Неке чињенице о квалитету меду које можда нисте знали
Данас је нашем тржишту најчешће заступљен врцани мед и мед у саћу или са деловима саћа. Врцани мед се добија физичком екстракијом меда центрифугалном силом у специјализованим уређајима за врцање меда (врцаљке). Медљиковац је производ који пчеле производе сакупљањем екскрета инсеката (Хемиптера), који се хране соковима са живих делова биљака или секрета са живих делова биљака.Мед може бити монофолоран или полофлорни, односно да је већински скупљен од нектара једне или више биљака. Правило је да је монофлорни мед онај који садржи најмање 45% поленових зрнаца једне биљне врсте. Постоје изузеци, тако да се као монофлорни мед може и декларисати и: сунцукретов мед ако има најмање 30% поленових зрнаца од ове биљке, багремов мед ако има најмање 20% ове врсте, липов мед минимално 25%, уљана репица најмање 60%, мед од кестена најмање 85% поленових зрнаца ове биљен врсте итд. Сигурно нисте знали да липов мед са Фрушке Горе има преко 60% поленових зрнаца ове биљке! Минерални састав меда утиче на боју меда. Тамне врсте меда су богатији минералним материјама. Сунцукретов мед има нижу концентрацију меда у поређењу са медом од кестена, ливадским медом и медљиком. Електрична проводљивост меда је повезана са конценрацијом минералних материја у меду. Мед који има већу концентрацијумеда има већу елетричну проводљовст, тако да мед тамније боје има већу елетричну проводљивост од меда светле боје.Количина воде у меду не сме да прелази 20%. Уколико мед садржи више воде од 20% , значи да је врцан, када процес прераде некара у мед у кошници јоп није финализован, а такав мед је склон процесима врења и може да ускисне. Диастраза је ензим који се налази у меду и стварају га пчеле у процесу прераде нектара у мед. Овај ензим разлаже сложене сећере (скроб) на просте шећере. Уколико је активност овог ензима смањена, ова чињеница нам говори да је мед повргнут термичком третману или је предуго складиштенОва вредност меда не сме да буде мања од 8. За квалите меда такође је битан параметар укупна количина простих шећера у меду, фруктозе и глукозе. Количина оба ова проста шећера не сме бити мања од 60г у 100г меда, док је у медљиковцу ова вредност 45г на 100г овог производа. Сахарозе у меду не сме бити више од 5г на 100г у меду, а неки од изузетака су мед од багрема и луцерке који не сме да има више од 10г на 100г ове врсте меда.Параметар који се обавезно проверава при контроли меда је хидроксиметилфурфурол (ХМФ). Овај параметар показује да ли је мед био термички обрађен односно загреван, јер се ова материја ствара приликом загревања меда. Вредност овог параметра за већину медова не сме да буде већа од 40 мг/кг, изузетак је мед који потиче из тропских подручја где ова вредност не сме да прелази 80мг/кг.Мед не сме да садржи адитиве, пестициде ,антибиотице и тешке метале.Мед и други пчелињи производи могу послужити као одлични индикатори загађености животне средине.
Share this entry
ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА
Log In
МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА
ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ