• КАТАЛОГ УСЛУГА
  • ЗАХТЕВ ЗА ИСПИТИВАЊЕ
  • Захтев за сарадњу
Пријем узорака пон-пет, 7-15 сати: 021/48 95 333, 48 95 334, 48 95 335, 48 95 337; дежурни телефон пон-нед, после 15 сати: 064/818 54 38.
НАУЧНИ ИНСТИТУТ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО "НОВИ САД"
  • Почетак
  • Вести
  • О нама
  • Истраживачки тим
  • Одељења
  • Пројекти
  • Архив вет.мед.
  • Контакт
  • English
  • Search
  • Menu Menu
  • Mail
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
You are here: Home1 / tim2 / Jelena_Babic

др сци. вет. мед. Јелена Вранешевић (рођ. Бабић), научни сарадник

Одељење за микробиолошка и сензорска испитивања намирница

.

jelenababic@niv.ns.ac.rs

021 4895 373

 064 818 54 74

др сци. вет. мед. Јелена Вранешевић, истраживач сарадник

Биографија

др  сци. вет. мед. Јелена Вранешевић (рођ. Бабић), научни сарадник

Одељењe за микробиолошка и сензорска испитивања намирница

Телефон: 021 489 5 3 73

Мобилни: 064 818 54 74

E-mail: jelenababic@niv.ns.ac.rs

Scopus Author ID: 56577978500

ORCID ID: 0000-0003-1202-6964

ResearchGate: Jelena-Vranesevic

АПВНТ број: 4758

ИД број истраживача МПНТР Р. Србије: 130564

Google Scholar: I0HFWhoAAAAJ

Web of Science: AEM-7040-2022

Година и место рођења: 1988. године у Книну, Република Хрватска.

Научна област: Биотехничке науке, Ветеринарство, Безбедност хране

Образовање:

Докторску дисертацију на тему „Испитивање утицаја одабраних филтера на концентрацију полицикличних ароматичних угљоводоника код производње топло димљеног шарана“ одбранила на Катедри за хигијену и технологију намирница анималног порекла,  (ментори: проф. др Владо Теодоровић и др Мирослав Ћирковић), Факултета ветеринарске медицине, Универзитета у Београду 2018. године.

Мастер рад на тему „Утицај броја спора Nosema apis/ceranae на развој пчелињег друштва“ одбранила на Департману ветеринарске медицине,  (ментор: др Александар Поткоњак), Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду 2012. године.

Основне студије завршила на Департману ветеринарске медицине, Пољопривредног факултета, Универзитета у Новом Саду 2011. године, са просечном оценом 8,81.

Средњу школу – Гимназију „Светозар Марковић“, општи смер, завршила у Новом Саду 2006. године.

Научна звања:

2013. године истраживач приправник,

2014. године истраживач сарадник

Радно искуство: 11 година

Професионално искуство:

  • од априла 2013. године до данас, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“, Нови Сад, Истраживач на одељењу за микробиолошка и сензорска испитивања намирница
  • од децембра 2011. до априла 2013. године – приправник у ветеринарској амбуланти „БМВ“ у Темерину

Експертске области:безбедност хране, хигијена процеса производње, технологија производње хране животињског порекла …

Основна истраживачка интересовања: Безбедност хране, процесна хигијена, технологија производње, паразитологија, микробиологија, органолептика и присуство резидуа намирница анималног порекла, савремене методе у дијагностици контроле намирница анималног порекла, болести пчела

Главне свакодневне и истрживачке активности: Органолептичка испитивања намирница анималног порекла, микробиолошка испитивања намирница анималног порекла, испитивање присуства резидуа намирница анималног порекла, паразитолошка испитивања намирница анималног порекла, оцена резултата намирница анималног порекла, дијагностика болести пчела- клиничка и лабораторијска.

Чланство у научним и стручним удружењима:

  • Ветеринарска комора Србије
  • Српско ветеринарско друштво
  • Удружење микробиолога Србије

Руковођење и учешће у пројектима:

  • Научно-истраживачки пројекат: Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалитет меса, губитка и економичност производње- ТР 31011 (2011 – 2014), који се финансира од стране Министарства просвете и науке Републике Србије
  • Едукатор на пројекту прекограничне сарадње са Хрватском: „PANONIAN BEE- increasing of competitiveness of beekeepers in the Cross-border Area“ који се финансирао из ИПА фонда.
  • Краткорочни пројекат од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини у 2014. години: „Детерминација резидуа антибиотика у меду применом скрининг метода и методе течна хроматографија високих перформанси (ХПЛЦ)“ који је финансирао Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој.
  • Краткорочни пројекат од интереса за развој научноистраживачке делатности у Аутономној покрајини Војводини у 2022. години: „Управљање процесом димљења у циљу унапређења безбедности производа од меса са територије Војводине“, финансира Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, руководилац: др Снежане Шкаљац, виши научни сарадник (Технолошки факултет).

Иновациони ваучери:

  • Анализа менаџмента процеса производње производа од млека праћењем микробиолошких критеријума; број пројекта: 1089; руководилац: др Милош Пелић.
  • Унапређење квалитета производа од млека праћењем микробиолошких и сензорских параметара; број пројекта: 1129; руководилац: др Драгана Љубојевић Пелић.
  • Валидација рока трајања свежег свињског и јунећег меса; број пројекта: 1182; руководилац: Сузана Видаковић Кнежевић, др вет.
  • Испитивање критеријума хигијене процеса производње и декларисање производа од меса; број пројекта: 1189; руководилац: Сузана Видаковић Кнежевић, др вет.
  • Означавање и декларисање производа рибарства – савремени алат за освајање поверења потрошача; број пројекта: 1190; руководилац: др Милош Пелић.
  • Студије одрживости производа од меса упакованих у вакуум и у МАП у циљу продужења рока трајања; број пројекта: 1191; руководилац: др Јелена Вранешевић.
  • Валидација технологије производње производа од меса подвргнутих процесу димљења; број пројекта: 1192; руководилац: др Јелена Вранешевић.

Научни часописи:

Polycyclic Aromatic Compounds – рецезент

Архив ветеринарске медицине – технички уредник

Знање страних језика:

енглески језик, активно

немачки језик, пасивно

Остале вештине:

рад на рачунару (Microsoft Office, напредни корисник интернета, искуство са WordPress-om)

возачка дозвола „Б“ категорије

Библиографија

Одабране референце:

Радови објављени у научним часописима међународног значаја(М20):

Рад у врхунском међународном часопису – M21

  1. Jelena Babić, Suzana Vidaković, Marija Bošković, Milica Glišić, Brankica Kartalović, Snežana Škaljac, Aleksandra Nikolić, Miroslav Ćirković & Vlado Teodorović (2020) Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Common Carp (Cyprinus Carpio) in Direct Conditions Using Different Filters vs Indirect Conditions, Polycyclic Aromatic Compounds, 40:3, 889-897, DOI: 10.1080/10406638.2018.1506991
  2. Puljić Leona, Mastanjević Krešimir, Kartalović Brankica, Kovačević Dragan, Vranešević Jelena, Mastanjević Kristina (2019) The Influence of Different Smoking Procedures on the Content of 16 PAHs in Traditional Dry Cured Smoked Meat Hercegovačka Pečenica. Foods, ISSN 2304-8158, doi:10.3390/foods8120690
  3. Brankica Kartalović, Krešimir Mastanjević, Nikolina Novakov, Jelena Vranešević, Dragana Ljubojević Pelić, Leona Puljić, Kristina Habschied: Organochlorine Pesticides and PCBs in Traditionally and Industrially Smoked Pork Meat Products from Bosnia and Herzegovina, Foods, ISSN 2304-8158, 2020 (eng), 9, 97; doi:10.3390/foods9010097
  4. Škaljac Snežana, Jokanović Marija, Tomović Vladimir, Šojić Branislav, Ikonić Predrag, Peulić Tatjana, Ivić Maja, Vranešević Jelena, Kartalović Brankica (2020) Color Characteristics and Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons of Traditional Dry Fermented Sausages Throughout Processing in Controlled Conditions. Polycyclic Aromatic Compounds, ISSN 1040-6638, 2020 (eng), doi:10.1080/10406638.2020.1853183, 451-03-68/2020-14/200134 , 451-03-68/2020-14/200222

 Рад у истакнутом међународном часопису – M22

  1. Petrović Jelena, Babić Jelena, Jakšić Sandra, Kartalović Brankica, Ljubojević Dragana, Ćirković Miroslav (2016) Fish Product-Borne Histamine Intoxication Outbreak and Survey of Imported Fish and Fish Products in Serbia. Journal of Food Protection, ISSN 0362-028X, 79, 1, 90-94, https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-15-190
  2. Kartalović Brankica, Novakov Nikolina, Mihaljev Željko, Petrović Jelena, Prica Nadežda, Babić Jelena, Ćirković Miroslav (2016) Organochlorine pesticides in canned tuna and sardines on the Serbian market. Food Additives and Contaminants Part B: Surveillance, ISSN 1939-3210, 9, 4, 299-304, https://ezproxy.nb.rs:2201/doi/full/10.1080/19393210.2016.1234004
  3. Jelena M. Babić, Brankica D. Kartalović, Snežana Škaljac, Suzana Vidaković, Dragana Ljubojević, Jelena M. Petrović, Miroslav A. Ćirković & Vlado Teodorović (2018) Reduction of polycyclic aromatic hydrocarbons in common carp meat smoked in traditional conditions, Food Additives & Contaminants: Part B, 11:3, 208-213, DOI: 10.1080/19393210.2018.1484821
  4. Krešimir M. Mastanjević, Brankica D. Kartalović, Jelena M. Vranešević, Nikolina J. Novakov & Kristina J. Habschied (2020) Polycyclic aromatic hydrocarbons in traditionally smoked Slavonska kobasica, Food Additives & Contaminants: Part B, DOI: 10.1080/19393210.2020.1712481
  5. Brankica Kartalović, Leona Puljić,Dragan Kovačević, Mateo Markovčić, Jelena Vranešević, Kristina Habschied, Krešimir Mastanjević (2022), The Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Slavonska slanina —Traditionally Smoked and Dry-Cured Bacon, Processes 2022, 10(2), 268; https://doi.org/10.3390/pr10020268

Рад у међународном часопису – M23

  1. Nikolic A, Djordjevic V, Paunovic N, Stefanovic S, Djuric S, Babic J, Vasilev D (2020) Can polyphenoles be used as natural preservatives in fermented sausages? Acta Veterinaria beograd, Vol 70, No 2, DOI: 10.2478/acve-2020-0016
  2. Vidaković Knežević Suzana, Kocić-Tanackov Sunčica, Kravić Snežana, Knežević Slobodan, Vranešević Jelena, Savić Radovanović Radoslava, Karabasil Neđeljko (2021) In vitro antibacterial activity of some essential oils against Salmonella Enteritidis and Salmonella Typhimurium isolated from meat. Journal of Food Safety and Food Quality, ISSN 0003-925X, 72, 1, str 4-11, doi:10.2376/0003-925X-72-4, TR31084, TR31071
  3. Petrović Jelena, Mirčeta Jovan, Babić Jelena, Malešević Miloš, Blagojević Bojan, Prodanov-Radulović Jasna, Antić Dragan: Salmonella in wild boars (sus scrofa): characterization and epidemiology = Salmonella kod divljih svinja (sus scrofa): karakterizacija i epidemiologija (2022) Acta veterinaria, ISSN 0567-8315, 72, 2, 184-194 UDK 599.731.111:591.2:[616.98:579.842.1/.2(497.113), UDK 639.111.1(497.113), doi:10.2478/acve-2022-0015

Рад у националном часопису међународног значаја – M24

  1. Sandra M. Jakšić, Željko A. Mihaljev, Brankica D. Kartalović, Jelena M. Babić, Suzana L. Vidaković, Milica M. Živkov Baloš (2018), Evaluation of elisa tests as screening methods for determination of antibiotics and sulfonamides in honey. Food & Feed Research, Volume 45, Issue 1, 11-18, DOI: 10.5937/FFR1801011J. UDK: 638.16:615.33:547.541.521
  2. Dubravka S. Milanov, Milan D. Đilas, Jelena М. Babić, Bojana Z. Prunić, Maja Ј. Velhner (2018) MALDI-TOF MS identification of Citrobacter youngae isolated from food. Food & Feed Research, Volume 45, Issue 2, 107-112, DOI: 10.5937/FFR1802107M UDK 579.84:616.98]:637.3
  1. Jelena Petrovic, Ratajac R, Vranešević J, Stojanov I, Prodanov Radulović J, Kartalović B. Antimicrobial drugs, pesticides and PAHs in honey (2021) Arhiv veterinarske medicine 2021, 14(2):35 – 47, https://doi.org/10.46784/eavm.v14i2.286
  2. Brankica Kartalovic, Jelena Vranešević, Jelena Petrović, Biljana Đurđević, Radomir Ratajac (2021) Detection of microplastic residues – developing a method for phthalates in honey. Archives of Veterinary Medicine, Arhiv veterinarske Arhiv veterinarske medicine 2021, 14(2):19 – 33, https://doi.org/10.46784/eavm.v14i2.285
  3. Jelena Aleksić Radojković1, Ivana Davidov, Aleksandra Aleksić Agelidis, Jelena Vranešević, Saša Ivanović (2022) The most common intentional poisoning of dogs and cats on the territory of the Republic of Serbia, Arhiv veterinarske medicine, Vol. 15, No. 1, 19 – 41.
  4. Dragana Ljubojević Pelić, Miloš Pelić, Jelena Vranešević, Suzana Vidaković Knežević, Bojana Prunić, Nikolina Novakov, Milica Živkov Baloš (2022) Deep pectoral myopathy in broiler chicken meat obtained from a supermarket – case report, literature review and preventive measures, Arhiv veterinarske medicine, Vol. 15, No. 1, 43- 53, 2022

 Техничка решења (М80)

  1. Petrović Jelena, Grgić Živoslav, Prodanov Radulović Jasna, Ratajac Radomir, Živkov Baloš Milica, Babić Jelena, Pušić Ivan (2016) Program monitoringa i kontrole silvatične trihineloze u endemskim područjima. Naučni institut za veterinarstvo, (TR31084), M81 8,0
  2. Babić Jelena, Ćirković Miroslav, Teodorović Vlado, Novakov Nikolina, Kartalović Brankica, Ljubojević Pelić Dragana, Pelić Miloš, Vidaković Suzana,Okanović Đorđe. Uticaj aktivnog uglja, zeolita i šljunka na smanjenje koncentracije policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) kod proizvodnje toplo dimljenog šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. (M82 6,0)
  3. Ćirković Miroslav, Ljubojević Pelić Dragana, Novakov Nikolina, Pelić Miloš, Bugarski Dejan, Babić Jelena,Vidaković Suzana. Model praćenja eustrongiloza kod plemenitih grabljivica (som, smuđ i štuka) na ribnjacima i otvoreni vodama. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. (M82 6,0)
  4. Okanović Đorđe, Ćirković Miroslav, Ljubojević Pelić Dragana, Novakov Nikolina, Pelić Miloš, Babić Jelena, Vidaković Suzana. Barena kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, 2017. (M82 6,0)
  1. Miroslav Ćirković, Đorđe Okanović, Brankica Kartalović, Miloš Pelić, Dragana Ljubojević, Jelena Petrović, Jelena Babić, Zoran Mažić (2014). Tehnološki postupak proizvodnje dimljenog mesa šarana na ekološki način. Novi proizvod i tehnologija; Projekat: TR 31011, Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvaltet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje.

Награђени радови

  1. Babic Jelena (2009) AMERICAN FOULBROOD – the importance of early detecting, Proceedings, 34th International review of scientific papers of students of agriculture and veterinary medicine, Novi Sad, 174-180, II price)
  2. Babic Jelena (2010) The importance of early detection American foulbrood, Proceedings of students scientific papers, Vipusk 17, Moscow 2011, 429-432, II price

Брошуре

  1. Babić J (2014) Kvalitet meda u prometu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, ISBN 978-86-82871-33-0;
  2. Babić J (2014) Quality of honey on the market, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, ISBN 978-86-82871-34-7;
  3. Babić J (2014) Kvaliteta meda u prometu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“,  ISBN 978-86-82871-35-4).

 

Поделите ову страницу
  • Share on Facebook
  • Share by Mail

ПРАТИТЕ НАС НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА

ФЕЈСБУК  / ИНСТАГРАМ

Log In

ИНСТИТУТ

МИ СМО ПОУЗДАН ПАРТНЕР НА ЕУ ПРОЈЕКТИМА

ПОГЛЕДАЈТЕ ПРОФИЛ ИНСТИТУТА НА ЕУ ПОРТАЛУ

 

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА

ПРЕУЗИМАЊЕ

ПРЕУЗИМАЊЕ РАЗНИХ ДОКУМЕНАТА

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ

ПОЛИТИКА РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ
ПЛАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ

Одабир писма

Ћирилица | Latinica

РЕПОЗИТОРИЈУМ

РЕПОЗИТОРИЈУМ ИНСТИТУТА

ЦТТ

ЦЕНТАР ЗА ТРАНСФЕР ТЕХНОЛОГИЈА И ИНОВАЦИЈЕ

Scroll to top

Овај сајт користи колачиће. Даље коришћење садржаја нашег сајта, подразумева Ваш пристанак на употребу основних колачића који су неопходни за функционалност нашег сајта.

ПРИХВАТИПолитика приватностиПолитика употребе колачића

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Политика приватности
Accept settingsHide notification only
Позови дежурни број