dr sci. vet. med. Jelena Vranešević (rođ. Babić), naučni saradnik
Odeljenje za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
.
jelenababic@niv.ns.ac.rs
021 4895 373
064 818 54 74
dr sci. vet. med. Jelena Vranešević (rođ. Babić), naučni saradnik
Odeljenje za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
Telefon: 021 489 5 3 73
Mobilni: 064 818 54 74
E-mail: jelenababic@niv.ns.ac.rs
Scopus Author ID: 56577978500
ORCID ID: 0000-0003-1202-6964
ResearchGate: Jelena-Vranesevic
APVNT broj: 4758
ID broj istraživača MPNTR R. Srbije: 130564
Google Scholar: I0HFWhoAAAAJ
Web of Science: AEM-7040-2022
Godina i mesto rođenja: 1988. godine u Kninu, Republika Hrvatska.
Naučna oblast: Biotehničke nauke, Veterinarstvo, Bezbednost hrane
Obrazovanje:
Doktorsku disertaciju na temu „Ispitivanje uticaja odabranih filtera na koncentraciju policikličnih aromatičnih ugljovodonika kod proizvodnje toplo dimljenog šarana“ odbranila na Katedri za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla, (mentori: prof. dr Vlado Teodorović i dr Miroslav Ćirković), Fakulteta veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu 2018. godine.
Master rad na temu „Uticaj broja spora Nosema apis/ceranae na razvoj pčelinjeg društva“ odbranila na Departmanu veterinarske medicine, (mentor: dr Aleksandar Potkonjak), Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu 2012. godine.
Osnovne studije završila na Departmanu veterinarske medicine, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu 2011. godine, sa prosečnom ocenom 8,81.
Srednju školu – Gimnaziju „Svetozar Marković“, opšti smer, završila u Novom Sadu 2006. godine.
Naučna zvanja:
2013. godine istraživač pripravnik,
2014. godine istraživač saradnik
Radno iskustvo: 11 godina
Profesionalno iskustvo:
- od aprila 2013. godine do danas, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad, Istraživač na odeljenju za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica
- od decembra 2011. do aprila 2013. godine – pripravnik u veterinarskoj ambulanti „BMV“ u Temerinu
Ekspertske oblasti:bezbednost hrane, higijena procesa proizvodnje, tehnologija proizvodnje hrane životinjskog porekla …
Osnovna istraživačka interesovanja: Bezbednost hrane, procesna higijena, tehnologija proizvodnje, parazitologija, mikrobiologija, organoleptika i prisustvo rezidua namirnica animalnog porekla, savremene metode u dijagnostici kontrole namirnica animalnog porekla, bolesti pčela
Glavne svakodnevne i istrživačke aktivnosti: Organoleptička ispitivanja namirnica animalnog porekla, mikrobiološka ispitivanja namirnica animalnog porekla, ispitivanje prisustva rezidua namirnica animalnog porekla, parazitološka ispitivanja namirnica animalnog porekla, ocena rezultata namirnica animalnog porekla, dijagnostika bolesti pčela- klinička i laboratorijska.
Članstvo u naučnim i stručnim udruženjima:
- Veterinarska komora Srbije
- Srpsko veterinarsko društvo
- Udruženje mikrobiologa Srbije
Rukovođenje i učešće u projektima:
- Naučno-istraživački projekat: Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitka i ekonomičnost proizvodnje- TR 31011 (2011 – 2014), koji se finansira od strane Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije
- Edukator na projektu prekogranične saradnje sa Hrvatskom: „PANONIAN BEE- increasing of competitiveness of beekeepers in the Cross-border Area“ koji se finansirao iz IPA fonda.
- Kratkoročni projekat od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2014. godini: „Determinacija rezidua antibiotika u medu primenom skrining metoda i metode tečna hromatografija visokih performansi (HPLC)“ koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj.
- Kratkoročni projekat od interesa za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2022. godini: „Upravljanje procesom dimljenja u cilju unapređenja bezbednosti proizvoda od mesa sa teritorije Vojvodine“, finansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, rukovodilac: dr Snežane Škaljac, viši naučni saradnik (Tehnološki fakultet).
Inovacioni vaučeri:
- Analiza menadžmenta procesa proizvodnje proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških kriterijuma; broj projekta: 1089; rukovodilac: dr Miloš Pelić.
- Unapređenje kvaliteta proizvoda od mleka praćenjem mikrobioloških i senzorskih parametara; broj projekta: 1129; rukovodilac: dr Dragana Ljubojević Pelić.
- Validacija roka trajanja svežeg svinjskog i junećeg mesa; broj projekta: 1182; rukovodilac: Suzana Vidaković Knežević, dr vet.
- Ispitivanje kriterijuma higijene procesa proizvodnje i deklarisanje proizvoda od mesa; broj projekta: 1189; rukovodilac: Suzana Vidaković Knežević, dr vet.
- Označavanje i deklarisanje proizvoda ribarstva – savremeni alat za osvajanje poverenja potrošača; broj projekta: 1190; rukovodilac: dr Miloš Pelić.
- Studije održivosti proizvoda od mesa upakovanih u vakuum i u MAP u cilju produženja roka trajanja; broj projekta: 1191; rukovodilac: dr Jelena Vranešević.
- Validacija tehnologije proizvodnje proizvoda od mesa podvrgnutih procesu dimljenja; broj projekta: 1192; rukovodilac: dr Jelena Vranešević.
Naučni časopisi:
Polycyclic Aromatic Compounds – recezent
Arhiv veterinarske medicine – tehnički urednik
Znanje stranih jezika:
engleski jezik, aktivno
nemački jezik, pasivno
Ostale veštine:
rad na računaru (Microsoft Office, napredni korisnik interneta, iskustvo sa WordPress-om)
vozačka dozvola „B“ kategorije
Odabrane reference:
Radovi objavljeni u naučnim časopisima međunarodnog značaja(M20):
Rad u vrhunskom međunarodnom časopisu – M21
- Jelena Babić, Suzana Vidaković, Marija Bošković, Milica Glišić, Brankica Kartalović, Snežana Škaljac, Aleksandra Nikolić, Miroslav Ćirković & Vlado Teodorović (2020) Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Common Carp (Cyprinus Carpio) in Direct Conditions Using Different Filters vs Indirect Conditions, Polycyclic Aromatic Compounds, 40:3, 889-897, DOI: 10.1080/10406638.2018.1506991
- Puljić Leona, Mastanjević Krešimir, Kartalović Brankica, Kovačević Dragan, Vranešević Jelena, Mastanjević Kristina (2019) The Influence of Different Smoking Procedures on the Content of 16 PAHs in Traditional Dry Cured Smoked Meat Hercegovačka Pečenica. Foods, ISSN 2304-8158, doi:10.3390/foods8120690
- Brankica Kartalović, Krešimir Mastanjević, Nikolina Novakov, Jelena Vranešević, Dragana Ljubojević Pelić, Leona Puljić, Kristina Habschied: Organochlorine Pesticides and PCBs in Traditionally and Industrially Smoked Pork Meat Products from Bosnia and Herzegovina, Foods, ISSN 2304-8158, 2020 (eng), 9, 97; doi:10.3390/foods9010097
- Škaljac Snežana, Jokanović Marija, Tomović Vladimir, Šojić Branislav, Ikonić Predrag, Peulić Tatjana, Ivić Maja, Vranešević Jelena, Kartalović Brankica (2020) Color Characteristics and Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons of Traditional Dry Fermented Sausages Throughout Processing in Controlled Conditions. Polycyclic Aromatic Compounds, ISSN 1040-6638, 2020 (eng), doi:10.1080/10406638.2020.1853183, 451-03-68/2020-14/200134 , 451-03-68/2020-14/200222
Rad u istaknutom međunarodnom časopisu – M22
- Petrović Jelena, Babić Jelena, Jakšić Sandra, Kartalović Brankica, Ljubojević Dragana, Ćirković Miroslav (2016) Fish Product-Borne Histamine Intoxication Outbreak and Survey of Imported Fish and Fish Products in Serbia. Journal of Food Protection, ISSN 0362-028X, 79, 1, 90-94, https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-15-190
- Kartalović Brankica, Novakov Nikolina, Mihaljev Željko, Petrović Jelena, Prica Nadežda, Babić Jelena, Ćirković Miroslav (2016) Organochlorine pesticides in canned tuna and sardines on the Serbian market. Food Additives and Contaminants Part B: Surveillance, ISSN 1939-3210, 9, 4, 299-304, https://ezproxy.nb.rs:2201/doi/full/10.1080/19393210.2016.1234004
- Jelena M. Babić, Brankica D. Kartalović, Snežana Škaljac, Suzana Vidaković, Dragana Ljubojević, Jelena M. Petrović, Miroslav A. Ćirković & Vlado Teodorović (2018) Reduction of polycyclic aromatic hydrocarbons in common carp meat smoked in traditional conditions, Food Additives & Contaminants: Part B, 11:3, 208-213, DOI: 10.1080/19393210.2018.1484821
- Krešimir M. Mastanjević, Brankica D. Kartalović, Jelena M. Vranešević, Nikolina J. Novakov & Kristina J. Habschied (2020) Polycyclic aromatic hydrocarbons in traditionally smoked Slavonska kobasica, Food Additives & Contaminants: Part B, DOI: 10.1080/19393210.2020.1712481
- Brankica Kartalović, Leona Puljić,Dragan Kovačević, Mateo Markovčić, Jelena Vranešević, Kristina Habschied, Krešimir Mastanjević (2022), The Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Slavonska slanina —Traditionally Smoked and Dry-Cured Bacon, Processes 2022, 10(2), 268; https://doi.org/10.3390/pr10020268
Rad u međunarodnom časopisu – M23
- Nikolic A, Djordjevic V, Paunovic N, Stefanovic S, Djuric S, Babic J, Vasilev D (2020) Can polyphenoles be used as natural preservatives in fermented sausages? Acta Veterinaria beograd, Vol 70, No 2, DOI: 10.2478/acve-2020-0016
- Vidaković Knežević Suzana, Kocić-Tanackov Sunčica, Kravić Snežana, Knežević Slobodan, Vranešević Jelena, Savić Radovanović Radoslava, Karabasil Neđeljko (2021) In vitro antibacterial activity of some essential oils against Salmonella Enteritidis and Salmonella Typhimurium isolated from meat. Journal of Food Safety and Food Quality, ISSN 0003-925X, 72, 1, str 4-11, doi:10.2376/0003-925X-72-4, TR31084, TR31071
- Petrović Jelena, Mirčeta Jovan, Babić Jelena, Malešević Miloš, Blagojević Bojan, Prodanov-Radulović Jasna, Antić Dragan: Salmonella in wild boars (sus scrofa): characterization and epidemiology = Salmonella kod divljih svinja (sus scrofa): karakterizacija i epidemiologija (2022) Acta veterinaria, ISSN 0567-8315, 72, 2, 184-194 UDK 599.731.111:591.2:[616.98:579.842.1/.2(497.113), UDK 639.111.1(497.113), doi:10.2478/acve-2022-0015
Rad u nacionalnom časopisu međunarodnog značaja – M24
- Sandra M. Jakšić, Željko A. Mihaljev, Brankica D. Kartalović, Jelena M. Babić, Suzana L. Vidaković, Milica M. Živkov Baloš (2018), Evaluation of elisa tests as screening methods for determination of antibiotics and sulfonamides in honey. Food & Feed Research, Volume 45, Issue 1, 11-18, DOI: 10.5937/FFR1801011J. UDK: 638.16:615.33:547.541.521
- Dubravka S. Milanov, Milan D. Đilas, Jelena M. Babić, Bojana Z. Prunić, Maja J. Velhner (2018) MALDI-TOF MS identification of Citrobacter youngae isolated from food. Food & Feed Research, Volume 45, Issue 2, 107-112, DOI: 10.5937/FFR1802107M UDK 579.84:616.98]:637.3
- Jelena Petrovic, Ratajac R, Vranešević J, Stojanov I, Prodanov Radulović J, Kartalović B. Antimicrobial drugs, pesticides and PAHs in honey (2021) Arhiv veterinarske medicine 2021, 14(2):35 – 47, https://doi.org/10.46784/eavm.v14i2.286
- Brankica Kartalovic, Jelena Vranešević, Jelena Petrović, Biljana Đurđević, Radomir Ratajac (2021) Detection of microplastic residues – developing a method for phthalates in honey. Archives of Veterinary Medicine, Arhiv veterinarske Arhiv veterinarske medicine 2021, 14(2):19 – 33, https://doi.org/10.46784/eavm.v14i2.285
- Jelena Aleksić Radojković1, Ivana Davidov, Aleksandra Aleksić Agelidis, Jelena Vranešević, Saša Ivanović (2022) The most common intentional poisoning of dogs and cats on the territory of the Republic of Serbia, Arhiv veterinarske medicine, Vol. 15, No. 1, 19 – 41.
- Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Jelena Vranešević, Suzana Vidaković Knežević, Bojana Prunić, Nikolina Novakov, Milica Živkov Baloš (2022) Deep pectoral myopathy in broiler chicken meat obtained from a supermarket – case report, literature review and preventive measures, Arhiv veterinarske medicine, Vol. 15, No. 1, 43- 53, 2022
Tehnička rešenja (M80)
- Petrović Jelena, Grgić Živoslav, Prodanov Radulović Jasna, Ratajac Radomir, Živkov Baloš Milica, Babić Jelena, Pušić Ivan (2016) Program monitoringa i kontrole silvatične trihineloze u endemskim područjima. Naučni institut za veterinarstvo, (TR31084), M81 8,0
- Babić Jelena, Ćirković Miroslav, Teodorović Vlado, Novakov Nikolina, Kartalović Brankica, Ljubojević Pelić Dragana, Pelić Miloš, Vidaković Suzana,Okanović Đorđe. Uticaj aktivnog uglja, zeolita i šljunka na smanjenje koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) kod proizvodnje toplo dimljenog šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. (M82 6,0)
- Ćirković Miroslav, Ljubojević Pelić Dragana, Novakov Nikolina, Pelić Miloš, Bugarski Dejan, Babić Jelena,Vidaković Suzana. Model praćenja eustrongiloza kod plemenitih grabljivica (som, smuđ i štuka) na ribnjacima i otvoreni vodama. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. (M82 6,0)
- Okanović Đorđe, Ćirković Miroslav, Ljubojević Pelić Dragana, Novakov Nikolina, Pelić Miloš, Babić Jelena, Vidaković Suzana. Barena kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. (M82 6,0)
- Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Brankica Kartalović, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Jelena Babić, Zoran Mažić (2014). Tehnološki postupak proizvodnje dimljenog mesa šarana na ekološki način. Novi proizvod i tehnologija; Projekat: TR 31011, Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje.
Nagrađeni radovi
- Babic Jelena (2009) AMERICAN FOULBROOD – the importance of early detecting, Proceedings, 34th International review of scientific papers of students of agriculture and veterinary medicine, Novi Sad, 174-180, II price)
- Babic Jelena (2010) The importance of early detection American foulbrood, Proceedings of students scientific papers, Vipusk 17, Moscow 2011, 429-432, II price
Brošure
- Babić J (2014) Kvalitet meda u prometu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, ISBN 978-86-82871-33-0;
- Babić J (2014) Quality of honey on the market, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, ISBN 978-86-82871-34-7;
- Babić J (2014) Kvaliteta meda u prometu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, ISBN 978-86-82871-35-4).