Robert Radišić, Spasenija Milanović, Dragan Soleša, Dragana Budakov, Magdalena Cara, Vojislava Bursić, Aleksandra Petrović, Gorica Vuković, Miloš Pelić, Bojan Konstantinović, Marijana Carić (2020). Antimicrobial efficiency of medicinal plants and their influence on cheeses quality. Mljekarstvo, 70, 1, 3-12. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0102
- Maja Velhner, Dalibor Todorović, E. Grego, T. Cerar Kišek, Dragana Ljubojević, V. Cvitković Špik, M. Pajić and Gordana Kozoderović (2020). Characterisation of multidrug resistant Escherichia coli from poultry litter and poultry carrying virulence genes for evaluation of poultry farm management. European Poultry Science, 84. DOI: 10.1399/eps.2020.296
- Pelić, M., Kartalović, B., Živkov Baloš, M., Mirilović, M., Đorđević, M., Teodorović, V., Ćirković, M., & Ljubojević Pelić, D. (2020). Health Risks associated with residual pesticide levels in fish reared in purified wastewater from slaughterhouse. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 71(1), 1991-1996. doi:https://doi.org/10.12681/jhvms.22941
- Miščević, Š. Rašković, D. Gajić, N. Puvača, T. Könyves, M. Stojšin, V. Bursić, D. Puhača, I. Gianennas, D. Ljubojević Pelić, G. Vuković (2020). Effect of genotype on adipose tissue fatty acids profile of two autochthonous sheep breed. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2020, 71(2): 2183-2190.
- Milica Živkov-Baloš, Sandra Jakšić, Dragana Ljubojević Pelić (2019). The role, importance and toxicity of arsenic in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal, 75, 3, 375-386. DOI: https://doi.org/10.1017/S0043933919000394
- Miloš Pelić, Brankica Kartalović, Vesna Đorđević, Nikola Puvača, Vlado Teodorović, Miroslav Ćirković & Dragana Ljubojević Pelić (2019). Occurrence and dietary exposure of organochlorine pesticides in common carp obtained from integrated production systems, Food Additives & Contaminants: Part B To link to this article: https://doi.org/10.1080/19393210.2019.1663372; https://www.tandfonline.com/eprint/7ZM62W2MBSIMIKSNAZ85/full?target=10.1080/19393210.2019.1663372
- Dejan Obućinski, Dragan Soleša, Denis Kučević, Radivoj Prodanović, Mirela Tomaš Simin, Dragana Ljubojević Pelić, Olivera Đuragić, Nikola Puvača. (2019) Management of blood lipid profile and oxidative status in Holstein and Simmental dairy cows during lactation; Mljekarstvo 69 (2): 116-124. doi:10.15567/mljekarstvo.2019.0206https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=17461&lang=en
- Tashla, T., Nikola Puvača, Dragana Ljubojević Pelić, Prodanović, R., Јelena Bošković, Ivanišević, D., Jahić, M., Mahmoud, O., Giannenas, I., & Jovanka Lević. (2019). Dietary medicinal plants enhance the chemical composition and quality of broiler chicken meat. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 70(4), 1823-1832. doi:http://dx.doi.org/10.12681/jhvms.22229
- Dubravka Milanov, Nevenka Aleksić, Suzana Vidaković, Dragana Ljubojević, Ivana Čabarkapa: Salmonella in pet feed and risk it poses to humans. Food and Feed Research, 46, 1, 137-146, 2019. DOI: 10.5937/FFR1901137M
- Vesna Djordjevic, Dejana Trbovic, Ivan Nastasijevic, Dragana Ljubojevic, Brankica Lakicevic, Aleksandra Nikolic (2019). Effect of frying on the fatty acid composition of silver carp and common carp. Meat Technology 60 1, 30–36. https://doi.org/10.18485/meattech.2019.60.1.5
- Dragana Ljubojevic Pelic, Miloš Pelic, Vesna Djordjevic, Miroslav Cirkovic (2019). Food safety aspects of common carp produced in wastewater-fed fish ponds. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, September 22-25, 2019, Kopaonik, Serbia, Published by IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 2019, 333, 012027, doi:10.1088/1755-1315/333/1/012027
- Vladimir Radosavljević, Vesna Milićević, Jelena Maksimović-Zorić, Ljubiša Veljović, Ksenija Nešić, Marija Pavlović, Dragana Ljubojević Pelić, Zoran Marković (2019). Sturgeon diseases in aquaculture, Arhiv Veterinarske Medicine, 12, 1, 5-20.
- Milica Živkov Baloš, Sandra Jakšić, Nenad Popov, Željko Mihaljev, Dragana Ljubojević Pelić (2019). Comparative study of water content in honey produced in different years. Arhiv veterinarske medicine, 12, 1, 43 – 53.
- Dragana Ljubojević. (2018). Chapter 6. Factors Affecting the Meat Quality of Common Carp Cyprinus carpio: pp 169-221. Biological Features, Ecology and Diseases and Control Measures. ISBN: 978-1-53614-024-8. Editors: Mustafizur Rahman, Ph.D. Dept. of Marine Science, Faculty of Science, IIUM, Kuantan, Pahang, Malaysia and Stephen R. Balcombe, Australian Rivers Institute, Griffith University, Nathan, Australia. https://novapublishers.com/shop/cyprinus-carpio-biological-features-ecology-and-diseases-and-control-measures/
- Sandra Jakšić, Radomir Ratajac, Nadežda Prica, Jelena Apić, Dragana Ljubojević, Marina Žekić Stošić, Milica Živkov Baloš (2018). Methods of Determination of Antibiotic Residues in Honey, Journal of Analytical Chemistry 73 (4): 317-324.https://link.springer.com/article/10.1134/S1061934818040044
- Jelena Babić, Brankica Kartalović, Snežana Škaljac, Suzana Vidaković, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Miroslav Ćirković, Vlado Teodorović. (2018). Reduction of polycyclic aromatic hydrocarbons in common carp meat smoked in traditional conditions. Food Additives and Contaminants Part B: Surveillance. 11:3, 208-213, https://doi.org/10.1080/19393210.2018.1484821
- Dragana Ljubojević (2017). Antibiotic Resistance in Fish. Trends in Fisheries and Aquatic Animal Health. Edited by Panagiotis Berillis, Bentham Science Publishers, 2017, 102-132., doi: 10.2174/97816810858071170101 https://ebooks.benthamscience.com/book/9781681085807/
- Milica Živkov-Baloš, Dragana Ljubojević, Sandra Jakšić (2017). The role and importance of vanadium, chromium and nickel in poultry diet. World’s Poultry Science Journal, 73 (1): 5-16. https://doi.org/10.1017/S0043933916000842
- Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Nikola Puvača, Dubravka Milanov (2017). Resistance to tetracycline in Escherichia coli isolates from poultry meat: Epidemiology, policy and perspective. World’s Poultry Science Journal, 73 (2): 409-417. https://doi.org/10.1017/S0043933917000216
- Nikola Puvača, Ljiljana Kostadinović, Sanja Popović, Jovanka Lević, Dragana Ljubojević, Vincenzo Tufarelli, Rade Jovanović, Tatjana Tasić, Predrag Ikonić, Dragomir Lukač (2016). Proximate composition, cholesterol concentration and lipid oxidation of meat from chickens fed dietary spice addition (Allium sativum, Piper nigrum, Capsicum annuum). Animal Production Science (ISSN 1836-0939), 56 (11): 1920-1927.http://dx.doi.org/10.1071/AN15115
- Dubravka Milanov, Bojana Prunić, Dragana Ljubojević (2017). Biofilm forming abilty of Salmonella enetrica serovar Tennessee isolates originating from feed. Veterinarski Arhiv, 87 (6): 691-702. https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.160609
- Radoslav Šević, Dragomir Lukač, Vitomir Vidović, Nikola Puvača, Božidar Savić, Dragana Ljubojević, Vladimir Tomović, Natalija Džinić (2017). Neki parametri nutritivnog kvaliteta mesa svinja rase mangulica i landras. Hemijska Industrija 71 (2): 111–118. http://dx.doi.org/10.2298/HEMIND140604071S
- Dubravka Milanov, Dragana Ljubojević, Ivana Čabarkapa, Neđeljko Karabasil, Maja Velhner (2017). Biofilm as risk factor for Salmonella contamination in various stages of poultry production. European Poultry Science, 81.; DOI: 10.1399/eps.2017.190 https://www.european-poultry-science.com/Biofilm-as-risk-factor-for-span-classws-name-Salmonellaspan-contamination-in-various-stages-of-poultry-production,QUlEPTU0NjcxODgmTUlEPTE2MTAxNA.html
- Dragana Ljubojević, Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković (2017). Evaluation of nutritive quality of common carp, Cyprinus carpio L. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 85 (2017): 012013. 59th International Meat Industry Conference MEATCON2017; 1–4. 10. 2017, Zlatibor, Serbia. doi :10.1088/1755-1315/85/1/012013.
- Jelena Petrović, Jelena Babić, Sandra Jakšić, Brankica Kartalović, Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković (2016). Fish Product–Borne Histamine Intoxication Outbreak and Survey of Imported Fish and Fish Products in Serbia. Journal of Food Protection, 79 (1): 90–94.; https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-15-190
- Dragana Ljubojević, Nikola Puvača, Miloš Pelić, Dalibor Todorović, Marko Pajić, Dubravka Milanov, Maja Velhner (2016). Epidemiological significance of poultry litter for spreading the antibiotic-resistant strains of Escherichia coli. World’s Poultry Science Journal, 72 (3): 485–494. https://doi.org/10.1017/S004393391600043X
- Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Dubravka Milanov (2016). The role of gulls (Laridae) in the emergence and spreading of antibiotic resistance in the environment. World’s Poultry Science Journal, 72 (4): 853-864. https://doi.org/10.1017/S0043933916000659
- Boris Župan, Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković, Vesna Ðorđević, Ivan Bogut (2016). Common carp response to the different concentration of linseed oil in diet. Slovenian Veterinary Research, 53 (1): 19-28. https://www.slovetres.si/index.php/SVR/article/view/24
- Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Miloš Pelić, Vesna Đorđević, Milica Živkov Baloš, Miroslav Ćirković (2016). Fatty acid composition, chemical composition and processing yield of traditional hot smoked common carp (Cyprinus carpio, L). Iranian Journal of Fisheries Sciences 15 (4): 1293-1306. http://jifro.ir/browse.php?a_id=1959&sid=1&slc_lang=en
- Nikola Puvača, Mirela Tomaš Simin, Dragana Ljubojević, Natalija Džinić, Ljiljana Kostadinović, Olivera Đuragić, Sanja Popović (2016). Garlic in broiler chicken nutrition: Emphasis on economic efficiency, chickens production coasts and breast meat quality parameters. Custos e @gronegócio on line – v. 12 (3): 260-272. http://www.custoseagronegocioonline.com.br/
- Dragana Ljubojević, Dubravka Milanov, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Vladimir Radosavljević, Miroslav Ćirković (2016). Escherichia coli in fish meat – current status and perspectives. Proceedings; Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016); Belgrade, Serbia; 22–24. 06. 2016; 210-218.
- Nikola Puvača, Dragana Ljubojević, Ljiljana Kostadinović, Jovanka Lević, Nedeljka Nikolova, Branislav Miščević, Tibor Könyves, Dragomir Lukač, Sanja Popović (2015). Spices and herbs in broilers nutrition: hot red pepper (Capsicum annuum) and its mode of action. World’s Poultry Science Journal, 71 (04): 683-688. ; https://doi.org/10.1017/S004393391500241X
- Nikola Puvača, Ljiljana Kostadinović, Dragana Ljubojević, Dragomir Lukač, Jovanka Lević, Sanja Popović, Nikolina Novakov, Bojana Vidović and Olivera Đuragić (2015). Effect of garlic, black pepper and hot red pepper on productive performances and blood lipid profile of broiler chickens. European Poultry Science, Archiv Fur Geflugelkunde, 79, DOI: 10.1399/eps.2015.73 https://www.european-poultry-science.com/Effect-of-garlic-black-pepper-and-hot-red-pepper-on-productive-performances-and-blood-lipid-profile-of-broiler-chickens,QUlEPTQ2MzA2NTAmTUlEPTE2MTAxNA.html
- Nikola Puvača, Mirela Tomaš Simin, Ljiljana Kostadinović, Dragomir Lukač, Dragana Ljubojević, Sanja Popović, Tatjana Tasić (2015). Economic efficiency coasts of broiler chicken production fed dietary garlic, black pepper and hot red pepper supplements. Environmental indicators: a study with the poultry agribusinesses, Custos e Agronegocio Online 11 (4): 422-436.http://www.custoseagronegocioonline.com.br/
- Dragana Ljubojević, Vladimir Radosavljević, Nikola Puvača, Milica Živkov Baloš, Vesna Ðorđević, Rade Jovanović, Miroslav Ćirković (2015). Interactive effects of dietary protein level and oil source on proximate composition and fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis 37: 44–50. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2014.09.005
- Nikola Puvača, Dragana Ljubojević, Ljiljana Kostadinović, Dragomir Lukač, Jovanka Lević, Sanja Popović, Olivera Đuragić (2015). Spices and herbs in broilers nutrition: Effects of garlic (Allium sativum L.) on broiler chicken production. World’s Poultry Science Journal, 71 (03): 533-538. https://doi.org/10.1017/S0043933915002214
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković (2015). Link between lipid quality of cyprinid fish species and human health. Proceedings „One Health – New Challenges“ First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015); Vrdnik, Srbija; 21 – 23. 05. 2015; 327 – 339.; https://niv.ns.ac.rs/Proceeding%20ISVM2015c.pdf
- Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Djordjevic, Vladimir Radosavljevic, Miloš Pelić, Miroslav Ćirković (2015). Potential Parasitic Hazards for Humans in Fish Meat. The 58th International Meat Industry Conference (MeatCon2015); Zlatibor, Srbija; 4-7. 10. 2015. Procedia Food Science Vol. 5: 172-175.; https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.049
- Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Đorđević (2015). Gajenje i kvalitet mesa šaranskih riba. Monografija. Izdavač: Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”. ISBN: 978-86-82871-31-6. https://www.tehnologijahrane.com/knjiga/gajenje-i-kvalitet-mesa-saranskih-riba
- Dragana Ljubojević, Miloš Pelić, Nikolina Novakov, Sava Lazić, Diana Lupulović, Miroslav Ćirković, Marijana Todorčević (2014). The establishment of the cell culture of preadypocytes of common carp (Cyprinus carpio, L.). Food and Feed Research, 41 (2): 103-108.
- Nikola Puvača, Dragomir Lukač, Drаgana Ljubojević, Vidica Stanaćev, Miloš Beuković, Ljiljana Kostadinović, Nada Plavša (2014). Fatty acid composition and regression prediction of fatty acid concentration in edible chicken tissues. World’s Poultry Science Journal, 70: 585-592. https://doi.org/10.1017/S0043933914000634
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković, Nikolina Novakov, Rade Jovanović, Snežana Janković, Vesna Đorđević, Zoran Mašić (2013). Productivity and Meat Nutrient in Fish: The Diet Effect. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 19 (1): 43-49.
- Dragana Ljubojević, Dejana Trbović, Jelena Lujić, Olivera Bjelić-Čabrilo, Desanka Kostić, Nikolina Novakov, Miroslav Ćirković (2013). Fatty Acid Composition of Fishes from Inland Waters. Bulgarian Journal of Agricultural Science, Supplements, 19 (1): 62-71.
- Nikolina Novakov, Olivera Bjelić-Čabrilo, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević, Jelena Lujic, Ivana Davidov, Milijan Jovanović (2013). Eustrongylidosis of European Catfish (Siluris glanis). Bulgarian Journal of Agricultural Science, Supplements, 19 (1): 72-76.
- Dragana Ljubojević, Miroslav Ćirković, Vesna Đorđević, Nikola Puvača, Dejana Trbović, Jovan Vukadinov, Nada Plavša (2013). Fat quality of marketable fresh water fish species in the Republic of Serbia. Czech Journal of Food Sciences, 31 (5): 445-450.
- Miroslav Ćirković, Nikolina Novakov, Nevenka Aleksić, Milijan Jovanović, Dragana Ljubojević, Radovan Babić, Vladimir Radosavljević (2013). Different manifestations Thelohanellus nikolskii infection in carp (Cyprinus carpio). Acta Veterinaria Belgrade, 63 (5-6): 687-697.
- Vesna Đorđević, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević (2013). Contamination of the Ecosystem with Organic Pollutants and its Impact on the Protection of Less Valuable Fish Species in Sava and Danube Rivers. International 57th Meat Industry Conference Meat and Meat Products- Perspectives of Sustainable Production, plenary paper published in the Conference Proceedings, 92-104, Belgrade 10-12. June 2013, Serbia.
- Nada Plavša, Vidica Stanaćev, Nikolina Milošević, Dragana Ljubojević, Nikola Puvača, Jelena Markov, Miroslav Ćirković (2012). Effect of fresh pilchards on production performance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum) nutrition. Journal of Animal and Plant Sciences, 22 (4): 915-918.
- Maja Marković, Miroslav Ćirković, Nevenka Aleksić, Nikolina Milošević, Olivera Bjelić-Čabrilo, Dragana Ljubojević, Ksenija Aksentijević, Marina Radojičić (2012). Posthodiplostomathosis in fish ponds. Acta Veterinaria, Belgrade, 62 (1): 101-109.
- Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević, Vesna Đorđević, Nikolina Novakov, Radivoj Petronijević, Vesna Matekalo-Sverak, Dejana Trbović (2012). The Breed Effect on Productivity and Meat Nutrient Compsition of Fish. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 18 (5): 775-780.
- Miroslav Ćirković, Dejana Trbović, Dragana Ljubojević (2011). Meat quality of fish farmed in polyculture in carp ponds in Republic of Serbia. International 56th Meat Industry Conference, plenary paper published in the issue of Meat Technology, 52(1): 106-121, dedicated to this conference, Tara 12-15. June 2011, Serbia.
Техничка решења (М80):
Ново техничко решење (метода) примењено на националном нивоу (M82 6,0):
Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Dušan Lazić, Nenad Popov, Suzana Vidaković Knežević, Nikolina Novakov, Dragana Ljubojević Pelić, „Tehnološki postupak integracije novog lanca vrednosti u vidu hrane za šarana u postojeći lanac proizvodnje klanične industrije“ Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo, 2022
Ljubojević Pelić Dragana, Živkov Baloš Milica, Pajić Marko, Knežević Slobodan, Vidaković Knežević Suzana, Pelić Miloš, Apić Jelena: Izrada nutritivnih deklaracija nakon optimizacije nutritivnog profila jaja.Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo, 2019
Jelena Babić, Miroslav Ćirković, Vlado Teodorović, Jelena Petrović, Nikolina Novakov, Brankica Kartalović, Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Suzana Vidaković, Đorđe Okanović (2018). Uticaj aktivnog uglja, zeolita i šljunka na smanjenje koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) kod proizvodnje toplo dimljenog šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Dejan Bugarski. Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Model praćenja eustrongiloza kod plemenitih grabljivica (som, smuđ i štuka) na ribnjacima i otvorenim vodama. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Milica Živkov Baloš, Rade Jovanović, Miroslav Ćirković (2018). Kompletna hrana za šarana sa dodatkom ulja uljane repice. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Đorđe Okanović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević Pelić, Nikolina Novakov, Miloš Pelić, Jelena Babić, Suzana Vidaković (2018). Barena kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2018. Projekat: TR31011
Битно побољшано техничко решење (М83 =4,0)
Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Brankica Kartalović, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Jelena Babić, Zoran Mažić (2014). Tehnološki postupak proizvodnje dimljenog mesa šarana na ekološki način. Novi proizvod i tehnologija; Projekat: TR 31011, Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje.
Ljiljana Kostadinović, Nikola Puvača, Sanja Popović, Jovanka Lević, Dragomir Lukač, Dragana Ljubojević, Sava Pavkov, Ivana Čabarkapa (2014). FITOZAČIN-Ž, mešavina začinskog bilja, (Allium sativum L., Piper nigrum L., Capsicum annuum L.), Dodatak hrani za živinu.
Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Dragana Ljubojević, Nikolina Novakov, Vesna Đorđević (2013). Tehnološki postupak proizvodnje kobasica od mesa ciprinida, Novi proizvod i tehnologija; Projekat: TR 31011: Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje.
Битно побољшан постојећи производ или технологија (М84=3)
Miroslav Ćirković, Nikolina Milošević, Maja Marković, Ksenija Palić, Dragana Ljubojević, Rade Jovanović, Jovanka Lević, Slavica Sredojević, Olivera Đuragić (2010). Kompletna hrana za ishranu jednogodišnjih mladunaca linjaka. Novi Sad, 2010.
Поделите ову страницу
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА
Log In
МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА
ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ