Одељење за хемијска и радиолошка испитивања- Одељење 220
Одељење за хемијска и радилошка испитивања је организациона јединица у којој се врше хемијска и имуно-хемијска испитивања хране и хране за животиње. Поред метода за испитивања хране, на Одељењу су развијене и примењују се хемијскo-физичке методе испитивања лекова и биолошког материјала, као и површинске, подземне и отпадне воде.
Лабораторијска испитивања укључују одређивање:
- органских и неорганских резидуа у храни и води (токсични елементи, микотоксини, радијационо-хемијско загађење и других резидуа и загађивача хране) и
- параметара квалитета хране и хране за животиње.
Своје активности ово Одељење реализује кроз уговорну сарадњу, сарадњу са ветеринарском инспекцијом и учешћем на бројним домаћим и међународним истраживачким пројектима.
У лабораторијама Одељења врше се и испитивања у сарадњи са клиничком и епизоотиолошком службом Института у циљу решавања проблема у сточарским производним објектима и објектима за производњу хране.
Према захтевима стандарда SRPS ISO/IEC 17025, методе испитивања су акредитоване од 2004. године.
У раду ове организационе јединице користе се савремене инструменталне технике, као што су индуковано куплована плазма са масеном детекцијом (ICP-MS), гама и бета спектрометрија, течна хроматографија (HPLC), атомска апсорпциона спектрофотометрија (AAS), тотално сагоревање (Dumas метод), NIR и ELISA технике. Осим наведених техника развијене су и следеће: гравиметрија, волуметрија, спектрофотометрија, пламена фотометрија, ацидобутирометрија, манометрија, потенциометрија и кондуктометрија. Између бројних техника којима располажемо, издвајамо следеће:
Индуковано куплована плазма са масеном детекцијом (ICP-MS)
Техника индуковане купловане плазме са масеном детекцијом сматра се једном од најпрецизнијих и најтачнијих техника у инструменталној анализи. Помоћу ICP технике одређујемо већи број метала и неметала (> 60 елемената) са веома ниском детекционом границом (за већину елемената границе детекције до делова ppb) у храни, води, биолошком материјалу и узорцима из животне средине.
Атомска апсорпциона спектрофотометрија (AAS)
Атомска апсорпциона спектроскопија је спектроаналитичка техника за квалитативно и квантитативно одређивање хемијских елемента користећи апсорпцију оптичке радијације (светлости) слободним атомима у гасном стању.
Граница детекције је виша него код ICP-MS технике и из тог разлога је примењујемо за одређивање низа хемијских елемената (Cu, Zn, Fe, Mn, Co, Mg, Na, Ca, Se, Sn…) у храни, води и храни за животиње са већим садржајем испитиваних елемената.
Спектрофотометрија
Спектрофотометрија подразумева употребу спектрофотометара којим се врши квантитативно мерење рефлективних или трансмисионих особина материјала као функција таласне дужине. Овом техником брзо и поуздано одређујемо садржај: нитрита (у храни), фосфора (у храни и храни за животиње) као и хидроксипролина (у месу и производима од меса).
Високопритисна течна хроматографија (HPLC)
Овом поузданом и прецизном техником одређујемо шећерни профил меда и хидрокси-метилфурфурол (HMF) у меду. Као референтна метода ова техника користи се и за одређивање Афлатоксина М1 у млеку и производима од млека, као и за одређивање хистамина у риби и производима од рибе.
ELISA технике
Вршимо одређивање садржаја следећих микотоксина у храни за животиње: Охратоксин А, Зеараленон, Деоксиниваленола, Т-2 токсина, Фумонизина, Афлатоксина B1. У понуди одељења је и одређивање Афлатоксина М1, као и хистамина у риби и производима од рибе.
„NIR“ анализатор
„NIR“ анализатор користи блиско инфрацрвену област за одређивање карактеристика хране и хране за животиње.
Овом техником у производима од меса, одређујемо: садржај влаге, укупне масти, протеина и хидроксипролина (колаген и колаген у укупним протеинима меса).
Радијациона хигијена
Гама-спектрометријском техником одређујемо гама емитере (Цезијум-137; Радијум-226; Торијум-232; Калијум-40; Уран-235 и 238; Стронцијум-90) у храни, храни за животиње, води, минералним ђубривима, земљишту и предметима опште употребе.
Применом методe екстракције са ТБФ oдређујемо и Стронцијум-90 у храни, храни за животиње, води, земљишту и минералним ђубривима.
Техника тоталног сагоревања и одређивање укупног азота
Овом брзом, еколошком и прецизном техником одређујемо укупан азот (N%) и на основу садржаја азота, садржај протеина у млеку, месу и храни за животиње.
Сарадници на Одељењу:
Јелена Менићанин
Технички сарадник
телефон: 021/4895 365
Кристина Станишић
Технички сарадник
телефон: 021/4895 361
Драгица Софинкић
Технички сарадник
телефон: 021/4895 365
Драгана Рајак
Технички сарадник
телефон: 021/4895 365