dr Dragana Ljubojević

DraganaLj

Kontakt:
Telefon: 021 4895 354
Mobilni: 064 818 54 86
E-mail: dragana@niv.ns.ac.rs


dr Dragana Ljubojević
istraživač saradnik

Godina i mesto rođenja: 1982. Vršac, Republika Srbija

Naučna oblast:Biotehničke nauke, Veterinarstvo, Bezbednost hrane.

Obrazovanje:

Osnovne studije na Departmanu za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu 2006.

Master rad na Departmanu za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu 2008.- “Epizootiološki značaj primene tuberkulinskog testa u dijagnostici tuberkuloze goveda”

Doktorska disertacijana Departmanu za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu 2014.– “ Korišćenje repičinog ulja u ishrani šarana i linjaka kao faktora promene kvaliteta mesa“

Uža specijalizacija- Mikrobiologija namirnica, Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Srbija, u okviru TEMPUS EDUVET projekta 2015/2016

Naučna zvanja:

– 2008 saradnik u nastavi

– 2010 stručni saradnik

– 2010 istraživač saradnik

– 2014 naučni saradnik

Profesionalno iskustvo:

– od oktobra 2006. do oktobra 2007. godine- veterinar pripravnik u veterinarskoj stanici “Novi Sad”, Kovilj, Novi Sad.

– od januara 2008. do januara 2009.: saradnik u nastavi, Departman za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu,

– od januara 2009. do januara 2011.: stručni saradnik, Departman za stočarstvo, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu,

– od januara 2011. do maja 2013.: istraživač saradnik, Departman za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu,

– od maja 2013. godine do decembra 2014.: istraživač saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Odeljenje za ispitivanje kvaliteta namirnica i hrane za životinje

– od decembra 2014. godine do avgusta 2016.: naučni saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Odeljenje za mikrobiološko ispitivanje hrane za životinje

– od avgusta 2016. godine do danas: naučni saradnik, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad; Zavod za bezbednost hrane i ispitivanje lekova; Odeljenje za mikrobiološka i senzorska ispitivanja namirnica

Učešće na projektima:

2011-2016: Nacionalni projekat, finansiran od starne Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije: TR 31011 „Uticaj kvaliteta komponenti u ishraani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje“; Rukovodilac projekta Prof. dr Miroslav Ćirković – korukovodilac projekata.

2014: „Interactive effects of dietary protein level and oil source on growth, nutrient and fatty acid digestibility, muscle fatty acid composition and lipid metabolism in rainbow trout“, u okviru FP7 projekta AQUAEXCEL, INRA, St Pee, Francuska, 19.09-18.12.2014.- rukovodilac projekta

2014- 2018: Projekat FA COST Action FA1305  The EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU (Action details: MoU 058/13; CSO Approval date: 15/11/2013; Start of Action: 14/04/2014, End of Action:13/04/2018 rukovodilac: Dr Benz KOTZEN (UK)- učesnik

2014. projekat “Determinacija rezidua antibiotika u medu primenom skrining metoda i metode tečna hromatografija visokih performansi (HPLC)”, broj 114-451-1263/2014-01; kratkoročni projekat od posebnog interesa za održivi razvoj  u AP Vojvodini u 2014. Godini finansiran od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, Rukovodilac projekta: dr Milica Živkov-Baloš, -učesnik

2008-2011 godine, projekat finansiranog od starne Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije: TR 2021/08 „Novi tehnološki postupci u skladu sa dobrobiti živine i zaštitiom životne sredine u cilju stvaranja živinskog proizvoda garantovanog i posebnog kvaliteta“. Rukovodilac projekta dr Zlatica Pavlovski. – učesnik

2016: sufinasirane aktivnosti međunarodne saradnje od strance Autonomne Pokrajine Vojvodine (Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i  naučnoistraživačku delatnost) po cost projektu: “EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU” (COST Action FA1305)“

Pedagoško iskustvo:

2008-2011 godine, angažovana za izvođenje vežbi studentima veterinarske medicine na Departmanu za veterinarsku medicinu, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

Učešće na naučnim simpozijumima:

25 međunarodnih simpozijuma,

10 nacionalnih simpozijuma.

Članstvo u naučnim i stručnim udruženjima:

EAFP – European Association of Fish Pathologist,

Veterinarska komora Srbije.

Obuke i grantovi (značajnije):

2016.: trening „Outbreak investigations“ od 29-30. septembra 2016, na Nacionalnom veterinarskom institutu (SVA- the National Veterinary Institute) u organizaciji Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC – the European Centre for Disease Prevention and Control)

2016.: dobitnik granta – National CEEPUS Office of Hungary, Hungarian CEEPUS Office: CEEPUS Mobility Grant (issued by: National CEEPUS Office Hungary (NCO-HU).

2016.: the CEEPUS Summer Course: 2016-CIII-HU-03@groen at The Institute of Aquaculture and Environmental Safety of the Faculty of Agricultural and Environmental Sciences Szent István University at Gödöllő, Hungary from 4th to 9th 07. 2016.

2015:. The Knowledge Co-Creation Program (Group and Region Focus) in Seminar for Food Safety Policy Making and Management at Japan Food Hygiene Association from November 9, 2015 to November 20, 2015 organized by the Japan International Cooperation Agency under the International Cooperation Program of the Goverment of Japan. 09.11.2015. – 20.11.2015.

2015.: trening COST FA1305 Training School 2 „Essential Aquaponics“, organizovanom u okviru COST akcije FA1305: „EU Aquaponics Hub: Realising Sustainable Integrated Fish and Vegetable Production for the EU“. Trening je organizovan na Biotehničkom fakultetu, Univerziteta u Ljubljani, 15-19. 06. 2015.

2014.: Obuka za interne proveravače prema zahtevima standarda ISO 17025: Predavači: Ranko Romanić; Naziv organizatora: Tehnološki fakultet, Novi Sad; Mesto: Tehnološki fakultet, Novi Sad (25-26.01.2014),

2013.: RISK ASSESSMENT TRAINING WITH EPIX u organizaciji Odeljenja za poljoprivredu Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede SAD. (30.09.-14.10.2013); Vrdnik, Srbija

2010-2011: Aquaculture: Production and Management. Rehovot (Izrael),The Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment, 13.12.2010 -06.01.2011. Postdiplomski kurs

Organizacioni i naučni odbori:

2016.: Član organizacionog i naučnog odbora međunarodnog simpozijuma : „Second International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2016)“; Hotel Metropol ‒ Belgrade, June 22–24, 2016. Organizatori: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia“; Editor in Chief: Dr sci. vet. med. Vladimir Radosavljević, Senior Research Associate. ISBN: 978-86-81761-55-7.

2015.: Član organizacionog i naučnog odbora međunarodnog simpozijuma : „One Health – New challenges“; Vrdnik, May 21 – 23, 2015; organizatori: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad” i Scientific Veterinary Institute of Serbia. Editor in Chief Dr Tamaš Petrović, Senior Research Associate, ISBN: 978-86-82871-36-1.

2015.: Moderator- International 58th Meat Industry Conference (Međunarodna 58. Konferencija Industrije Mesa) MeatCon2015: „Meat Safety and Quality: Where it goes“ „Bezbednost i kvalitet mesa: Kako dalje?“. Organizator: Intitute of Meat Hygiene and Technology (Institut za higijenu i tehnologiju mesa); October 4th-7th, 2015; Hotel „Mona“, Zlatibor, Serbia.

2014- danas: član uređivačkog saveta časopisa nacionalnog značaja (M52) „Arhiv veterinarske medicine“, čiji je izdavač Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Novi Sad

Recenzije:

Recenzent u naučnim časopisima:

Ms. Ref. No.:  JFCA-D-16-00598; Journal of Food Composition and Analysis (M21)

Ms. Ref. No.:  JFCA-D-16-00636: Journal of Food Composition and Analysis (M21)

Ms. Ref. No.:  JFCA-D-16-00632: Journal of Food Composition and Analysis (M21)

Ms. Ref. No: JFCA-D-16-00784: Journal of Food Composition and Analysis (M21)

Ms. Ref. No.: LWT-D-16-01682R1: LWT – Food Science and Technology. (M21).

Food and feed research (M51)

Croatian Journal of Fisheries (Ribarstvo) (M51)

Recenzent za kongres FoodTech2016, the FoodTech2014 Congress

Naučno-istraživačka delatnost:

Izbor publikacija:

  1. Ljubojević Dragana, Ćirković Miroslav, Novakov Nikolina, Jovanović Rade, Janković Snežana, Đorđević Vesna, Mašić Zoran (2013). Productivity and Meat Nutrient in Fish: The Diet Effect. Kafkas Univ Vet Fak Derg, Vol. 19, No. 1, 43-49, 2013.; Article Code: KVFD-2012-7088; ISSN 1300-6045; e-ISSN: 1309-2251 M23- 3,0
  2. Ljubojević Dragana, Trbović Dejana, Lujić Jelena, Bjelić-Čabrilo Olivera, Kostić Desanka, Novakov Nikolina, Ćirković Miroslav (2013). Fatty Acid Composition of Fishes from Inland Waters. Bulgarian Journal of Agricultural Science, Supplements Vol. 19, No. 1, 62-71, 2013.; (Bulg. J. Agric. Sci., Supplement 1: 62–71). ISSN 1310-0351; M23- 3,0
  3. Ljubojević Dragana, Ćirković Miroslav, Đorđević Vesna, Puvača Nikola, Trbović Dejana, Vukadinov Jovan, Plavša Nada (2013). Fat quality of marketable fresh water fish species in the Republic of Serbia. Czech Journal of food sciences. Vol. 31, No. 5, 445-450; ISSN 1212-1800 (Print); ISSN 1805-9317 (On-line); M23- 3,0
  4. Ljubojević Dragana, Ćirković Miroslav, Đorđević Vesna, Trbović Dejana, Vranić Danijela, Novakov Nikolina, Mašić Zoran: (2013). Hemijski sastav, sadržaj holesterola i sastav masnih kiselina šaran (Cyprinus carpio) iz slobodnog izlova, poluintenzivnog i kaveznog sistema gajenja. Tehnologija mesa. Vol. 54 br. 1, str. 48-56; M51- 2,0
  5. Ljubojević Dragana, Puvača Nikola, Pelić Miloš, Todorović Dalibor, Pajić Marko, Milanov Dubravka and Velhner Maja (2016) ‘Epidemiological significance of poultry litter for spreading the antibiotic-resistant strains of Escherichia coli’, World’s Poultry Science Journal, 72(3), pp. 485–494. M22 (5)
  6. Ljubojevic Dragana, Pelic Milos, Djordjevic Vesna, Milojevic Lazar, Cirkovic Miroslav. 2016. Bacterial hazards in fish meat: The aetiologic agents of foodborne diseases. Meat Technology 57 (2016) 1, 27–38. UDK: 637.5ʼ8.065 ; 579.67; ID: 225203468. http://inmes.rs/publikacije/casopis-meat-technology/
  7. Ljubojevic Dragana, Radosavljević Vladimir, Puvača Nikola, Živkov Baloš Milica, Ðorđević Vesna, Jovanović Rade, Ćirković Miroslav (2015). Interactive effects of dietary protein level and oil source on proximate composition and fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio L.). Journal of Food Composition and Analysis 37, 44–50. M21 (8)
  8. Ljubojević Dragana, Ćirković Miroslav. 2015. Link between lipid quality of cyprinid fish species and human health. 327 – 339. Proceedings „One Health – New Challenges“ First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015); organizatori: Scientific Veterinary Institute „Novi Sad“ i Institute of Veterinary Medicine of Serbia; Editor in Chief Dr Tamaš Petrović, Senior Research Associate; Vrdnik, May 21 – 23, 2015; ISBN: 978-86-82871-36-1; M31(3)
  9. Ljubojevic D., Novakov N., Djordjevic V., Radosavljevic V., Pelic M., Cirkovic M.. Potential Parasitic Hazards for Humans in Fish Meat. 172-175. Procedia Food Science Vol. 5 (2015) 1–328; The 58th International Meat Industry Conference (MeatCon2015); Guest Editors: Reinhard Fries and Sheryl Avery; Chair of the Scientific Committee (MeatCon2015): Ivan Nastasijevic; October 4-7, 2015, Zlatibor ISSN 2211-601X; doi:10.1016/S2211-601X(15)00178-9 ; M31(3)