O PROJEKTU
Projekat: „Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje“ u okviru Programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period 2011 – 2019. (evidencioni broj 31011)
Rukovodilac projekta: Prof. dr Miroslav Ćirković
Rukovodioci projektnih zadataka: Dr Vesna Đorđević, Dr Dragana Ljubojević, Dr Snežana Simić
Broj istraživača angažovanih na projektu: 50
Organizacija koordinator : do 2013. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, a od 2013. Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ u Novom Sadu
Organizacije učesnici: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, Institut za veterinarstvo Srbije u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine u Beogradu, Institut za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu, Prirodnomatematički fakultet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, Medicinski fakultet u Novom Sadu, Prirodnomatematički fakultet u Novom Sadu (do 2015) i Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu.
Korisnici rezultata projekta: Fabrika stočne hrane „Komponenta„ d.o.o., Ribarska zadruga „Mošorin„, Ribarsko gazdinstvo „Ečka„ AD i Ribnjak Dvor DOO.
Kratak prikaz predmeta, sadržaja, ciljeva istraživanja i dobijenih rezultata: Masti iz hrane, bitno utiču na masnokiselinski sastav riba koji može da se modifikuje podešavanjem unosa odgovarajućih komponenti hranom. Istraživanjima na projektu je potvrđeno da se kvalitetno meso ribe može obezbediti samo kvalitetnom ishranom gde se vodi računa o procentualnoj zastupljenosti proteina, ali i o kvalitetu masti koje se ugrađuju u tkiva riba. Eksperimantalna istraživanja su obuhvatila upotrebu različitih vrsta ulja u kompletnim smešama za gajenje riba, ishranu riba u različitim sistemima proizvodnje , pre svega u poluintenzivnom gajenju šarana. Pored ulja, ispitivani su i efekti dodavanja probiotika, enzima, minerala i vitamina, kao i tehnološki postupci proizvodnje takve hrane. Izvršeno je poređenje kvaliteta riba iz oglednih grupa sa ribama iz otvorenih voda, kao i morskim ribama. Ispitani su i ekonomski efekti različitih načina ribarske proizvodnje. Utvrđeni su načini da se na najbolji i najoptimalniji način pripremi ribnjak, kako nepovoljni ambijentalni uslovi ne bi negativno uticali na nivo proizvodnje, gubitke, odnosno na ekonomske efekte. Akcenat je bio i na kontinuiranom praćenju zdravstvenog stanja riba sa posebnom pažnjom na faktore nastanka bolesti riba u akvakulturi i načine prevencije, dijagnostike i terapije. Praćen je uticaj promena ekoloških faktora u različitim sezonama na kvantitativni i kvalitativni sastav bioloških zajednica u akumulacijama. Izvršena je ocena ekološkog potencijala različitih akumulacija na teritoriji Republike Srbije. Procenjivan je kvalitet vode kao životnog staništa riba. Vršena su istraživanja vezana za bezbednost mesa ribe i proizvoda od riba, uključujući i istraživanja vezana za prisustvo i distribuciju različitih rezidua u tkivima šarana. Pored toga, urađena su i istraživanja vezana za kvalitet mesa riba, kao i proizvoda od mesa riba.