COVID-19 ТЕСТИРАЊЕ НА НАУЧНОМ ИНСТИТУТУ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО “НОВИ САД” И ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ У ТОКУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ВЕЗАНОГ ЗА SARS-CoV-2 ПАНДЕМИЈУ 

COVID-19 вирусолошка лабораторија

COVID-19 тестирања у оквиру Одењења за вирусологију Научног института за ветеринарство “Нови Сад”

Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ је почео са тестирањима 29 марта и до сада је константно и свакодневно укључен у мрежу лабораторија које тестирају узорке људи на присуство SARS-CoV-2 вируса. Институт располаже са савременом опремом и обученим кадром које је у стању да врши дијагностику вируса код животиња и код људи.  Изврсна опремљеност, стручност и искуство кадра Одељења за вирусологију су  определиле  Научни институ за ветеринарство “Нови Сад”да буде на првој линији одбране у смислу брзе и прецизне ране детекције вируса у великом броју узорака код избијања заразних болести како код животиња, тако и код људи.

Заједно са Институтом за јавно здравље Војводине у Новом Саду тестирамо све узорке који се прикупе на подручју Војводине. Основни принцип је да се узорци узети током дана тестирају истог дана, а максимално у року од 24 сата, што је за сада успешно спроведено, захваљујући фанатичној посвећености људства наше установе. Дневни капацитет лабораторије је 200 узорака али је тај број и пребачен у већем броју случајева. До сада смо тестирали преко 3500 узорака.

Поред лабораторијске дијагностике SARS-CoV-2 вируса,  Институт је  укључен и на дезинфекција стамбених јединица (улази у зграде, ходници, заједничке просторије и друго) и јавних површина на подручју Града Новог Сада. Захваљујући опреми за дезинфекцију и стручном кадру Института,  укупно је до сада, дезинфиковано преко 1.200 стамбених јединица и у више наврата комплетне јавне површине у приградским насељима (Руменка, Степановићево, Кисач, Ченеј, Клиса, Шангај).

Опрема за дезинфекцију јавних површина

Научни институт за ветеринарство “Нови Сад” располаже савременом опремом за дезинфекцију, која је у свакодневној употреби у спречавању ширења COVID-19 инфекције

Позови дежурни број