Jelena Babić, DVM – master

Kontakt:


Telefon: 021 4895 371
Mobilni: 064 818 54 74
E-mail: jelenababic@niv.ns.ac.rs

 

Jelena Babić, DVM- master, istraživač saradnik

Datum rođenja: 08.06.1988. godine u Kninu

Naučna oblast: Biotehničke nauke, Veterinarstvo, Bezbednost hrane

Obrazovanje:

  • Osnovne studije završila na Departmanu za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu 2011. godine
  • Master rad na temu “Uticaj broja spora Nosema apis/ ceranae na razvoj pčelinjeg društva” odbranila na Departmanu za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu 2012. godine
  • Doktorske studije na Fakultetu veterinasrke medicine, Univerziteta u Beogradu – 3. godina

Državni ispit:

  • 2013. godine

Broj licence:

3367

Naučna zvanja:

  • 2013. godine – istraživač pripravnik
  • 2014. godine – istraživač saradnik

Profesionalno iskustvo:

  • od decembra 2011. do aprila 2013. godine (pripravnik u veterinarskoj ambulanti „BMV“, Temerin)
  • od aprila 2013. godine do danas (Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad)

Osnovna istraživačka interesovanja:

  • Bezbednost hrane- procesna higijena, tehnologija proizvodnje, parazitologija, mikrobiologija, organoleptika i prisustvo rezidua namirnica animalnog porekla
  • Savremene metode u dijagnostici kontrole namirnica animalnog porekla
  • Bolesti pčela

Glavne svakodnevne i istraživačke aktivnosti:

  • Organoleptička ispitivanja namirnica animalnog porekla
  • Mikrobiološka ispitivanja namirnica animalnog porekla
  • Ispitivanje prisustva rezidua namirnica animalnog porekla
  • Parazitološka ispitivanja namirnica animalnog porekla
  • Ocena rezultata namirnica animalnog porekla
  • Dijagnostika bolesti pčela- klinička i laboratorijska

Izbor publikacija (5-10):

  1. Babic Jelena (2010): The importance of early detection American foulbrood”, Proceedings of students scientific papers, Vipusk 17, Moscow 2011, 429-432, II price
  2. Petrovic J, Babić J, Jaksic S, Kartalovic B, Ljubojevic D, Cirkovic M. (2016): Fish Product-Borne Histamine Intoxication Outbreak and Survey of Imported Fish and Fish Products in Serbia, J Food Prot. 2016 Jan;79(1):90-4. doi: 10.4315/0362-028X.JFP-15-190
  3. Kartalovic B, Novakov N, Mihaljev Ž, Petrović J, Prica N, Babić J, Ćirković M (2016): Organochlorine pesticides in canned tuna i sardines on the Serbian market. Food Additives Contaminants: Part B, ISSN 1939-3210, 9, In press.
  4. Kartalović B, Babić J, Prica N, Živkov-Baloš M, Jakšić S, Mihaljev Ž, Ćirković M (2015): The presence of lindane in different types of honey in the Pannonian region, Bulgarian Journal of Agricultural Science, ISSN 1310-0351, 21, Supplement 1, 208-212
  5. Babić J, Kartalović B, Petrović J, Okanović Đ, Božić B, Pelić M, Ćirković M (2015): Ecological safe production of smoked common carp meat. „One Health – New Challenges“, First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015), Proceedings 142 – 147
  6. Babić J, Savić S, Ćirković M, Stojanov I, Pihler I, Plavša N (2015): The unusual colony losses in the region of Vojvodina. „One Health – New Challenges“, First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015), Proceedings 306 – 311
  7. Babić J., Petrović J., Kartalović B., Pelić M., Jakšić S., Ćirković M. (2015): The importance of border inspection in control histamine poisoning from canned tuna, Conference Proceedings 7th International conference “WATER & FISH”, 165-170
  8. Babić J (2014): Kvalitet meda u prometu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, ISBN 978-86-82871-33-0
  9. Apić J, Ljubojević D, Prica N, Jakšić S, Ratajac R, Babić J, Živkov-Baloš M (2015): Antibiotic residues in honey samples collected within one year period in AP Vojvodina, Serbia Contemporary Agriculture, 64 (3-4)262-267
  10. Ćirković M, Okanović Đ, Kartalović B, Pelić M, Ljubojević D, Petrović J, Babić J, Mažić Z (2015): Tehnološki postupak proizvodnje dimnjenog mesa šarana na ekološki način, Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo.
  11. Okanović Đ, Ćirković M, Ljubojević D, Petrović J, Babić J, Pelić M, Kartalović B (2014): Tehnološki postupak proizvodnje barenih kobasica od mesa šarana. Novi Sad, Naučni institut za veterinarstvo.

Učešće u projektima:

  • Naučno-istraživački projekat: Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitka i ekonomičnost proizvodnje- TR 31011 (2011 – 2014), koji se finansira od strane Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije
  • Edukator na projektu prekogranične saradnje sa Hrvatskom: “PANONIAN BEE- increasing of competitiveness of beekeepers in the Cross-border Area” koji se finansira iz IPA fonda
  • Kratkoročni projekat od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2014. godini: “Determinacija rezidua antibiotika u medu primenom skrining metoda i metode tečna hromatografija visokih performansi (HPLC)“ koji se finansira Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj

Učešće na naučnim simpozijumima:

  • 10 međunarodnih  nacionalnih simpozijuma

Članstvo u naučnim i stručnim udruženjima:

  • član Veterinarske Komore
  • član Udruženja mikrobiologa Srbije

Ostale sposobnosti:

  • engleski jezik: aktivno
  • nemački jezik: pasivno
  • francuski jezik: pasivno
  • Microsoft Office, e-mail, Internet, Windows
  • Vozačka dozvola „B“ kategorije

Trenutna pozicija:

  • Zamenik šefa Odeljenja za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica